честит първи сняг-Идва време за зимните гуми
Re: честит първи сняг-Идва време за зимните гуми
Колеги, имате ли някакво инфо относно пътната обстановка в района на Троян/Априлци/- Севлиево - Габрово
Още съм с летарките, а най-лошото е че новите зимни ще ме чакат утре у Априлци?

- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
Сняг и поледица,ужасно внимателно карай.
И не рано сутринта.
И не рано сутринта.
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Аз ги сложих миналия петък и да ви кажа още тогава беше лудница по гумаджийниците 

-
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:Искаш да ми кажеш, че около нулата +5/-5 лятната гума не е станала на пластмаса и спира по добре от зимната?
![]()
ти си луд
http://www.zr.ru/images/article/ready/1 ... 116297.jpg

По хоризонтала е температура в градуси Целзий, по вертикала - спирачен път в метри. Всички гуми без жълтата са летни, мерено е на сух асфалт.
Нека аз съм лудия

Много обичам някой всезнайко да говори наизуст... и да обижда.
Температура в момента 10гр, неделя прогноза за 20 през деня.
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Доста е обсъждано това, дори и за поведението на мокра настилка.
И че там лятната се държи далече по-добре (за нови гуми говорим) от зимната при ниски температури.
Но лично на мене не ми се рискува да ме завали някъде снежец при положение че имам нови зимни гуми.
И че там лятната се държи далече по-добре (за нови гуми говорим) от зимната при ниски температури.
Но лично на мене не ми се рискува да ме завали някъде снежец при положение че имам нови зимни гуми.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Естествено, че лятната спира по-добре при 0-5 градуса. Предимствата на зимната са при сняг
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
абе стига с тия поръчкови диаграми... факт, е че усещам колата много по-стабилна сега със зимните, отколкото преди една седмица с летните. Зимните са Фулда, летните Бриджстоун. Особенно пък на мокро... Днес сутринта в квартала имаше и лед. Тия тестове на сухи и чисти писти ги зарежете. Истината е в това как се спира на износения мокър и мазен асфалт на светофарите...
ПП : в гумаджийницата имаше и един който ме убеждаваше че няма смисъл от зимни, щото той 50к км си кара тия с които е сега - летни, и нямало проблем... просто аз със зимните съм щял да стигна малко по-далече от него, ама не много...
ПП2 : та мисълта ми е карайте си с квото си искайте... боли ме крика, стига да не ми спирате в багажника... или по-лошо...
ПП : в гумаджийницата имаше и един който ме убеждаваше че няма смисъл от зимни, щото той 50к км си кара тия с които е сега - летни, и нямало проблем... просто аз със зимните съм щял да стигна малко по-далече от него, ама не много...

ПП2 : та мисълта ми е карайте си с квото си искайте... боли ме крика, стига да не ми спирате в багажника... или по-лошо...
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
Continental написа:What’s the difference between a winter and a summer tyre?
The rubber compound of a winter tyre is very different to a summer tyre. It is designed specifically to work in temperatures under +7 degrees centigrade.
What happens to a summer tyre when the temperature drops is that the tyre compound loses its flexibility, making it less grippy in low temperatures.
Cold weather diagram
Winter tyres are made from specially developed compound with more natural rubber so they don’t harden when it’s cold, which means increased grip on the road and greater safety.
On ice and snow winter tyres provide grip that no summer tyre can match. A vehicle fitted with winter tyres will come to standstill on a snow-covered road (from a speed of just 30mph) after 35 metres – with normal tyres the braking distance required is a further 8 metres (43 metres). That is another two car lengths.
Braking distance on ice
For more information on the Continental winter tyre product range, click here
When should I fit winter tyres to my car?
It is recommended that you switch to winter tyres in the UK between October and April.
If you are reluctant to change tyres and have nowhere to store summer tyres when they are not in use, you are better off using winter tyres all year round.
Winter tyres are as quiet and comfortable as summer tyres and, thanks to sophisticated compound technology, do not wear any more quickly.
There is a slight trade off with stopping distances as a winter tyre does not stop as quickly in the dry as a summer tyre, however, on balance if it is not possible to switch tyres in the winter, experts say you are better off with winter tyres all year round. This is because the difference in stopping distances of summer tyres in winter is far greater than for winter tyres in the summer.
- elimn
- Автомобил: Golf V
- Двигател: BKD 2004
Ех, ама че се сдъвкахте бе! Диаграми вадите... ха,ха! "Вържи бика да ти е мирно селото!" Много ясно, че ще се подсигурим. Аз вчера обух 4 нови и ме боли целия гъз кога ще вали. А на теб колега restless да не ти бият телеграма от небето, когато тупат на Дядо Мраз юрганите? Преди 2 години тръгнах от Варна към Севлиево 2-3 ноември беше, и беше хубаво, топлооо, ама я да видиш след 50 км заваля дъждец, на Омуртаг стана на сняг и аз със летни гуми. 8 часа се прибирах, а са 280 км. Познай не се ли насрах от шубе като гледах обърнатите коли в канафките. Даже прибрах едни хора до Търново, които си зарязаха колата на пътя. Имаше 1 пръст сняг само, а каква беля направи. На който му се ще да кара с летни зимата наистина не му трябват зимни, а малко разум. 10 градуса и сухо като е, караш без да се мъчиш да ме дръпнеш и няма да ти се налага да спираш със зор. Много сложно а?
restless написа:http://www.zr.ru/images/article/ready/1/1/6/2/116297.jpg
...
По хоризонтала е температура в градуси Целзий, по вертикала - спирачен път в метри. Всички гуми без жълтата са летни, мерено е на сух асфалт.
Нека аз съм лудия :063: :beat_butt2
Много обичам някой всезнайко да говори наизуст... и да обижда.
Температура в момента 10гр, неделя прогноза за 20 през деня.
Относно тия диаграми по принцип съм забелязал една много съществена подробност. Забележете началната стойност по Y - не е 0! Когато искат да ти покажат някакъв възход или падение в 99.9% от случаите го правят това, чисто подвеждане. Ако същата графика започва от 0 нещата ще изглеждат далече по-полегати, но за да покажат "голямата" разлика умишлено правят междинна извадка. Особено важи за курсове на валути или акции - все изглежда драматично покачване или спад, а реално си е равнинно колебание. Не казвам, че няма значение температурата, а просто обръщам внимание на доказателствените графики. В конкретния случай почти за всички гуми има около 2м разлика в спирането при общо 36-40м, т.е. около 5%. Не е малко, но зависи и колко прецизно и тенденциозно са направени измерванията.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
A откъде според теб трябва да почнат графиките?
Тази диаграма не ми показа абсолютно нищо с това, че според нея Continental e някава супер посредствена гума (не са показани модели и размери) и просто може да ме доведе до лека уригня и просташко подхилкване...
Не ме интересува с какво ще карате, бе.
Искам само да се изтрепете сами, без други пострадали, от собствен акъл.
Па може и да ви олекне портфейлчето от 1-ви октомври...
Тази диаграма не ми показа абсолютно нищо с това, че според нея Continental e някава супер посредствена гума (не са показани модели и размери) и просто може да ме доведе до лека уригня и просташко подхилкване...
Не ме интересува с какво ще карате, бе.
Искам само да се изтрепете сами, без други пострадали, от собствен акъл.
Па може и да ви олекне портфейлчето от 1-ви октомври...
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
ChimeyJimmey написа:A откъде според теб трябва да почнат графиките?
...
така е щото Пирели са я правили...
- Tedo-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На суха и чиста настилка, а също при силен дъжд летните гуми са по-добре, но да не са от най-пластмасовите или прекалено стари... Виж за нашите услови при първите капки плюс прахоляка и изтъркания асфалт по Цариградско... ефектът е като "черен лед"... А най-любими са ми жълтите павета
аз малко избързах със слагането на зимните (сега в понеделник ги сложих) не за друго, ами защото съм зависим от гумаджиите и една зима чаках 2 часа на -10С... Та вече ги сменям само в сухо и приятно време - хем и да са чисти демонтираните гумета, а не кални и мокри
Иначе на джипа са ми с джанти и ще си ги сменя като има прогноза за снегове... Днеска казаха, че се очаквала топла зима... ако е като миналата, добре че ходихме на ски иначе езък за парите за комплект нови зимни - то дали имаше и 10 дни със сняг за цялата зима...
Да не говорим, че не можеше да се кара с повече от 20кмч в тия дни от задръствания...
Виж, зимата на 2001-2002 имаше яки студове и снегове - направо се изкефих тогава

аз малко избързах със слагането на зимните (сега в понеделник ги сложих) не за друго, ами защото съм зависим от гумаджиите и една зима чаках 2 часа на -10С... Та вече ги сменям само в сухо и приятно време - хем и да са чисти демонтираните гумета, а не кални и мокри

Иначе на джипа са ми с джанти и ще си ги сменя като има прогноза за снегове... Днеска казаха, че се очаквала топла зима... ако е като миналата, добре че ходихме на ски иначе езък за парите за комплект нови зимни - то дали имаше и 10 дни със сняг за цялата зима...

Виж, зимата на 2001-2002 имаше яки студове и снегове - направо се изкефих тогава

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Вече са задължителни!Казаха го по БТВ .Започва акция.И аз отивам да си копувам за отзат .
ChimeyJimmey написа:A откъде според теб трябва да почнат графиките?
Май не можеш да разчетеш графиката. Според нея точно Континентал е най-добрата от всички гуми. Става дума за летни - при температури над 25 градуса Континентала вади най-малък спирачен път. Загледай пак.
Иначе за мен графиката показва, че едва ли не почти всички летни гуми са всесезонни - спирачният им път при +40 и -5 градуса е долу горе еднакъв. Необяснима е идеята за зимните Michelin - изглежда като антиреклама.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”