Проблем с батерията на лаптоп ASUS

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Проблем с батерията на лаптоп ASUS

Мнениеот stefan4o » Нед 07 фев 2010 21:19

Мусура добре ви е дал съвети. Ако може и аз да добавя малко. По принцип е хубаво батериите да не се дозареждат, понеже това също съкращава живота им. Не съм разглеждал по-подробно, ама си мисля, че масовите модели са с Ni-Mh батерии. Слийп режимът и хибернацията не влияят на батерията и според мен, понеже си ползвам лаптопа предимно в такива режими (демек не го ползвам много, но си стои на хибернация) и батерията му да не кажа хич, ама незабележимо пада, а стои с дни наред без изобщо да работя на него. Става дума за Делл Латитюд това за мен са много корави машини. Моят има слот за 2ра батерия на мястото на ЦД-рома и го ползвам с две батерии, едната е сдала багажа, а другата е читава. С двете изкарва общо около 2 часа работа браузване из нета, даже и филми съм гледал с един заряд, не е зле като за 7-8 годишен лаптоп :banana

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 09 фев 2010 10:32

idiotchooo написа:Яд ме е да дам 200 лева и да трае толкова малко .. пак.. макс. 1:45 мин.. Жалко, че Асус нямат лаптоп-и (за разумни цени говорим) с по-издръжливи батерии.

Всички нови модели между 800 и 1200 лева издържат по около 4 часа на батерия ;), а по-скъпите между 1300 до 1600 лева има и модели които издържат и до 12 часа на батерия ;) Примерно този: http://www.moetopc.com/product_info.php ... ts_id=1117 е до 12 часа

stefan4o написа:масовите модели са с Ni-Mh батерии

всичко е Li-Ion или Li-Pol вече и вобеще няма никакво значение броя на зарядите или дозареждането, за съжаление ;)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 09 фев 2010 13:19

Май е наистина така, не се бях заглеждал по по-новите лаптопи. Извинявам се за което. :beer

Потребителски аватар
bu4komobil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bu4komobil » Вто 23 ное 2010 17:38

имам едно питане за батерия на лаптоп,модела е асус ф5р(на батерията F5, A32-F5 ).ясно е че няма да стане с рециклиране,тъй като цената на 1 елемент в конрад е 13.48лв.след това въпросния чип е проблемен,а аз и идея си нямам как се справя с него.та по-добре е да си купя нова,даже си намерих батерия с 1 година гаранация не с 6 мес.но ме притеснява че на батерията пише REPLACE. http://www.smartbattery.eu/index.php?lng=bg&id=product&l1=1&l2=3&l3=45 ето пример

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 24 ное 2010 21:10

musura написа:...
всичко е Li-Ion или Li-Pol вече и вобеще няма никакво значение броя на зарядите или дозареждането, за съжаление ;)

Първото е вярно, второто не е за всички марки. На някои лаптопи контролера следи броя цикли заряд и при надвишаване на определна граница престава да зарежда. Нищо, че батерията има още живот. Би трябвало да го знаеш колега, нали продаваш такава техника. А на Асус батериите са едни от най-трагичните откъм време на живот (има доста изписано за това по форумите).

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 ное 2010 21:29

мики, знаеш ли колко цикъла е при Асуса :roll:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 25 ное 2010 22:17

Miki написа: А на Асус батериите са едни от най-трагичните откъм време на живот (има доста изписано за това по форумите).

Не знаех, че Асус правят батерии :shock

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пет 26 ное 2010 14:03

@bnick - имах предвид батериите на асуските лаптопи
@Pichaga - Ефекта за който говорех, се дължи на това, че някои производители вграждат епром чип в контролера за зареждане на батерията, в който се записва всеки заряден цикъл и е програмиран при надвишаване на някакъв лимит да изключва зарядния ток, независимо от състоянието на елементите. Доколкото съм запознат Асус не го прилагат тоя номер, но принципно всички видове батерии си имат определен живот - литиево-йонните например имат около 1 000 цикъла. Освен това стареят с времето, дори и да не се използват - по спецификации им дават към 2 години живот макар, че изкарват и повече, но вече с доста намален капацитет. Основното, което трябва да се следи за да не скапват бързо батериите е, да не се прегряват и да не се оставят да се рязредят самички докрай. Затова, ако даден лаптоп не се ползва често на батерия и е от моделите, които имат много греещи елементи в близост до гнездата на батерията тя е по-добре да се вади, за да не се напича без нужда. И да се държи някъде на хладно, но не и в хладилника ;). От друга страна извадена трябва периодически да се зарежда - примерно веднъж месечно да се слага на лаптопа и да се зареди до 100 %. Битува мнението, че литиевите батерии се съхраняват заредени до 40% с което аз изобщо не съм съгласен. Няма батерия, която да няма саморазряд, оставена на 40% тя ще продължи да се саморазрежда и в един момент ще прескочи границата, след която настъпват необратими вътрешни промени в структурата и батерията става за боклука. Освен това аз избягвам да вадя зарядното, преди батерията да се е заредила на 100% нищо, че литиевите нямали мемори ефект. Също така гледам да ми падне поне към 2/3 от капацитета и тогава да зареждам. Гледал съм много хора как си прецакват батериите на телефоните така - бърза за някъде и заредена донякъде скубе зарядното и бяга, а после вика що така батерията ми изкара двойно по-малко от твоята, нали телефоните са ни еднакви. :wink:
Та така по въпроса за батериите, претендирам да разбирам малко повече по темата, който иска да се съобразява с препоръките ми, който не иска - негова си работа. :wink:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Пет 26 ное 2010 18:00

Miki написа:@bnick - имах предвид батериите на асуските лаптопи
@Pichaga - Ефекта за който говорех, се дължи на това, че някои производители вграждат епром чип в контролера за ...

Искам само да добавя. При разнасяне на лаптопа, особено в сегашното време и идващите по-студени дни, оставяйте го преди пускането да се темперира. Пускане на студено на лаптопа е в състояние да ликвидира директно батерията :beer

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 27 ное 2010 23:13

а да ви питам има ли как да ползвам лаптопа в домашни условия,без да работи на батерия? Идеята ми е да извадя батерията и да го включа към зарядното?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пон 13 дек 2010 16:00

tisho_psg написа:а да ви питам има ли как да ползвам лаптопа в домашни условия,без да работи на батерия? Идеята ми е да извадя батерията и да го включа към зарядното?

Е направи го де. Не е сложно.

Поръчах си батерия от Канада за 85 долара с доставката. Чисто нова.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”