Скъсан болт динамо Jetta 1.6 D

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
bshopov
Автомобил:
Двигател:

Скъсан болт динамо Jetta 1.6 D

Мнениеот bshopov » Нед 21 ное 2010 17:30

volkswagen Jetta 1.6 D

Днес опитах да си стегна ремъка на динамото, обаче скъсах болта с който се обтяга. Някой може ли да ми даде съвет как да изкарам болта от тялото на динамото ?
Някой може ли да ми обясни как да го сваля това динамо, по-специално как да ги разкача кабелите, щото има един кабел дебел и по много странен начин влиза в динамото и не виждам как да го сваля.
Благодаря.

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Re: Скъсан болт динамо Jetta 1.6 D

Мнениеот rado_ev » Пон 22 ное 2010 16:27

Привет! Да се престраша и аз да пиша за първи път. Колега, пробвай да избиеш скъсания болт с подходящ дорник. В корпуса на генератора, там където минават болтовете няма резба. Кабелите на генератора са на болтови съединения и букси. Ако сваляш генератора откачи акумулатора. Свалянето е елементарно, само се развиват болтовете които го държат - този за обтягането и другия дето го държи към блока. Кабелите преди това ще ги разкачиш чрез развиване на дебелия червен кабел и изтегляне на буксите на тънките кабели. Спорна работа!

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Пон 22 ное 2010 16:36

това на кабела е капачка.с една отверка я надигни и отдоло ще се покаже гайка 8.там са два кабела,по-тънкия е възбудителната намотка,а др е за акомулатора.Кой болт скъса?

п.п.Добре дошъл и си оправи заглавието(без големи букви)

bshopov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bshopov » Пон 22 ное 2010 23:51

Ами какво да ви кажа мисля че болта е на резба,болта е много странен с глава 13 мм, която леко се развива и има една гайка 22мм, която е със зъби и тия зъби се движат по една рейка и придвижват алтернатора по-нагоре и обтяга ремъка. така и при опита да развия главата на болта, той се скъса. за уточнение болта се намира под алтернатора, по принцип алтернатора има и още един болт с глава 17 мм, който се намира отгоре и другия вариант е да взема една щанга да напъна алтернатора и после да стегна болта отгоре, то и това е начин, но най-сигурния си остава болта с рейката под алтернатора, ами това общо взето е моя проблем
Благодаря за коментарите.

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Вто 23 ное 2010 15:38

Привет колега! Ако не си решил проблема пробвай следното. Развий горния болт който държи генератора и го извади от мястото му. С някакъв лост разбутай генератора. Щом като долния (обтягащия) болт е скъсан има вероятност целия генератор да се размърда. Тогава скъсания болт ще се разхлаби, ти ще го извадиш, ще огледаш обтягащия механизъм и нещата ще ти станат ясни. После нов болт, някой приятел да ти помогне за обтягането на ремъка и затягането на генератора и си готов!!! Желателно е тези операции да ги правиш с откачен акумулатор за да не окъсиш нещо. Успех с ремонта!

bshopov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bshopov » Сря 24 ное 2010 12:54

здравей Радо
Проблема е такъв, че болта се скъса в едното ухо на алтернатора и когато разхлабя горния болт, дефакто аз мога да сваля целия алтернатор, но болта си остава в ухото, а той ми е необходим при стягането на ремъка

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 24 ное 2010 15:40

Първо свали алтернатора, после с ъглошлайф изпили колкото е възможно от болта, пробий парчето от болта с около 4,5мм бургия в отвора набий подходящ торкс и развивай, или ако парчето позволява му направи канал с ножовка и пробвай с отверка. Ако пробиеш с 4,5мм и се опиташ да разшириш с 5 мм, новата бургия може да захапе твърде много метал и вместо да се пробие болта да се развие. А ако парчето стърчи достатъчно може да пробваш да му сложиш някаква гайка и да я завариш и после с ключ. При нагряване алуминия се разширява много повече от желязото и ако го стоплиш малко болта трябва да се охлаби. И му капни и малко спирачна течност, и тя помага.

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Сря 24 ное 2010 16:37

Привет! Щом като можеш да свалиш генератора това е добре за да работиш спокойно. Демонтирай го и огледай скъсания болт от двете страни. Ако има гайка в другия край (не скъсания) значи в ухото няма резба. Тогава както те съветва колегата ktamen пробвай с проникваща течност да го раздвижиш и извадиш. Аз наскоро смъквах и ремонтирах моя генератор и там нямаше резба в ухото. Болтът беше с гайка и минаваше свободно през ухото. Колата ми е Голф 2 с двигател като твоя затова мисля, че няма да е по различно. Успех и пиши за резултата!

Върни се в “Дизелови агрегати”