Прави ли икономия на гориво"чипосването" на TDI?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Прави ли икономия на гориво"чипосването" на TDI?

Мнениеот dobrin » Пон 25 окт 2010 21:55

При един и същи режим на управление би трябвало да даде икономия, макар и не голяма. Друг е въпросът защо ще слагаш чип, ако не искаш да пържиш автомобила. Вече се предлага и т.нар. екотунинг, чиято основна цел е оптимизиране работата на двигателя с цел постигане на икономия. Повече съм склонен да вярвам, че е възможно, все пак всичко е управление на горивните процеси и настройки.
Като цяло обаче, ето ти един пример даден ми от моя добър приятел vaskoto1, чиито познания в областта лично аз не постявам под съмнение:
Да се представим една триизмерна координатна система - разход, вървеж, издръжливост.
Да предположим, че при излизането от завода, двигателят е конструиран така, че да е в оптимално съотношение между тези три показателя, т.е. всички показатели да се срещат в началото на трите оси.
Измествайки посредством чип вървежа в една посока, неминуемо се изместват и другите два показателя - повече вървеж, повече разход, по-ниска издръжливост. И така нататък. По-ниската издръжливост се компенсира с афтърмаркет части, които са по-издръжливи, но естествено по-скъпи и т.н, и т.н. една безкрайна спирала. Ако си готов да се пуснеш по нея, значи си готов за силов тунинг в истинския смисъл на думата (защото един чип е просто само едно малко начало).
Това, че ще махнеш чипа, не означава, че ще се повиши надежността на автомобила ти. Има редица неизвестни в уравнението, които няма как да знаеш, но които оказват влияние върху бъдещето на автомобила ти - как е поддържан преди да го купиш, как е каран, с какво гориво, в какви условия и т.н.
Важното е ти да правиш това, което зависи от теб, за да бъде в безупречно състояние. Другото е божа работа. С чип или без, винаги може да се счупи нещо, така че не му мисли, ами си карай колата.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Пон 25 окт 2010 22:18

Браво.
Не му мисля и си карам колата много.Просто ще пробвам да си върна заводските чипове ще покарам с тях, все пак куп инженери са вложили труд там. и ако не ми хареса ще си върна чипа.Теорията на vaskoto1, ми напомня една теория, която е истина, но се отнася за човешкото тяло.Когато повишиш нивото на хормона "тестостерон" /да речем/ и станеш силен-щото такъв е ефектът му.Ти променяш и нивата на останалите хормони в тялото си, а от там и работата на жлезите с В.С. без да забелязваш разлика, поне в началото. Логично и с машините да е така, и след време се явяват въпросите с повишена трудност.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 26 окт 2010 19:04

Zinoto написа:
fox_vt написа:@Matematiks прав си за първото си изрежение,със второто съм на 100% съгласен с теб ама всичко по надолу по добре го изтрий mhihi ,аз също имам претрисането но вече го нямам защото чисто и просто откачих датчика за скороста.Ако мислиш че датчика като го няма и демпферния маховик или съединителя ще се трогнат и ще спрат да тресат много се лъжеш :D .
Така сега до автора на темата-ако турбото е на път ще си замине със и без чип-това важи за целия двигател и е особено важно ако караш душмански,ти си прецени какъв щофьор си :wink: .Ако ти се занимава сложи си стария софт и ще видиш разликата във вървенето-90 коньова кола става доста приятна за каране след чип,а ако си свикнал с него няма начин да го махнеш.

Мойта пък е 90 коня и си е доста приятна за каране, за разлика от старата ми, която също беше 90 коня ама 1.8 ТД. Все пак съм с турбина с променлива геометрия и доста съм си "играл" с помпата и адаптация с ваг-ком. Доколкото съм запознат въпреки, че чипа качва коне като максимална скорост повече от 5-10 км. в час е абсурд така, че..., а по темата приципно, ако караш с цел икономия (90 км. в час извънградско без много изпреварване) чипа помага за едно 300-400 гр./100 км. икономия.

Дааа ама я сложи чип и на тая приятната и ще видиш че ще стане още по приятна за каране mhihi mhihi иначе съм напълно съгласен със @dobrin и неговите доводи mhihi mhihi освен с това че не е задължително слагането на чипа да значи че ще пържиш колата.Лично аз го сложих само и само за тези моменти когато тея 5,10,15 или 20 коня които си качил с чипа ще са ми наистина необходими,за да не стигам до момент да ми трябва повече мощ а да няма :horror:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 26 окт 2010 22:19

Липсата на мощ не зависи от двигателя, а от маневрите, които предприема водача :!:
Естествено, не говорим все пак за автомобил 60 коня. Там липсата на мощност е доста често срещано явление.

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Сря 27 окт 2010 6:44

dobrin написа:Да се представим една триизмерна координатна система - разход, вървеж, издръжливост.

Логично, но се сещам за още едно измерение - екологичност. А вероятно има и други. И там вече нещата стават съвсем сложни. Балансът, към който е доведен автомобилът фабрично - съвсем.

Иначе по темата. Зависи какъв чиптунинг е правен. При мен, след "чипосването" made in Brezel, който, по данни на автора, увеличи мощността от 130 на 160+ к.с. и въртящият момент от 310 на 360+ Нм разходът при нормално шофиране, като че ли малко падна. Но съвсем незначително.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 27 окт 2010 10:50

А някой има ли наблюдения дали се увеличава пушенето след чипосване? Аз имам такива съмнения. :screwy

dmode101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dmode101 » Сря 27 окт 2010 12:06

Ljubon написа:А някой има ли наблюдения дали се увеличава пушенето след чипосване? Аз имам такива съмнения. :screwy

Увеличава се пушенето, това е неизбежно без хардуерни промени. Но само като настъпваш де...

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petyo_k » Сря 27 окт 2010 12:36

Към колегата,който иска да си сваля чипа:
Колега,ти какво искаш от тая кола,то няма как да я караш на 5-та с толкова ниски обороти и да не тресе.Ако си върнеш заводските настройки може дори повече да тресе,ако я караш в толкова ниски обороти.Не знам какво е това пенсионерско каране,но ако си мислиш,че така е по-добре за колата,значи си в голяма грешка.Ти товариш колата по тоя начин и нито ще ти е по-икономична от примерно 2000 об/мин нито е "по-здравословно".Дизела не го плашат обороти/ако не караш постоянно в 5000/,затова карай по-смело да и е по-леко и на колата и от там разхода ще падне.Ти просто не я караш в нормалните за нея обороти,чипа няма нищо общо в случая.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Сря 27 окт 2010 13:19

petyo_k написа:Към колегата,който иска да си сваля чипа:
Колега,ти какво искаш от тая кола,то няма как да я караш на 5-та с толкова ниски обороти и да не тресе.Ако си върнеш заводските настройки може дори повече да тресе,ако я караш в толкова ниски обороти.Не знам какво е това пенсионерско каране,но ако си мислиш,че така е по-добре за колата,значи си в голяма грешка.Ти товариш колата по тоя начин и нито ще ти е по-икономична от примерно 2000 об/мин нито е "по-здравословно".Дизела не го плашат обороти/ако не караш постоянно в 5000/,затова карай по-смело да и е по-леко и на колата и от там разхода ще падне.Ти просто не я караш в нормалните за нея обороти,чипа няма нищо общо в случая.

Това е много вярно !!

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Сря 27 окт 2010 13:28

Много хора си мислят,че като карат на 5-та с 40км/ч колата харчи малко,ама не е така.Колата харчи най-малко,когато оборотите са близки до максималния въртящ момент.При Г3 ТДИ 1З този максимален въртящ момент е при 1900 оборота,при слагане на чип спада на 1800об/м.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Сря 27 окт 2010 16:15

Колеги, не казвам, че я карам така. Просто като задържа на 80 км на 5 предавка примерно зад тир или друг автомобил, и това се случва. А не трябва да е така./ имал съм 4 дизелови автомобила до сега/. Същото става и на 4 със 50 км. Иначе знам, че не се кара в тези обороти и съм на ясно с разхода. Затова искам да си сложа заводския чип и да сравня колата. След това ще избера как да карам.Просто към този момент майстора ми го няма и изчаквам да си дойде.После ще напиша впечатленията.Поздрави на всички.

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Сря 27 окт 2010 16:44

Яко разисквате темата :) аз лично след чипа съм си доволен. Разхода си е същия не се е променил поне аз немога да видя разлика. Това претрисане и при мен се получава някой път като съм на 5-та ама карам много бавно иначе на високи обороти това нещо го няма. Аз лично немога да си върна старите чипчета, защото ги оставих при колегата Ифидик :) и оставам доживот с него :) :). За сега нямам никакви оплаквания с топъл старт и със сичко. Просто колега който иска да си маха чипа не е попаднал на майстор който знае какво прави. При всяко едно нещо има + и - такаче няма смисъл от много разсъждения.

П.П Пък ако има някви проблеми отивам при колегата Иво и я оправя. :banana

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Чет 28 окт 2010 20:21

Колеги свалих чипа и си сложих заводския. Верно минал съм само 10 км. с новия, но ми се струва, че ще си карам така. През почивните дни ми предстои пътуване извън града и след това ще мога да споделя по-точна информация и впечатления. По всяка вероятност ако си оставя заводския чип другия ще се продава, та ако има мераклии да пишат на л.с.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Чет 28 окт 2010 20:32

kalata_1 написа:Колеги свалих чипа и си сложих заводския. Верно минал съм само 10 км. с новия, но ми се струва, че ще си карам така. През почивните дни ми предстои пътуване извън града и след това ще мога да споделя по-точна информация и впечатления. По всяка вероятност ако си оставя заводския чип другия ще се продава, та ако има мераклии да пишат на л.с.

мераклии за твоя чип не ще намериш ,най-малкото защото не се знае кой го е правил и по-важното "какво има" в този чип :screwy

а щом имаш психологическо усещане ,че без чипа върви по-добре ,жив и здрав бъди и си карай с кеф ! :да:

Последна промяна от achodemo на Чет 28 окт 2010 20:53, променено общо 1 път.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Чет 28 окт 2010 20:41

Незнам дали няма да има мераклии, но поговорката " за всеки влак...." я знае всеки.
А по въпроса кой го е правил по-нагоре в темата е описано, но ще повторя, Цвети от Враца.

Последна промяна от kalata_1 на Чет 28 окт 2010 20:44, променено общо 1 път.

Върни се в “Дизелови агрегати”