ktamen написа:Питай някой от въпросните инжинери дали е съгласен да се хванем на бас по 100лв, ще вземем 10 еднакви запалки и ще свържем петте последователно и ще им пуснем 20мА, а другите пет ще ги свържем паралелно и ще ги захраним с 3,2V. Просто ще видим кои светят повече и ще изкарат по-дълго.
Светодиодите са ДВА вида, ако за същия експеримент вземем светодиоди от новогодишни лампички тогава аз ще загубя баса, само че светодиодите от втория тип се срещат много по-рядко по магазините.
Над входната врата имам 5 паралелно свързани светодиода, които светят от 3 години нонстоп и още не са изгорели.
Колега аз също свързвам светодиоди последователно, но със съпротивление, понеже е в колата, а там напрежението не е постоянно и варира в определени граници. А също правя и паралелни клонове и сметката показва(за колата)
светодиоди 3 бр х 3,2-3,6V; 20mA; R=(14,4v - 3x3,2v)/20mA = 240[Ohm] И приемаме за схемата съпротивление 270 ома. И така съм направил 3 клона и един отделен светодиод с 1000 ома резистор(въпреки че може да се вземе най-близката стойност над 560 ома на теория). И все пак светодиодите светят почти еднакво на 11mA и на 20mA, затова нека се подсигурим с по-голямо съпротивление и да им удължим живота. Както ми каза един конструктор на светодиодни осветления "Увеличи им тока(понеже от тока зависи колко силно ще светят) 2 пъти и те ще светят едва 10% по-силно."
Проблема в случая е, че хората свързват светодиоди паралелно с общо съпротивление, което е погрешно. Това как е сметнато и че има работещи случаи не ме интересува мен. То и на един колега му работят 4 диода х 3,6V в колата(=14,4V, колкото е максимума от акумулатора).
Не е въпроса да си кажем "Да може и така"
А ако имаме постоянно захранващо напрежение може и без съпротивление, стига да е изчислено, защото (ако не се лъжа) диода угасва под 8mA.