Моля вещите колеги за мнение по следния въпрос:
Получих покана за доброволно изплащане на дължими такси за консумативи на входа (асансьор, осветление) по чл.6 ал.1 т.9 и т.10 от Закона за управление на етажната собственост http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
Сумата е 160лв, за 32месеца по 5лв.
Проблема е, че тези месеци са във време, в което аз не съм бил собственик на апартамента, т.е. стария собственик не ги е платил.
От тези 32 месеца имам 2 месеца, през коити вече съм по нотариален акт собственик и, които не съм платил, защото все още не бях се нанесъл. Тях не ги оспорвам и ще си ги платя.
Въпроса е дали правомерно ги искат от мен тея пари, които реално ги дължи стария собственик на апартамента.
пс1. Цититания закон влиза в сила от 01.05.2009 г, което е след датата на закупуване на апартамента (09.07.2007г), ако е от значение в случая.
Въпрос за етажна собственост до адвокатите във форума
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос за етажна собственост до адвокатите във форума
Последна промяна от joro_tt на Чет 09 дек 2010 18:45, променено общо 1 път.
Re: Въпрос за етажна собственост до адвокатите във форума
Законът твърди,че собственик който не живее и не ползва жилището е длъжен да плаща 1\2 от сумата за консумативите на входа!Съветът ми е по-добре дай 80лв. вместо да си губиш времето,но може и тях да оспорваш.Не могат да те накарат да платиш цялата сума тъй като това противоречи на закона!
ПС Не си спомням точно по кой чл. беше но мога да проверя в закона!
Не си длъжен да плащаш цялата сума дори за тези 2 месеца,само 1\2 от нея!имам 2 месеца, през коити вече съм по нотариален акт собственик и, които не съм платил, защото все още не бях се нанесъл. Тях не ги оспорвам и ще си ги платя
ПС Не си спомням точно по кой чл. беше но мога да проверя в закона!
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Става въпрос за чл.51, ал.3:
Но това в случай, че съм уведомил писмено управитела за отсъствието, което аз няма как да съм направил, т.к. все още не съм живял там....
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
Но това в случай, че съм уведомил писмено управитела за отсъствието, което аз няма как да съм направил, т.к. все още не съм живял там....
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
докато не си бил собственик да се оправят със стария
ти не си наследил задълженията му
ти не си наследил задълженията му
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Разправях се преди малко със управителя...
Той е на мнение, един вид съм наследил задълженията към имота...
Мисля да подам жалба, но не съм сигорен дали е правилно...
по чл.43 от същия закон...
Той е на мнение, един вид съм наследил задълженията към имота...
Мисля да подам жалба, но не съм сигорен дали е правилно...
по чл.43 от същия закон...

- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
В случая не ти трябва да се занимаваш, а те!
Плащай си сегашните такси и това е.
А те просто се опитват да минат по лесния начин.
Иначе е дълга и широка да се разправят да търсят стария собственик и затова. (ако имаш телефон на стария собственик им го дай, да се оправят)
Кажи им да се жалват от теб, където поискат - да видят, какво ще им отговорят!
Плащай си сегашните такси и това е.
А те просто се опитват да минат по лесния начин.
Иначе е дълга и широка да се разправят да търсят стария собственик и затова. (ако имаш телефон на стария собственик им го дай, да се оправят)
Кажи им да се жалват от теб, където поискат - да видят, какво ще им отговорят!
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Предполагам, че е така...
Смущава ме факта, че тази покана е от някъв адвокат, упълномощен от управителя, т.е. той вече е ходил да разпитва как стават работите...
Пристигна с обратна разписка по пощата. Пише че ако до 5 дена не си платя задълженията ще се търсят по съдебен ред.
Няма свиквано Общо събрание във входа и да се разискват такива неща. Или да се напише протокол по реда на чл.57. Меко казано съм изненадан. Мислех си че съм изряден платец.
Смущава ме факта, че тази покана е от някъв адвокат, упълномощен от управителя, т.е. той вече е ходил да разпитва как стават работите...
Пристигна с обратна разписка по пощата. Пише че ако до 5 дена не си платя задълженията ще се търсят по съдебен ред.
Няма свиквано Общо събрание във входа и да се разискват такива неща. Или да се напише протокол по реда на чл.57. Меко казано съм изненадан. Мислех си че съм изряден платец.
- djofar
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: 1.9TDI ARL 2003
а колеги по подобен въпрос
интересува ме как да накарам аз като касиер на входа, лице което не си е плащало сметките вече почти 2 гд да си ги плати.
Къде трябва да отида и какво да подам като сигнал?
Пича само казва че е безработен и няма пари и нейска да плаща а си ползва асансьор без ядове
интересува ме как да накарам аз като касиер на входа, лице което не си е плащало сметките вече почти 2 гд да си ги плати.
Къде трябва да отида и какво да подам като сигнал?
Пича само казва че е безработен и няма пари и нейска да плаща а си ползва асансьор без ядове
-
- Автомобил:
- Двигател:
При всички случай трябва да има общо събрание.На него се решава кой какво ако трябва пише се протокол. Управителя по закон трябва да има контрольор . Трябва да се дава отчет кое какво се дължи и тъй нататък. Това ти можеш да го изискаш.
След като те плашат ,уведоми управителя да свика сабрание, а не да се превръща в междуличностен конфликт. Проблема не е само твой. Доведи познат юрист ще ти е от полза. Когато не познаваме закона по-добре да намерим някого..спестява ядове.
Аз щото пък се боря с една изпаткала в кооперацията.. та тия етажни собствености ми се погнусиха...
Ама прост народ..глоби нема.. нерви като на бизон трябват.
Успех.
След като те плашат ,уведоми управителя да свика сабрание, а не да се превръща в междуличностен конфликт. Проблема не е само твой. Доведи познат юрист ще ти е от полза. Когато не познаваме закона по-добре да намерим някого..спестява ядове.
Аз щото пък се боря с една изпаткала в кооперацията.. та тия етажни собствености ми се погнусиха...
Ама прост народ..глоби нема.. нерви като на бизон трябват.
Успех.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
В седемдневен срок им изпрати писмено възражение с обратна разписка, че не си съгласен с търсените от тях суми. Ако не го направиш, значи си съгласен с иска им. 

- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Съжалявам че ще ползвам темата на колегата, но мисля не си струва да отварям нова, тъй като моя въпрос е точно по заглавието.
За входа в който живея заплащаме, по 6 лева на човек , плюс 5 за домоуправителя.
Ако не съм доволен от работата на домоуправителя , и той не си изпълнява задълженията, по конкретно, един цял месец на етажа беше тъмно , понеже не се намери кой да смени крушките, срещнах го и му казах, и се продължи така, в следствие на тъмнината чистачката не е почиствала етажното пространство.
Аз не смених крушките , тъй като си плащам 17 лева. В момента на етажа свети само една крушка от 3, а ние пак си плащаме, но на етажа на домоуправителя всичко си е ток!
Редно ли е да не му платя и лев за тоя цял месец в който сме били "миньори"? И да му кажа на к*ра че няма да плащам докато не светне както свети на неговия етаж, и докато не е чисто както там. Все пак ние му плащаме заплата!
За входа в който живея заплащаме, по 6 лева на човек , плюс 5 за домоуправителя.
Ако не съм доволен от работата на домоуправителя , и той не си изпълнява задълженията, по конкретно, един цял месец на етажа беше тъмно , понеже не се намери кой да смени крушките, срещнах го и му казах, и се продължи така, в следствие на тъмнината чистачката не е почиствала етажното пространство.
Аз не смених крушките , тъй като си плащам 17 лева. В момента на етажа свети само една крушка от 3, а ние пак си плащаме, но на етажа на домоуправителя всичко си е ток!
Редно ли е да не му платя и лев за тоя цял месец в който сме били "миньори"? И да му кажа на к*ра че няма да плащам докато не светне както свети на неговия етаж, и докато не е чисто както там. Все пак ние му плащаме заплата!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Моля за Вашето тълкуване на следния въпрос:
Притежавам необитаемо жилище в новопостроена жилищна сграда, което не обитавам и никога не съм обитавала от построяването му до днес. Адресната ми регистрация по постоянен и настоящ адрес е на съвсем друго място, където живея и където плащам месечна такса за консумативните разходи и разходите по текущо поддържане, съгласно „Закона за етажната собственост”. На адреса, на който живея, съм записана в домовата книга. Имам ли право при тази ситуация за жилището, което не обитавам, да не плащам месечни такси за "Консумативни разходи" за осветление, почистване, асансьор и други, необходими за поддържане на общите части на сградата, съгласно „Закона за етажната собственост”, базирайки се на чл.51 алинеи 1 и 2?
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
Притежавам необитаемо жилище в новопостроена жилищна сграда, което не обитавам и никога не съм обитавала от построяването му до днес. Адресната ми регистрация по постоянен и настоящ адрес е на съвсем друго място, където живея и където плащам месечна такса за консумативните разходи и разходите по текущо поддържане, съгласно „Закона за етажната собственост”. На адреса, на който живея, съм записана в домовата книга. Имам ли право при тази ситуация за жилището, което не обитавам, да не плащам месечни такси за "Консумативни разходи" за осветление, почистване, асансьор и други, необходими за поддържане на общите части на сградата, съгласно „Закона за етажната собственост”, базирайки се на чл.51 алинеи 1 и 2?
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
плащаш 1/2
това е
това е
-
- Автомобил:
- Двигател:
Как намирате 100 000 лева за апартамент, а нямате 5 лева за ток 
Естествено, наследените такси не трябва да са грижа на новия собственик, след като той няма как да е ползвал консумативите докато не е бил собственик на апартамента.
Тук си трябва един по-строг закон, за да може заради двама трима тариката блока да заприличва на кочина

Естествено, наследените такси не трябва да са грижа на новия собственик, след като той няма как да е ползвал консумативите докато не е бил собственик на апартамента.
Тук си трябва един по-строг закон, за да може заради двама трима тариката блока да заприличва на кочина
Върни се в “ОФФ-Топик - други”