Съвет относно зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Re: Съвет относно зимни гуми

Мнениеот theraven » Вто 16 ное 2010 3:06

Сложих ги преди 2 седмици, когато беше хладно. Сега през деня е топло, но асфалта не е толкова топъл за летни гуми. Дето се вика слънцето грее, но не топли. Пътувам доста и като се минава през проходи и по-усойни места температурата си е доста близко до нулата. През нощта температурите си падат до около 5-6 градуса и понеже не се знае кога и къде ще ме завари студът, предпочитам да съм подготвен. Няма да забравя миналата зима от отлагане на мероприятието "слагане на зимните гуми" как осъмнах в Панчарево една сутрин с една педя сняг, натрупал за една нощ и летни гуми 19-ки с твърдост на бакелит... Спреш ли - не можеш да тръгнеш, тръгнеш ли, не можеш да спреш... Мислех да се прибирам към Овча купел но разумът надделя и спрях на една бензиностанция и звънях на един приятел да отиде до гаража ми и да ми донесе зимните гуми с джантите. Няма такава мизерия да сменяш 4 гуми при -10 градуса на бензиностанция... така че по-добре няколко седмици по-рано... студ, та си е еб@ло чушката, отколкото да стане някоя мизерия на пътя. Както казва татю - изпечем ли ракията - слагаме зимните!

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 16 ное 2010 9:12

Както може да те хване първия сняг в събота на обяд когато пиеш бира вкъщи, така може и да те хване на 8ми декември на 200км от родното място. Тогава теориите за износването на зимните гуми и за по-лошото им поведение на сухо са безсмислени :) Точно както писа колегата преди мен.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 16 ное 2010 10:14

Същото направих и аз.

Преди 2 седмици сложих зимните. Не мога да си позволя да ме хване студ, сняг или хлъзгава настилка, докато съм извън града. Особено пък при положение, че винаги предпочитам да пътувам по нощите.

Нищо няма да им стане на зимните гуми, стига да не се издевателства над тях... mhihi

П.П.: Колеги, таЗа е частта от тялото, на която е закачен г*за... mhihi Ако таСовете на джантите ви приличат на г*з, то това е друга работа вече... mhihi

Последна промяна от escrime на Вто 16 ное 2010 11:17, променено общо 1 път.

geleto80
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geleto80 » Вто 16 ное 2010 10:24

Казано е, че зимните гуми се слагат на 01.11 и се махат на 01.05
Започват и проверки от КАТ - глобата е 50лв. и 9 точки от талона ако гумите не са зимни :(
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/8 ... emvri.html

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 16 ное 2010 10:28

geleto80 написа:Казано е, че зимните гуми се слагат на 01.11 и се махат на 01.05
Започват и проверки от КАТ - глобата е 50лв. и 9 точки от талона ако гумите не са зимни :(

Не е вярно това. ;)

Гумите трябва да имат определен грайфер, но не е задължително да са зимни.
Това по закон де... mhihi

geleto80
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geleto80 » Вто 16 ное 2010 11:07

Напротив задалжително е да са зимни и грайфера трябва да не им е по малък от 1.6мм

Последна промяна от Varbona на Вто 16 ное 2010 11:24, променено общо 1 път.
Причина: Не е вярно за зимните!

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 16 ное 2010 11:15

escrime написа:Същото направих и аз.

Преди 2 седмици сложих зимните. Не мога да си позволя да ме хване студ, сняг или хлъзгав докато съм извън града. ....

П.П.: Колеги, таЗа е частта от тялото, на която е закачен г*за... mhihi Ако таСовете на джантите ви приличат на г*з, то това е друга работа вече... mhihi

Като видя подобна тема и винаги се каня да не пиша в нея. И то понеже после поне 5 професора ще ме подхванат да ме цитират и ще ме сочат с пръст. Аман.
А ти вместо да ми даваш примери за разликата между тазове и тасове, си оправи малко словореда. Не става много ясно от кое се боиш повече, да падне сняг, или да те "хване хлъзгав докато си извън града" :screwy

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 16 ное 2010 11:19

Прав си. Като редактираш мнението по 5 пъти се получават такива изцепки... Направо съм за бисерите. :oops:
Няма нужда да ми скачаш. Аз не съм го направил, нали? ;)

Геле, не виждам текст нито в закона, нито в правилника, който да регламентира даден тип гуми според сезона. :roll:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 16 ное 2010 11:24

geleto80 написа:Казано е, че зимните гуми се слагат на 01.11 и се махат на 01.05

Ако пък грайферите на гумите ви са по-малки от 1,6 милиметра, колата е неизправна и подлежите на санкциониране - 50 лева и 9 точки от контролния талон.
Къде видя да пише зимни гуми.
Има отделна тема точно за това. Не заблуждавайте!!!

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Вто 16 ное 2010 12:24

Аз лично все още не съм ги слагал. Днес гледах прогнозата и се очаква плавно намаляване на температурите до края на месеца, но до края на тази седмица ще е около 15-тина градуса. Така че сигурно още седмица ще покарам с летните.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 16 ное 2010 12:25

Аз ги сложих още на 05.10 и следващите дни стъргах лед от предното стъкло, такаче беше оправдано. Сега обаче си е за летни гуми... мен не ме бърка защото карам сутрин преди 9 и вечер по тъмно, но ако имате монтирани гуми и не трябва да се редите по гумаджииници, изчакайте още малко ;)

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 16 ное 2010 12:29

И аз ги сложих зимните преди десет дена някъде, достатъчно ми е да видя, че има скреж сутрин по тавана и багажника...А и за няколко километра няма да се изтъркат толкова! :beer

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Вто 16 ное 2010 13:49

Слагайте зимните - икономия с това не се прави. Сутрин и вечер има хлъзгави участъци, не разчитайте на прогнози за времето, вече е зима.

А колкото онова с БТВ и глобите за зимни гуми - явно плетения им репортаж си е свършил работата за да има масова паника и купуване на зимни гуми (Оправиха текста няколко часа след като се излъчи видеото).

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 16 ное 2010 14:27

В което няма нищо лошо. Всеки принуден да си купи свесни гуми означава по-малко ПТП-та и задръствания зимата.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 16 ное 2010 19:53

nokiangage написа:И аз ги сложих зимните преди десет дена някъде, достатъчно ми е да видя, че има скреж сутрин по тавана и багажника...А и за няколко километра няма да се изтъркат толкова! :beer

Колега от слънцето зимните гуми стават твърди. Не е въпроса за никакво изтъркване. В един момент имаш перфектни летни гуми, къучука е станал на пластмаса mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”