ABF-термостата не е заминал а просто си загрява бавно?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Re: ABF-термостата не е заминал а просто си загрява бавно?

Мнениеот lrlmodo » Сря 03 ное 2010 14:10

И при мен е същата работа, темп на таблото 80гр, а тя е 90.
Има парно добро - вече не я гледам изобщо тая температура.
Смянях табла, датчици, термостати - никаква промяна.

Потребителски аватар
ozyrus
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ozyrus » Сря 03 ное 2010 19:27

И аз съм така а термостата си е читав,интересно че го прави само зимата в града 90гр. обаче тръгна ли извън и пада на 70гр. ама пък парно си има.Явно някой фаувета си простиват на дълго и тва е.

Потребителски аватар
if4oo
Автомобил: GOLF 4 VR6T
Двигател: AUE

Мнениеот if4oo » Сря 03 ное 2010 20:42

колеги и при мен е същата работа(голф 3 абф).на място и в града загрява бързо на 90,извън града пада на 70 и така си остава.но при мен парното си го има и то доста добро.с климатроник съм с ЕКОН режима.

Потребителски аватар
VeilSide
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VeilSide » Сря 03 ное 2010 23:20

същото и при мен 70 гр. на дълъг път. 90 в задръстванията. Иначе сега в студовете парното започва да глее след 5 мин в задръстванията. Инетерсното е че през VAG-COM-a дава по-високи показания - когато на таблото е 70 програмата показва 80 и нещо.

Потребителски аватар
FreezA
Автомобил: Golf 3 GTi
Двигател: 2E

Мнениеот FreezA » Сря 03 ное 2010 23:40

вие пак сте добре моята на място дига към 60 и като тругна градско извън направо утива на замръзване
перката включва при 70 градуса даже и порано :003:

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Чет 04 ное 2010 13:25

FreezA написа:вие пак сте добре моята на място дига към 60 и като тругна градско извън направо утива на замръзване
перката включва при 70 градуса даже и порано :003:

Щом нямаш парно, може и да си за термостат или за някоя заседнала клапа.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: ABF-термостата е заминал или си загрява бавно?

Мнениеот yoan4o » Чет 04 ное 2010 13:36

Vento написа:Да ползвам темата и аз да питам за загряване и термостат на моя 2,9 ABV мотор.
Колата си достига 90 градуса (според мен малко бавно, но..) и си ги държи постоянно и в града, и на дълго.
При около 15-18 градуса вън - за 3км двига 70 градуса, за 4км - 80 градуса, а за 5,5-6км стига 90 (струва ми се, че за 3км трябваше вече да е на 90). Скоро сменях фланец на антифриза, в който се намира и термостатът - тествах го - херметичен е, не пропуска през бай-паса, пружината му е много натегната (с пръсти е почти невъзможно да се натисне), смених му и гарнитурата с оригинална нова.
Проблемът обаче е, че като пусна парното (колата е с оригинален климатроник с копче OFF и винаги пуска компресора) и температурата пада на 70 градуса. Като спра парното пак си отива на 90. Това нормално ли е заради обдухването на двете перки или термостатът не затваря нещо както е редно? Според мен като почнат да духат перките и да изстива радиаторът, редно е термостатът да затвори кръга през радиатора, за да си поддържа 90 градуса. Или бавно затваря, или не знам... Някой има ли подобен проблем и как се държат други коли с климатроник с OFF (не с ECON, там е друго)?
Чудя се дали да сменям термостата, изглежда като чисто нов, лъскав и оригинален VW с номер и т.н. Не ми се слага някое евтино менте, а оригинален не знам дали ще имат в представителството (но ще проверя де).

Мерси!

Батко, ама все едно слушам историята за моя ВР.
Утре ще го гледам и сменям термостата.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 04 ное 2010 15:19

Аз си купих от Карфур за 13лв. готин термометър от -50 до +300 градуса и с него си меря температурата на антифриза и сравнявам с показанията на таблото... Ама на VR6 още не ми е останало време да го направя, иначе на Vento-то гледах, дава отклоняния...

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 04 ное 2010 15:31

Термостата е виновен !
Няма какво друго . То много теми станаха дето пиша , но разбрах какво е дизел да има парно след като смених термостата . И аз така заклеймявах "тъпото" КПД :Mr Green Fun на дизела , че затова не загрява , но не би !Какво остава за бензинова кола .
На дълъг път , на 5-тия , 6-тия километър съм на 90 градуса и съм си така без значение дали изкачвам наклон или се спускам . До сега не беше ми се случвало зимата на дълъг път да намалявам парно 8) . Преди го пусках само на рециркулация (вътрешен въздух) защото мотора не качваше повече от 70 градуса . Нещо повече и лятото като спусках надолу , или по равен път си бях на 70-80 градуса .

Потребителски аватар
if4oo
Автомобил: GOLF 4 VR6T
Двигател: AUE

Мнениеот if4oo » Чет 24 ное 2011 20:33

колеги,тези дни смених термостата и температурата се застопори в някви разумни граници(в града 90 извън 80)но явно и мен ме лъже с показанията на таблото...вчера,колата работи аз слизам за 10 минути,като се качвам температурата заковала на 110 :shock facepalm .слизам отварям капака,двигателя не балбучи,не кипи и перките не се бяха включили.ще проверявам датчици и сверка на температурата на комп.

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Чет 24 ное 2011 21:25

температурата на таблото вътре не е вярна!!!Аз сменях какво ли не и не мръдна от 75(но парно винаги съм имал много добро-не може до край да го държа 4е ми става лошо),докато не се сетих да видя кога ми включва перката на радиатора и се оказа 4е на 80 ми включва първа степен...от тогава спя спокойно че всичко ми е наред с колицата(е освен грешното показание на температурата),,но колеги наистина трябва са си има парно(и то много добро)

Потребителски аватар
Escap3
Автомобил: 280hp TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Escap3 » Чет 24 ное 2011 21:48

if4oo написа:колеги и при мен е същата работа(голф 3 абф).на място и в града загрява бързо на 90,извън града пада на 70 и така си остава.но при мен парното си го има и то доста добро.с климатроник съм с ЕКОН режима.

Наистина температурата вътре не е вярна, и моята показва 70 вътре а на ВАГ-КОМа и мултицета е 90, а на място когато уреда вътре отчете 90 на ВАГ-КОМа е 96-98 и се включва перката така че няма какво да се притеснявате само уреда вътре не показва вярно иначе си загрява и всъщност когато си в града вдига реално над 90градуса но е 90 на таблото и когато излезеш извън града реалната спада на 90 а на таблото ти е 70. :beer

slavipleven
Автомобил: Golf 3 GTI 16v
Двигател: ABF 1994

Мнениеот slavipleven » Пет 25 ное 2011 11:01

При мен беше същата ситуация в града след доста каране вдигаше 90 градуса, а на извънградско държеше 80 градуса.Парно имаше, но не ми харесваше.Взех си термостат Behr от Косер който отваря на 87 градуса и сега всичко е ОК.Загрява доста по- бързо и на извънградско държи 90 градуса, а по отношение на парното значително се подобри. Стария термостат беше Wahler, който също трябваше да отваря на 87 градуса, но явно отваряше доста по -рано и не затваряше малкия кръг напълно преди да отвори! :да:

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Сря 30 ное 2011 14:37

и моя ABS мотор загрява бавно и държи 70-80 гр.Когато я запаля на студено и започне да загрява горния маркуч на радиатора отгоре е топъл отдолу е студен и когато темп.достигне около 75-80и долния маркуч на радиатора където е термостата и той загрява по същия начин отгоре е топъл отдолу е студен,но като загрее на 90г.и се включи перката и двата дебели маркуча загряват изцяло.По принцип така ли е при загряване или термостата нещо не е наред.Ада спомена че извън градско държи 70гр.

slavipleven
Автомобил: Golf 3 GTI 16v
Двигател: ABF 1994

Мнениеот slavipleven » Сря 30 ное 2011 17:00

Cvetomir-Panchev написа:и моя ABS мотор загрява бавно и държи 70-80 гр.Когато я запаля на студено и започне да загрява горния маркуч на радиатора отгоре е топъл отдолу е студен и когато темп.достигне около 75-80и долния маркуч на радиатора където е термостата и той загрява по същия начин отгоре е топъл отдолу е студен,но като загрее на 90г.и се включи перката и двата дебели маркуча загряват изцяло.По принцип така ли е при загряване или термостата нещо не е наред.Ада спомена че извън градско държи 70гр.

100% термостат, ако показанията на таблото са верни с реалната температура на двигателя!Но щом извънградско ти държи 70 градуса, термостат. А парното как е колега?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”