за маслото в скоростната

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
oldfellow
Автомобил:
Двигател:

Re: за маслото в скоростната

Мнениеот oldfellow » Пон 01 ное 2010 16:37

Само за информация колеги, да споделя какво ми каза един маслар на мен. Това масло на скоростите се сменяло на 80 000 км, та по тая причина (изказването на маслара) аз го смених. Човека рече и отсече! :lol:
Всеки преценява сам за колата си... На Б3 го смених при смяна на съединителя, така или иначе скоростите бяха на земята, :) а сега на Б5-цата пак го смених заедно със всички др. масла. Може да съм сбъркал и да съм се "набутал", но не съжалявам. Мисля, че е по-добрият вариант е да се смени, едва ли би навредило...
Поздрави!

Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Re: за маслото в скоростната

Мнениеот Harrry » Вто 02 ное 2010 22:20

Колега, въобще не си се минал и не си се набутал, не съжалявай, постъпил си съвсем правилно.
vasko__2 написа:На опелите колега не се сменя маслото.Във заводското инфо пише: "Заредено за целия период на експлоатация на автомобила".Така,че някои "тарикати" както се изразяваш са прави.

Нямах намерение да обиждам никого. Като употребих тая дума, исках да намекна, че не винаги (да не кажа- рядко, да не кажа- никога) желаниено да се мине най-тънко минава безнаказано с оглед на качеството. Както други колеги изтъкнаха, това- "за цял експлоатационен период" - е с оглед на западната практика колите да се карат 5-6, максимум 8 години, и после се сменят, за целта има сума ти поощрителни бонуси при връщане на старата кола от същата марка и вземане на нова. Човекът, обаче, е с Пасат В3 от 1991 година и съвсем не е единствен и не е с най-старата кола от всички нас, шофьори "Мейд ин Бългериъ"... Това си е направо кола на двайсет години. Е, ако е вярно, както съм чел, че фабричното масло в скоростната кутия е минерално, (а той не знае, сменяно ли е въобще??!!) - то как за 20 години едно минерално масло няма да промени качествата си, очевидно в отрицателна посока? Пък и синтетично да е- все тая. Та нали за двигателното масло важи правилото: карал- не карал, минат ли две години- сменяй! Макар и друго, скоростното масло се подчинява на същата закономерност- с времето се разваля (така е и при гумите). Освен това, му действа повишена температура при триенето на зъбчатките, а когато не се натисне докрай съединителят при смяна на скоростите, зъбчатките пристъргват едни в други и се отделят стружки ( аз самият, ако допусна неволно такова нещо, много се ядосвам на себе си, ама се случва чат-пат!).
Това, че досега не си имал проблем със скоростите, не е гаранция, че нямаше да имаш, ако беше занемарил скоростната кутия. Също някои така не си купуват UPS за компа, защото нямат проблеми, а то веднъж тресва, и тогава цялата скъпа конфигурация отива на кино (като пример от друга област).

Върни се в “Passat”