Нередовни РАДАРИ на КАТ във Варна !

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
ktivanov
Автомобил:
Двигател:

Нередовни РАДАРИ на КАТ във Варна !

Мнениеот ktivanov » Вто 26 окт 2010 14:59

Здравейте, сикам да ви разкажа за това че явно масово КАТ правят проверки с радари които не са минали годишен технически преглед от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)и силно препоръчвам на всеки който е спрян за превишена скорост да проверява радара дали има стикер от ДАМТН !
Така спират ме когато се движа успоредно с друг автомобил,провряват ми документите без да ми казват какво ми е нарушението. После ме питат с каква скорост съм карал - и аз им казвам около 60, тъй като в момента в който ми вдигна палка си отчетох скоростта и тя не беше повече от 60км/ч. Показва ми радара на който има изписана скорост 70. Казвам че това не е моята скорост, а ет ме питат как съм разбрал - казвам че съм си наблюдавал километража. При което ме запитаха на колко години ми била колата и дали съм правил измервания дали ми показвал правилно и дали съм карал със стандартни гуми. А ей тук ги хванах - карах с базовия размер гуми препоръчани от производителя и ги питам а вие откъде сте сигурни че радара ви показва точно - а те ами минава всяка година технически преглед от ДАМТН ! Тъй ли ? я ми покажете стикера дето ви го лепи ДАМТН ! И сега се започна една одисея...ама колега той стикера е при началника ни...ама колега ти к'во работиш ? иди в районното той началника ни ги пази стикерите...абе алоооууу на всеки кантар дето е на пазара и мери 1кг домати са длъжни да имат такъв стикер, на всяка бензиноколонка, на всеки измервателен уред а ти за едното нищо може да ми вземеш книжката с този радар а той няма стикер ! ама мерил бил точно ! ама те го нямали ! ама бил при началника им ! Завъртях се от другата страна на колата и видях на радара едни остатъци от стикер - смачкано, лепено и отлепяно с лепило около него(като залепяш и отлепяш нещо по няколко пъти и като го нагрее слънцето как става). И им казвам - я ми дайте да го видя по отблизо има ли си дата до която е валиден - ама такава няма - категорично ми отказаха - даже се стъписахамалко. Единия стопли че не са редовни ама другия ми казва - абе мн. филми гледаш. Посъветвах го да не се занимава с личния ми живот а да си гледа служебните задължения! И атка не ми дадоха да напиша забележка във фиша, но за сметка на това отидох и пуснах жалба в КАТ. Така че колеги от ВАРНА да знаете че КАТ ВАРНА мери скоростта с нередовни според законодателството ни радари с което нарушава Закона за измерванията от 16.09.2010г. и именно : Чл. 39 ал.1 и 2 Чл. 39. (1) Първоначална проверка на средства за измерване от одобрен тип и на средства за измерване, които не подлежат на одобряване на типа, се извършва с цел пускането им на пазара и/или в действие и се удостоверява със знаци за първоначална проверка.
(2) Първоначалната проверка на средства за измерване има срок на валидност до края на календарната година, следваща годината на проверката, освен ако в наредбата по чл. 28 е определен друг срок.
Чл. 43 ал. 1, 2 и 3 Чл. 43. (1) Последваща проверка се извършва на средствата за измерване в употреба и се удостоверя със знаци за последваща проверка.
(2) Последващата проверка се извършва периодично или след ремонт на средствата за измерване.
(3) Последващата проверка се извършва преди изтичането на срока на валидност на първоначалната или периодичната проверка в случай на унищожаване на знака или по желание на лицето, което използва средството за измерване.
Чл. 44 ал. 1, 2, 3 и 4 Чл. 44. Лицата, които използват средства за измерване, са длъжни:
1. да осигуряват техническата им изправност и правилната употреба и да ги използват по предназначение;
2. да не променят съответствието им с одобрения тип или с изискванията към тях;
3. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2005 г.) да ги заявяват и представят за последваща проверка в Българския институт по метрология или пред избрано от тях лице, оправомощено за проверка;
4. да не използват средства за измерване без знаците по чл. 35, чл. 39, ал. 1 и чл. 43, ал. 1.

Така че НЕ МОГАТ да измерват скорот с непроверен радар и тя да бъде точна и сътвоетн както пише на на глобата с фиш - че не може да се обжалва. Имайте предвид че КАТ явно няма пари да си освидетелства радарите поради което и мерят с нередовни радари !

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Re: Нередовни РАДАРИ на КАТ във Варна !

Мнениеот lou » Пет 05 ное 2010 23:07

Колега мен преди 2 седмици през ноща ме спряха на спирката на Двете кули и катаджията направо ми каза с ела с документите при патрулката.А точно преди да ме спрат видях километража беше 55 km/h, отивам при колегата му и той ми казва... малко се овлякохте с скороста.. при въпроса ми с колко съм превишил той ми отговаря с 20 km/h , поисках им да видя стикер за технически преглед на радара казаха неможело ся , бил при началника.Е накрая ми каза карай по-бавно защото ще свършат точките и ме пуснаха.

Върни се в “Пътеводител”