Спазвате ли предписанията на VW при избор на размера гуми?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Re: Спазвате ли предписанията на VW при избор на размера гуми?

Мнениеот JaDaWiN » Съб 23 окт 2010 22:02

Tihon написа:Дa, ако ще слагаш напр по-тесни отазд и по- широки отпред - иди-дойди, не е много фатално, но ако ще са с различна височина, ABS ти ще се обърка заради различните обороти.

Спокойно, такива екстри нямам. mhihi

Относно износването си мисля, че не е кой знае какъв проблем като не са еднакви двата чифта.

Въпросът е дали въобще ще се поберат и дали няма да има кофти стойка колата. Все пак оригналните са 185/60R14.

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Нед 24 окт 2010 10:32

И лято и зима - 195/50/15 8)

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 24 окт 2010 17:21

Спазих ги - 175/70 13. Обаче определено на предишната кола постъпих по-правилно - най-широката гума, която не опира в калника. Дори и 1 размер по-широки има голяма разлика в стабилността.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пон 25 окт 2010 15:52

Да, спазвам ги.
На моята въшка и слагам велосипедните (ПОЛО 91г. 1,05) - 145/80/13 и зимни и летни. :lol:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 26 окт 2010 9:36

Подразбира се че с летите джанти няма как да ги спазваш,иначе зимата най оптималния вариант е 175 или 185/65/15 зимната гума трябва да бъде тясна и висока

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 26 окт 2010 9:42

Аз не спазвам предписаните размери, особено за през лятото.
Нямам проблеми нито с АБС-а нито с нищо.
Карам и с различни размери. mhihi

За следващото лято съм подготвил 175/50/16 на 6J за предни и 195/45/16 на 8J за задни.... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Вто 26 окт 2010 15:15

Предпочитам да ги спазвам за да е точен километража. Летните по широки, зимните по тесни, но от указаните за колата.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 27 окт 2010 7:27

Аз си карам със заводския 175/70/13 през зимата. Щото са по-евтини и имам доста 13ки джанти mhihi
Тъй като отворихте дума за всесезонните нека ви покажа един тест, който ако някой иска може и да коментира защо е така:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Вижте къде се намира модела на Goodyear Vector 4Seasons. Според немците, тая гума е по-добра за зимата от
Firestone Winterhawk 2 EVO
Vredestein Snowtrac 3
Maloya Davos
Kumho I`ZEN KW 23
Yokohama W.drive V903
Vredestein Quatrac 3
Star Performer Winter 3
Доста интересен факт, не мислите ли? Май действително ще се окаже, че всесезонките Hankook Optimo 4S, които взех за задни нищо чудно да се окажат по-добри от Дебица, Ласса, Америка и куп още други нисък и среден клас зимни гуми mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 27 окт 2010 9:24

1. Goodyear Vector 4Seasons са най-добрите всесезонни гуми към момента
2. Всесезонните гуми масово докарват качествата на зимните, това се изглежда е по-лесната част. Проблема им е поведението на сухо и топло спрямо летните гуми :да:

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Сря 27 окт 2010 10:58

Това с всесезонната гума си е компромис със сигурността! Нито Лятото караш със свястна гума, нито зимата! При положение че има такива добри цени на популярните размери си е престъпление да дадеш същите пари за 4 вместо за 8 гуми! Както казаха по-нагоре всесезонната гума е добра за Англия примерно, меко време, вали малко сняг зимата,много дъжд лятото - средни температури около 20 градуса!
Но за България,където лятото става 40, а зимата -25 ..... няма гума която да удовлетворява тези характеристики едновременно! Отделно говорим и за загряване на самата гума и т.н. и какво се получава една Всесезонна, лятото при температура на въздуха 30 градуса и на асфалта 45-50, спокойно достига стойности от порядъка на 70-80 градуса, което си е прегряване! И после .. искате тази гума да държи и на -20, на НЕПОЧИСТЕНИТЕ пътища в градовете ни! НЯМА как да стане!

това братче е все едно да ми хвалите кондом за многократна употреба! mhihi mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 27 окт 2010 11:55

Аз примерно не смятам с тези гуми да карам лятото, ще ги карам само зимата. За лятото си имам чисто летни гуми пИтнайски :Mr Green Fun Аз също не смятам за редно с една гума да се кара през всички сезони. Причините да закупя точно този модел ги бях писал в другата тема за гуми, та не ми се иска да се повтарям :Mr Green Fun

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 27 окт 2010 23:14

stefan4o написа:Аз си карам със заводския 175/70/13 през зимата. Щото са по-евтини и имам доста 13ки джанти mhihi
Тъй като отворихте дума за всесезонните нека ви покажа един тест, който ако някой иска може и да коментира защо е така:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Вижте къде се намира модела на Goodyear Vector 4Seasons. Според немците, тая гума е по-добра за зимата от
Firestone Winterhawk 2 EVO
Vredestein Snowtrac 3
Maloya Davos
Kumho I`ZEN KW 23
Yokohama W.drive V903
Vredestein Quatrac 3
Star Performer Winter 3
Доста интересен факт, не мислите ли? Май действително ще се окаже, че всесезонките Hankook Optimo 4S, които взех за задни нищо чудно да се окажат по-добри от Дебица, Ласса, Америка и куп още други нисък и среден клас зимни гуми mhihi

С риск да те разочаровам,вероятно си пропуснал да обърнеш внимание на следното пояснение над тестовите резултати:
Speziell für Autofahrer in winterarmen Regionen durchliefen den Test zwei Ganzjahresreifen.
Това словосъчетание няма точен превод на български,нещо като "беззимни региони"...тоест специално за водачите в такива райони теста преминават 2 модела всесезонни гуми :roll:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 28 окт 2010 8:42

Аз го тълкувам по друг начин. Че за да тестват гумите на сухо спиране примерно, се е наложило да се тестват всички гуми в гериони с по-малко сняг.
Аз лично не смятам, че съм се прецакал защото:
1. В теста резултатите на всесезонния Гуд Иър са правени и на сняг, където се е държал по-адекватно от някои модели
2. Аз живея и карам колата в гр.Стара Загора, където е по-важно дали гумите ти са подходящи за мокро и киша, отколкото за пресен сняг.
3. За тези пари можех да си купя Америка (румънски) или Максис(тайвански), има ли смисъл да ги поставям до корейски Ханкук, който в немските тестове го сочат като особено препоръчителна гума за моделите, за които говорим. С други думи съм убеден, че тая гума ще се справи много по-добре за тукашните условия от която и да е гума в ниския и среден клас зимни.
Когато го коментирах с колегите на работа някои от тях изказаха същото негативно мнение за всесезонните гуми, дори твърдейки, че такива няма. Реално като им пипам каучука и им гледам шарката смея да кажа, че това си е почти зимна гума, но с повечко отводнителни канали за мокро време. Така или иначе изборът е направен и плодовете от него ще ги бера в месеците Октомври-Март-Април само и единствено аз, като ще си извадя заключения за гумата накрая на сезона как се е държала и дали съм направил добър/правилен избор.

Arshicage
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Arshicage » Чет 28 окт 2010 11:27

Аз карах предната зима с 4 всесезонни гуми DUNLOP и смея да кажа, че ако пътя е долу горе добре и няма преспи си върви колата . Има проблем когато си в баир и има заледяване и се наложи да спреш после трудно се тръгва. Истината според мен е една - в БГ трябва да си вземеш зимни гуми за зимата.
Аз мисля да си взема 2 зимни за отпред а отзад да остана с всесезонните.
Забравих да спомена, че гумите са 205/55/16, а колата VW BORA.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 28 окт 2010 12:06

Колега на заледен баир дори и със зимни няма да можеш да тръгнеш. Зависи колко е наклонен баира де, но ако е по-стръмен... по-добре да не спираш ако искаш да го изкачиш :Mr Green Fun Аз умишлено пропуснах момента с леда.

Последна промяна от stefan4o на Чет 28 окт 2010 12:13, променено общо 1 път.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”