Различаване дневни светлини от фарове за мъгла

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Различаване дневни светлини от фарове за мъгла

Мнениеот Ludia » Вто 23 ное 2010 11:04

kiro rachnata написа:според закона халогените могат да се исползват за дневни светлини но без габарити!

дай текста !

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Вто 23 ное 2010 11:37

Ludia написа:
kiro rachnata написа:според закона халогените могат да се исползват за дневни светлини но без габарити!

дай текста !

:arrow:

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Вто 23 ное 2010 11:53

Ludia написа:

дай текста !

Ето да си четете :)

http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... 87rev1.pdf

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Вто 23 ное 2010 12:33

Аз как чета закона - ВСИЧКИ уреди за осветление, имащи знак Е И RL(или PL, защото на моите фарове има PL, не RL) са годни за DRL.

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Вто 23 ное 2010 13:13

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при
значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни
условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Вто 23 ное 2010 13:21

imedarov написа:Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при
значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни
условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

Вероятно и за това на моите светлини за мъгла няма символ PL (или RL)....има F04, вероятно за fog lights...

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Пон 06 дек 2010 23:34

това за халогените не съм го чел лично чух го от инструктор и затова му повярвах/знам че познават закона по добре от катаджиите/факт

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 07 дек 2010 9:45

ама от коя година закона познават е друг въпрос...

и факт е че не инструктура а катаджията ти пише акта :lol:

Потребителски аватар
Боби Доктора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Боби Доктора » Вто 07 дек 2010 23:35

Принципно не съм запознат как точно стои въпросът с използването на дневни светлини през фара за мъгла според закона. ФАКТ е, че карах една OCTAVIA 2 преди фейслифта и с Васето (vaskoto1) бяхме активирали през VAG-COM DRL via foglights и то с димиране на 30 %. Ченгетата отначало ме спираха, но след като им показвах, че това става АВТОМАТИЧНО при стартиране на двигателя, не свети нищо друго, освен предните фарове (и то на процент от мощността им) и на всичкото отгоре индикацията вътре на таблото беше символчето за КЪСИ СВЕТЛИНИ, а не за фарове за мъгла и най-накрая свивах рамене (и с лека усмивка) казвах - "де да знам бе... Колата има хомологация за БГ според технотест (щом се продава тук). Така е направена в завода" всичко си влизаше в нормални граници и спорът спираше. Друг по-голям смях стана, когато си взех фейслифтната OCTAVIA. Ще поясня, че нейните DRL наистина са ФАБРИЧНО вградени във фара за мъгла (външната му страна) в отделна секция. На няколко пъти ме спираха с израза "земи маааааани тия халогени бе..." Отговорът от моя страна беше "халогени, колега, са вид лампи... Пълни с инертен газ. Това, дето го визираш ти се нарича ФАРОВЕ ЗА МЪГЛА!". Веднъж даже се опитаха да ми пишат и акт. Не възразих. Помолих само ИЗРИЧНО ДА СЕ УКАЖЕ В АКТА КОЯ ТОЧНО СЕКЦИЯ НА ФАРА ЗА МЪГЛА СВЕТИ!!!. Погледаха, погледаха... Поцъкаха... Поговориха си двамата "колеги" и ме пратиха да си ходя с думите "айде бегай... не ни се занимава да пишем сега".

Вадете си сами изводите.

И малко не по темата... Това беше в началото. Когато още не бяха свикнали с фаровете, следящи завоя (фарът за мъгла от съответната страна). На караулката на Ломски път - посока излизане от София към Волуяк си умирах от кеф да съм първа кола на червено... И да свия леко вдясно волана. ВЕДАГА ме спираха. "Колега... ПЪРВО - не Ви работи левият халоген :kissy: И ВТОРО - не можете да карате на ХАЛОГЕНИ." Отговор от моя страна "Не бе, колега... Това е система... Специална... Следи ти завоя...". Малка демонстрация и айде беж. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 08 дек 2010 19:15

Боби Доктора написа:. Малка демонстрация и айде беж. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

изпусна цъкането тогава mhihi и гледането като втрещени,как се задейства тая шашма mhihi

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 08 дек 2010 22:32

Няма сила която да ме спре да карам на фарове за мъгла, когато те са вградени във фара.
Светят настрани и долу, не заслепяват никой и се виждат през деня ... смрачи ли се се пускат нормалните фарове ....

Каква е идеята да не се ползват тези светлини през деня или през нощта - не разбирам - това е фар който е долу ниско, ако е регулиран правилно - нека да се дебне за такива, които трепят птички с фаровете си нощно време ... фарът за мъгла с правилна регулировка не пречи на насрещно идващите шофьори на пътя ...

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Чет 09 дек 2010 21:27

Нали за това се казва "Фар за мъгла", а не "Фар за гъзария".

Потребителски аватар
Kovach
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kovach » Нед 19 дек 2010 20:34

Значи на колегата пуснал темата:
Колега,дневни светлини са късите светлини.Това че искаш да монтираш допълнителни фарове,няма проблем,монтирай си..но не можеш да ги използваш през деня или вечерта.Единствено при мъгла и намалена видимост породена от мъгла и снеговалеж.А и повярвай ми че е по удобно ако караш само на халогени в мъглата и габарити на фаровете.Ако не вярваш,опитай в мъгла да си пуснеш фаровете,особено на дълги :shock Път няма да видиш,а само една бяла стена пред теб.Затова са халогените-за мъгла.До колегата който има проблем с полицаите заради допълнителни включени светлини.За съжаление закона така е направен,че полицаите са прави.Нямаш право да караш на допълнителни фарове и халогени...ако няма мъгла и снеговалеж.Аз лично имам оригинални халогени на вентото си,както и допълнителни които поставих долу ниско в бронята (имаше място за тях,вадиш решетките и монтираш халогени)но това го направих с цел да осветявам шосейните пирати по пътищата,които си мислят че са гъзари.Карам си аз,и тоя срещу мен си кара на дълги,светвам ама...цък,полза няма.Тогава включвам дълги светлини и всички налични халогени 4 бр.и му гледам сеира.Веднага преминава на къси,че и няколко заслепени спрях вече :lol: Имах подобен случай и с патрулка,шофьорът на която упорито не искаше да махне дългите светли.След като пуснах всчко налично,преминаха на къси.При разминаването видях че е патрулка и знаех че ще ме спрат.Така и стана,обърнаха колата и ме спряха на първата бензиностанция с въпроса "Защо имаш толкова светлини?" Направо им казах че именно заради такива катотях които карат само на дълги,съм ги сложил.Написаха ми фиш за 30 лева mhihi

Потребителски аватар
wassilzaza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wassilzaza » Нед 19 дек 2010 21:26

Аз имам халогени, но не ги пускам освен при намалена видимост, но си направих габарити на халогените и нямам проблеми с това. Идеята е ако замена халогените с дневни светлини ще мога ли да карам на къси светлини заедно с дневните, а и през нощта дали ще мога така да карам.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пон 20 дек 2010 17:23

Милослав написа:Няма сила която да ме спре да карам на фарове за мъгла, когато те са вградени във фара.
Светят настрани и долу, не заслепяват никой и се виждат през деня ... смрачи ли се се пускат нормалните фарове ....

Каква е идеята да не се ползват тези светлини през деня или през нощта - не разбирам - това е фар който е долу ниско, ако е регулиран правилно - нека да се дебне за такива, които трепят птички с фаровете си нощно време ... фарът за мъгла с правилна регулировка не пречи на насрещно идващите шофьори на пътя ...

ако става въпрос за голф 4 с вградената лупа във фара и аз се интересувам може ли.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”