Колеги, моля който е компетентен да даде съвет за следното:
При включване на отоплението на Пасат Б6 /същото е при Голф 5/ - например на 22 градуса и при положение "ауто", се включва и лампата на "АС", т. е., доколкото зная това е компресора на климатроника. Нормално ли е това през зимата, това означава ли че работи компресора /климатика/ при отопление и трябва ли да се изключва бутона "АС"? Четох в упътването, но не мога да разбера - там препоръчват да си настроиш температурата напр. на 22 градуса и да включиш на "ауто", т. е. излиза че е нормално да свети бутона "АС". Не ми е ясно и дали компресор и климатик са различни неща и дали компресора може да работи и при отопление?

Въпрос за климатроник /парно/
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Въпрос за климатроник /парно/
Ако е климатик компресора се включва само когато трябва да охлажда демек лятото зимата си на обикновенно парно,но ако е климатроник компресора работи целогодишно зиме лете работи също като домашния климатик 

- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
Компресора можеш да го спираш, но го пускай от време на време като се сетиш за да нямаш проблеми на лято с климатика 

- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
fox_vt написа:Ако е климатик компресора се включва само когато трябва да охлажда демек лятото зимата си на обикновенно парно,но ако е климатроник компресора работи целогодишно зиме лете работи също като домашния климатик

k_garchev написа:fox_vt написа:Ако е климатик компресора се включва само когато трябва да охлажда демек лятото зимата си на обикновенно парно,но ако е климатроник компресора работи целогодишно зиме лете работи също като домашния климатик
Мнооого грешиш!Недей да подвеждаш хората!На климатроника има бутон ECON!Той включва и изключва компресора!Когато е на режим АУТО,компресора винаги работи!Също и когато се включи обдухването на предния прозорец компресора винаги работи!
Колега, това ми е въпроса - нормално ли е и трябва ли през зимата компресора да работи, нещо като домашния климатик ли е - лятото да работи на охлаждане, зимата - на отопление. На старата ми кола, която е само с климатик е ясно - лятото климатик, зимата -парно.
Зимата карай на ECON. Мисля че под определени температури компресора не работи и няма смисъл от пускането му.
- k_garchev
- Контакти:
K написа:Зимата карай на ECON. Мисля че под определени температури компресора не работи и няма смисъл от пускането му.
Мисля че няма значение от температурата!както каза колегата зимата карай на ECON!Но от време на време пускай и компресора,защото от стоенето се прецаква!Може би затова на някои Фаувета при първо запалване за деня климатроника е на някакви заводски настройки и компресора винаги е включен!Предпазване на компресора!
Нямам бутон, на който пише EKON, има такъв (крайния вдясно) на който отгоре пише "AUTO", а отдолу "АС". Въпросът е това "АС" трябва ли да е включено през зимата или не?
- k_garchev
- Контакти:
Viso написа:Нямам бутон, на който пише EKON, има такъв (крайния вдясно) на който отгоре пише "AUTO", а отдолу "АС". Въпросът е това "АС" трябва ли да е включено през зимата или не?
Най-лесно ще е ако дадеш една снимчица!предполагам че този бутон AC играе ролята на бутона ЕЦОН при нас!
k_garchev написа:Viso написа:Нямам бутон, на който пише EKON, има такъв (крайния вдясно) на който отгоре пише "AUTO", а отдолу "АС". Въпросът е това "АС" трябва ли да е включено през зимата или не?
Най-лесно ще е ако дадеш една снимчица!предполагам че този бутон AC играе ролята на бутона ЕЦОН при нас!
Нямам снимка, но видях снимки на таблото на Голф 5 - точно за същия бутон става дума (крайния вдясно, долната му част) на Голфа пише "ECON", на Пасата - "АС" - пак питам, защото не ми стана ясно - трябва ли да се изключва през зимата или да го оставя да си свети?
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
копчето екон е при климатрониците, а/с е при климатиците
все тая
не карай на климатик включен зимата, няма смисъл, но чат пат включвай, за да завърти компресора
казаха го и други хора по-горе
все тая
не карай на климатик включен зимата, няма смисъл, но чат пат включвай, за да завърти компресора
казаха го и други хора по-горе
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
С включен климатроник колата загрява по-бързо зимата. Поне при мен е така, зимата ми е включен непрекъснато 

- Shefito
- Автомобил:
- Двигател:
Колата не загрява ли по-бързо при изключен климатроник? Поне аз така съм чувал.
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
И колко гориво ще спестите, от изключения компресор. Остави си го на AUTO и си джиткай, автоматиката си знае работата. Мислиш ли, че немеца не се е сетил да сложи защити да не ти гръмне инсталацията? Аз лично си карам целогодишно на AUTO и проблема със запотяването на прозорците (особено на предния) е силно намалено.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dancing_niki написа:И колко гориво ще спестите, от изключения компресор. Остави си го на AUTO и си джиткай, автоматиката си знае работата. Мислиш ли, че немеца не се е сетил да сложи защити да не ти гръмне инсталацията? Аз лично си карам целогодишно на AUTO и проблема със запотяването на прозорците (особено на предния) е силно намалено.

И няма да имате гадната миризма през идното лято.
...и без това новите компресори се въртят ВИНАГИ, добре е да се джурка и фреона по тръбите.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”