фейсбук алгоритъм за показване на приятели дето уж познаваме

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
assd
Автомобил:
Двигател:

фейсбук алгоритъм за показване на приятели дето уж познаваме

Мнениеот assd » Сря 10 ное 2010 3:09

колеги, след като гледах филма за фейсбук ми стана интересно какъв беше онзи алгоритъм на стъклото и изобщо какъв е алгоритъма за показване на познати, които може би познаваме (в доста от случаите наистина подсказва правилни хора). тоя на стъклото беше за друго, но ми стана интересно

както и да е, след като гугълския отдавна беше разгадан, потърсих информация, ама дръжки. има за всичко друго, но не и за това :Mr Green Fun

обаче пък попаднах на нещо интересно, патент на фейсбук за поведение при кликане в търсачка и патентната скицата е с дума "голф" :lol:
Изображение
ето линк http://gorumors.com/social/facebook-sea ... tent/40579

някой да е намирал някакво четиво, дето се казва каква е връзката? тия скриптове дето са копие на фейсбук и циркулират из нета могат ли да помогнат да се разгадае? нещо като сравнение между общите приятели и честотата на непознатите за мен хора, които цъкат профила на хората, които съм добавил или харесват техни неща и публикации и после ми биват показвани че може да ги познавам, защото често взаимодействат с моите приятели? нещо такова ми звучи логично

не само в перник всичко се върти около голфО mhihi
(макар и за спорт да става дума)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Re: фейсбук алгоритъм за показване на приятели дето уж познаваме

Мнениеот Layer » Сря 10 ное 2010 10:29

показва приятелите на твойте приятели.
кви филми кви алгоритми. :screwy
всичко е навързано, я с скайп я с поща.
няма нищо случайно,че и да оцели някой твой загубен роднина mhihi mhihi

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Сря 10 ное 2010 12:28

Според мен групира хората - я по училище което си посочил, я по групи в които влизаш, я по страници, които си маркирал че харесваш. И ти предлага за "приятели" хора, които имат сходни интереси. heavy metal zork
А това, че някой от тях е съученикът, дето сте седяли с него на един чин в първи клас :mrgreen: - е, естествено че ще има и хора които реално понаваш сред тези, които фейсбука ти предлага за приятели.
:012: Не забравяй - когато се включваш, в общите условия има клауза, че могат да използват всяка твоя лична информация, ако намеря клипчето дето това е описано, ще дам линк.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Сря 10 ное 2010 12:35

Истината за фейсбук

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Сря 10 ное 2010 19:10

Layer написа:показва приятелите на твойте приятели.
кви филми кви алгоритми. :screwy
всичко е навързано, я с скайп я с поща.
няма нищо случайно,че и да оцели някой твой загубен роднина mhihi mhihi

еми не е точно така според мен, има нещо друго, защото се намерихме с един съученик от първи клас, който в 4 замина за канада, а имаме само 2 общи приятели? аз имам около 70 приятели, а той и другите двама над 400 - доста голяма случайност, като се има в предвид, че в моя фейсбук има само двете ми имена и университета, койт осъм завършил. никаква възможност по училище да е.
има по-сложна връзка. ако няма такава, ебати тъпия сайт щото се прави за точно 2 дена целия, а според филма му трябвал 1 месец - бати залупения програмист е значи :Mr Green Fun :Mr Green Fun

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Сря 10 ное 2010 19:25

Когато си направих за проба фейсбук веднага след първото ми логване ми предложи за приятел един роднина, който няма моята фамилия, не е от моя град и по никакъв начин не е писал в профила си, че ме познава. Това не е ли странно?

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Сря 10 ное 2010 19:38

това питам и аз, откъде знае кой кой е и кой кого познава.

иначе да не си помислите, че нещо агитирам за фейсбук. мега кух сайт и според мен ще му мине модата, както на яху (90те години това беше интернетът - само яху, всичко беше там) или дир.бг в българия. после майспейс и тн, и всички умряха вече.

за мен лично www.groupon.com е новата звезда, понеже идеята никога няма да умре ил ида писне, всеки обича далаверата :lol: и шефчето е тарикат милиардер също...

освен ако не се кооперират с фейсбука нещо, ама не ми се вярва щото фейсбука е алчен - ето сега ще иам фейсбук плейсис, копие на foursquare. копират като луди! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 11 ное 2010 10:06

assd написа:
Layer написа:показва приятелите на твойте приятели.

еми не е точно така според мен, има нещо друго, защото се намерихме с един съученик от първи клас, който в 4 замина за канада, а имаме само 2 общи приятели?

е аз какво казвам, или двама общи не се брой,трябва повече mhihi mhihi

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 11 ное 2010 11:01

assd написа:за мен лично http://www.groupon.com е новата звезда

Това има и бг алтернатива, даже две
grabo.bg (които всъщност са изкопирали groupon)
deals.bg

Колкото до ФБ - възможните варианти са много:
- общи приятели
- общи фамилии + гео ип и/или град/държава
- общи училища/работодатели/групи/коментари под едни и същи снимки

jerrry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jerrry » Чет 11 ное 2010 11:13

Взима информация по някакъв начин от електронната поща. Твоите приятели са тези на които си пращал или са ти пращали мейли mhihi

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 11 ное 2010 13:55

assd написа:нещо като сравнение между общите приятели и честотата на непознатите за мен хора, които цъкат профила на хората, които съм добавил или харесват техни неща и публикации и после ми биват показвани че може да ги познавам, защото често взаимодействат с моите приятели? нещо такова ми звучи логично

И на мен това ми звучи най-логично.. В комбинация с още поне 350 алгоритъма mhihi
Това, за скриптовете-копия, е напълно невъзможно. Фейсбук е огромна система, която се разработва нон-стоп от началото до сега, имала е коренно различни промени и постоянно се развива. Времето, в което един индиец ще му напише някакво бледо копие, ще е достатъчно за следващия release mhihi

Само ще помоля без теории на конспирацията, мнения колко е смотан фейса и други подобни, които нямат нищо общо с конкретната тема.

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Чет 11 ное 2010 15:56

maxpayne написа:
assd написа:за мен лично http://www.groupon.com е новата звезда

Това има и бг алтернатива, даже две
grabo.bg (които всъщност са изкопирали groupon)
deals.bg

големите играчи са kolektiva.bg, ама скоро групона ще ги купи вероятно щото са в няколко държави, както направиха с citydeal.de за 220 милиона евро, руския darrberry.ru, японския qpod.jp, латинска америка, азия и тн!
много са луди и имат много хитра стратегия, за разлика от фейсбук които се конкурират със стотиците клонинги, групон чака някой да се развие, да вземе пазар, да натрупа потребители и после хоп предлагат една камара пари и си ги купуват :Mr Green Fun

всички други у нас са бита карта за мен, ако някой иска да си направи такъв сайт за символични пари ще му продам 100% същия скрипт като на grabo.bg (то не е тайна че в цял свят ползват един и същ скрипт, копие на групон, също и аз хах) само да си барне дизайна mhihi ама тоя модел е за големи риби само

ISralien - копията на фейсбук са 95% като оригинала, лично го разцъках. системата е уникално проста, разбира се няма всички тия глупости като игри, късметчета и тн. ама това са дивелопърски глупости, дето не се правят от самия фейсбук. функционалността не се е изменила и не се изменя съществено.
както има копия на ютюб, яху, и тн на абсолютно всеки сайт. да живее скриптмафиа и другите сайтове за nulled scripts! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 11 ное 2010 18:02

assd написа:всички други у нас са бита карта за мен, ако някой иска да си направи такъв сайт за символични пари ще му продам 100% същия скрипт като на grabo.bg (то не е тайна че в цял свят ползват един и същ скрипт, копие на групон, също и аз хах) само да си барне дизайна mhihi ама тоя модел е за големи риби само

Не ги бях чувал тези колектива.

Скрипт или дизайн са твърде недостатъчни, за да се развие един бизнес. Нужно е много повече, та в този смисъл едно просто копиране не знам доколко ще е успешно. Собственикът на deals.bg например го познавам, ще го разпитам някой ден подробно, но за мен лично грабо ще доминира тук.

Интересно какъв и бизнес модела, процент от продадените стоки/услуги ли печелят...

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Чет 11 ное 2010 18:46

20% на колектива знам аз, тези дето търсят партньори са на твърда заплата плюс процент

принципно се интересувах от тези неща, защото бях го направил даже сайта да бачка, ама го продадох на едно момче от варна (не си струва да се конкурираш с неизвестен брой сайтове, като грабо и колектива са за сега големите играчи, ама дойдат ли групон, които имат в целия ЕС и турция свои сайтове бизнеса ще се монополизира - просто нулев шанс почти автоматично за другите :lol: )

а тези задружно.бг така им се и пада - лъжеха с офертите и уж намалените цени, а се оказа, че намаленето е много по-малко :012:

иначе модела е супер готин, и в последните години това е едно от добрите неща в интернет бизнеса, соц. мрежите се изтъркаха и човек няма никаква финансова полза от тях... :D

за тайните на фейсбук не се знае, никой не казва къде е млякото? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 11 ное 2010 21:00

assd написа:ISralien - копията на фейсбук са 95% като оригинала, лично го разцъках. системата е уникално проста, разбира се няма всички тия глупости като игри, късметчета и тн. ама това са дивелопърски глупости, дето не се правят от самия фейсбук. функционалността не се е изменила и не се изменя съществено.
както има копия на ютюб, яху, и тн на абсолютно всеки сайт. да живее скриптмафиа и другите сайтове за nulled scripts! :Mr Green Fun

Абе да кажеш, че фейсбук е уникално проста система... За бисерите си е направо такова твърдение :) Да не се обидиш сега :)
Просто пак ти казвам, гледаш копие. Ето например в момента не ти е ясен алгоритъма за общите приятели... А реално разцъкал ли си всичко възможно от тоя фейс? Така като гледам нямаш желание да го правиш.
Някога писал ли си apps за фейсбук? Аз съм писал, дори в момента това ми е работата. Мога да ти кажа, че нещата въобще не са толкова прости, колкото ти изглеждат на теб :) Не е един iframe и толкоз :)
И пак пример ти давам - в копията тоя алгоритъм примерно ще работи на принципа на общите приятели и до там...
Да не говорим за каква оптимизация става въпрос, при положение, че фейса е втората по големина държава в света :!: Смятай за какво натоварване иде реч... Един скрипт, който си взел от скриптмафия примерно, няма да му смогнат 50 дата центъра с последни възможни сървъри при тоя трафик...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”