Оборотите се промениха! По-скоро скоростта не е рална. ???

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
orack
Автомобил:
Двигател:

Оборотите се промениха! По-скоро скоростта не е рална. ???

Мнениеот orack » Чет 28 окт 2010 19:22

Здравейте колеги!
Скоро имах проблем с контролното табло, за което писах, но проблема вече е решен. Интересно, сега забелязах, че преди на 5-та скорост на 3000 оборота се движех със 100км/ч, а сега с 90км/ч. Имате ли идея от какво ще да е тази разлика? <<Polo Variant 2001г. 1,4MPI 60к.с. AUD мотор>>

Последна промяна от orack на Вто 23 ное 2010 20:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Re: Оборотите се промениха, знаете ли защо?

Мнениеот djshomi » Чет 28 окт 2010 22:38

Да не си сложил зимните гуми с различен размер от летните.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Чет 28 окт 2010 22:48

липса на калорий в бензина-или съединителя си отива :shock

orack
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orack » Чет 28 окт 2010 23:07

Първо бензина си е същия, който бях заредил преди това, т.е. не съм зареждал друг.
Второ не съм сменил гумите още.
И трето, ако съединителя си заминава, нали ще усетя някаква разлика във включването или потеглянето.
Уви, разликата е само в оборотите и скоростта.
А по принцип на 3000 оборота каква трябва да е скоростта?

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Сря 03 ное 2010 17:26

djshomi написа:Да не си сложил зимните гуми с различен размер от летните.

Като се сменят гумите се променя отношението между действителната скорост и тази на километража, т.е. отношението между километража и оборотомера не зависи от размера на гумите.

Най-вероятно при отстраняването на проблема се е получил тоя ефект. Дали е вярно сегашното показание на оборотомера/километража - не знам.

При мен отношението на 5-та е ~0.029 km/h за оборот или около 30 km/h за 1000 об.

Пусни си таблото в сервизен режим (даваш на контакт, натискаш копчето за нулиране на километража (и не го пускаш), гасиш контакт, пак даваш на контакт, пускаш копчето). С последователно натискане на копчето на дисплея излизат различни неща. Едно от тях е оборотите. Виж дали съвпадат с показанието на стрелката.
От тоя режим се излиза като изгасиш мотора.

п.п. някъде имаше подробна тема за тоя "сервизен" режим на таблото, ама не помня коя беше...
п.п.п. може оборотомера да ти е ОК, а километража да показва грешно. Това най-лесно може да се провери с GPS.

orack
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orack » Нед 07 ное 2010 21:54

Определено скоростомера не отчита вярно. Как може да се калибрира и защо се е прецакал?

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пон 08 ное 2010 0:08

Калибрирането става по най-хамалският начин с въртене на стрелките mhihi
А сега сериозно:
Като сменяше кондензатора , стрелките сваля ли ги?
Ако си ги демонтирал и после си ги настроил да сочат нулите без да са вкарани буксите в таблото се получава този ефект. Първо закачаш буксите,монтираш стрелките да сочат нулите без да даваш на контакт и без да са напънати в ограничителя под нулите (ако имаш ограничител де),после разкачаш буксите и тогава събираш таблото с вече предварително настроените стрелки :да:
Не знам дали е възможно при този модел на поло да се калибрират и с Vag-Com. Примерно при Ауди А3 може

п.п. Възможно е пък да си мръднал някоя от тях и без да ги сваляш :roll:

orack
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orack » Вто 23 ное 2010 20:20

Нека уточня. При предпоследното сваляне мисля, че точно стрелката на скоростомера беше някъде към 20. Помислих, че след като вържа буксите ще се нулира сам, но явно не се получи. Последваха около 300-400км. пробег (точно тогава забелязах некоректното отчитане. помислих, че оборотите не са верни, но се оказа точно скоростта). Последва ново сваляне, почистване на буксите (WD40) и отново монтиране, като вече внимавах стрелките да са си намястото. Но уви, резултата е същия. Отчита по-ниска скорост от реалната с колко 20-тина км.
При смяната на кондензатора изполвах индукционен поялник, като подкривих върха успях да го сменя без демонтиране на стрелките.

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Re: Оборотите се промениха! По-скоро скоростта не е рална. ???

Мнениеот lavidaloca » Чет 02 дек 2010 12:39

Със същото поло съм и при точно 3000 оборота съм с 120 км/ч (летни гуми) и 110-115 (зимни). При 90 съм на около 2500.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Чет 02 дек 2010 12:52

orack написа:Здравейте колеги!
Скоро имах проблем с контролното табло, за което писах, но проблема вече е решен. Интересно, сега забелязах, че преди на 5-та скорост на 3000 оборота се движех със 100км/ч, а сега с 90км/ч. Имате ли идея от какво ще да е тази разлика? <<Polo Variant 2001г. 1,4MPI 60к.с. AUD мотор>>

Провери си кода на скоростната кутия и го напиши. Съмнява ме да не е сменяна с такава като за моето Поло. Колегата lavidaloca е прав - такива трябва да са ти оборотите, а тези които описваш са като моите.

v_marinoff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_marinoff » Чет 02 дек 2010 17:00

според мен проблемът ти е същия като моя, километража не показва вярно, само че моя с 20км/ч повече. Механиката на стрелката на километража ти е прецакана според мен. Аз още нищо не сам правил по моя, понеже ми се струва, че ще е голяма играчка.

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Чет 02 дек 2010 17:52

колега, и при моето AAU по "рождение" даваше +грешка в скоростомера...с помощта на един gps GARMIN 3110Т се видя,че грешката в отчит. на скоростта е различна в разл. сегменти 30-60км/ч,70-100км/ч и нагоре :mrgreen: ...два пъти свалях таблото+профилактика,но уви...може да оптиташ да коригираш с тушовката по скалата :beer

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”