Без винетки.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Teogop
Автомобил:
Двигател:

Re: Без винетки.

Мнениеот Teogop » Пет 10 дек 2010 17:30

One написа:за какво е спора ???

че някой си карал без винетка - ми като няма контрол ще си кара и без гражданска и без колан и пиян и дрогиран и как му падне - той ли е виновен ?

щот ако има адекватен контрол и санкция - дали ще е така ???

а защо няма контрол е по важния за мен въпрос ????

ей
държавата с най-много полицаи и прокурори на глава от населението сме - що няма контрол тогава пак питам ???

Щот си имат други цели!Народа ни е крадлив и еб.ив.......тва е положението

Потребителски аватар
smg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот smg » Пет 10 дек 2010 17:44

One написа:че някой си карал без винетка - ми като няма контрол ще си кара и без гражданска и без колан и пиян и дрогиран и как му падне - той ли е виновен ?

Ами според теб кой е виновен? Дупката на пътя или катаджията, че въпросния индивид, туко що е слезнал от банановата гора?
Като няма елементарна обществена култура, нищо не може да помогне. Нито глоби, нито контрол нито све, защото не става дума за смешната винетка за 70лв., а за манталитета на "гражданите" на РБ.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 10 дек 2010 17:53

group® написа:
IceHeart написа:]Просто ако се прави нещо, то е никой, да не купува винетки. Ма това е че не сме задружен народ, а всеки си гледа неговото!

И какво ще стане според теб? Сериозно помисли обаче.
Ще заживееш в страната на аутобаните ли?
Или ще си купуваме всички каруци?

Няма да протестираме и да се обединяваме, че са ниски заплатите и няма работа, цари беззаконие и тарикатлизъм, а защото ни били скъпи винетките :?

Да колега прва си не го успорвам! НО неможе ти да отидеш в магазина да дадеш 80 лева за сирене, и когато се прибереш вкъщи да видиш че сиренето е развалено, и отгоре на това пак да си купуваш от същото сирене и да си трайкаш... Извинявай ма и това е същото, аз немога да променя нищо, ако не оправят пътищата, няма да си плащаме данъка за него. Или дай те ще ни е*т ние ще им се дупим
Темата май стана мазало, от къде тръгнахме къде отидохме!
:horror:

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Съб 11 дек 2010 9:31

Та относно винетките... Някой беше искал да разбере как изглеждат.В момента не разполагам със скенер, но и да разполагах пак нямаше да постна сканирана винетка, за да не бъде принтирана, ламинирана и т.н. абе сещате се...Та новите годишни винетки (другите все още не съм ги виждал как изглеждат) са по-големи от старите с може би 1,5-2 см на ширина и дължина и са тревисто зелени и да-наистина в единия ъгъл на винетката се записва номера на колата, за която е купена винетката, за да не карат Пенчо, Генчо, учинайка им и дядото на съседа с една и съща винетка.А колкото до това дали ще си купя винетка-да на 100%! Предпочитам да дам 67 лева и да не се занимавам с глупости 1 година, отколкото да се скътавам и да треперя всеки път когато чичко полицай ме спре, да му се умилквам и да му бутам кинти!
По-здрави! heavy metal zork

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Съб 11 дек 2010 10:10

Presian написа:в единия ъгъл на винетката се записва номера на колата, за която е купена винетката, за да не карат Пенчо, Генчо, учинайка им и дядото на съседа с една и съща винетка.

а на бас, ти за измиващи се маркери - чувал ли си :)

така
аз смятам, че докато тия дето искат да печелят пари не инвестират в това да има наистина справедлива система за палащане - колкото караш толкова плащаш, а не на кило както е сега е напълно оправдано да се търсят начини !!!

защо аз, като имам примерно две или повече коли и никога няма как да се случи с тях едновременно да съм на път, трябва да купувам 2 или повече винетки ???
защо ????

винетката ми дава право да съм на път от републиканската пътна мрежа - имам ли такава - имам. защо да не съм с която си кола аз искам ????
по какъв начин колата ми дето си стои в момента в гаража се явява ползвател та требе да е с винетка ???

това е същата простотия като гражданската отговорност
защо се нарича гражданска като е на автомобила направена, а не на името на гражданина ??? пълна простотия и несправедливост, с която всички се примиряваме
с какво автомобила е виновен , че тоз дето го кара е неспособен или пиян и т.н. ??? кво значение има колко кубика е , а не колко е правоспособен водача му ???
автомобила или водача му е виновен при птп ????.........
ама ей така на кило да се плаща ......

Потребителски аватар
Presian

Мнениеот Presian » Съб 11 дек 2010 10:20

One написа:а на бас, ти за измиващи се маркери - чувал ли си :)

Е, то схеми всякакви...
Явно и тоя път не са го измислили както трябва. :screwy
Според мен лично, към всяка продадена винетка трябва да върви и квитанция за закупуването й с данните на шофьора, колата и винетката( номер на винетката) + касова бележка за закупуването й.Ама колата като не е служебна, кой ще си вземе квитанция? :banghead: :banghead: :banghead:

Относно плащането на километър изминато разтояние по м/у градските пътища и магистрали... Би било прекрасно, ама на този етап в България малко вероятно и клони към невъзможното :bishop . Тодор Колев водеше едно предаване "Как ще ги стигнем". Ставаше въпрос за американците. Е с тия схеми, станали ежедневие, никога, или почти никога, няма да ги стигнем.Нито американците, нито европейците.

П.П. Винаги съм се чуствал особено тъпо, когато има правила, създадени да се спазват, и когато този, който ги заобикаля, се бие в гърдите и се гордее с това, че "не се е прецакал" да спазва правилата, когато може да ги заобиколи, излъже, мине метър и т.н. Ама то тва вече е една мнооого разтеглива тема и не е за тука...

По-здрави! :|

П.П.П. Ето какво намерих в нета току що: http://www.sofiadnes.com/m/news/view/Ma ... stema.html

Цитат: "Строителният министър Росен Плевнелиев уточни, че в момента се изготвя проект за преминаване към тази система, но това може да стане едва през 2014. Става дума за т. нар "електронни винетки", които по сателитен път ще изчисляват изминатото от дадения автомобил разстояние. Тази система ще бъде въведена в целия ЕС след пускането в експлоатация на сателитната система "Галилео".
Силвия Неделчева"- А дано, ама надали! Ще поживеем и ще видим...

Последна промяна от Presian на Съб 11 дек 2010 11:01, променено общо 2 пъти.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Съб 11 дек 2010 10:31

Presian написа:Според мен лично, ....

не е това начина - не е правилно, не е справедливо !!!
както казах - първо да направят инвестицията в хубав път и тол система, след това да ти искат пари !!!

а не по обратния ред - първо ти вземат парите уж да оправят пътя, а той ти троши колата и по нашенската схема - човека взе парите и каза чекай малко - така вече колко години ????

да въведат цена на километър - да оправят един път от точка А до точка Б, и тогава да му сложат такса - караш по хубавия път и не те е яд, че си си дал парите!
по скапания път - без такса докато не го оправят и него !!!

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Съб 11 дек 2010 10:39

Правилно разсъждаваш Оне,
НО в България от зората на демокрацията всичко се прави на парче, всичко е на кръпка, всичко е от правителство до правителство, няма последователност. Почти всички закони се поправят, дооправят и нагаждат толкова години с наредби, подзаконови актове и т.н., а не се напише един изцяло нов закон, който да е актуален и в час с днешната реалност. Тука е като ремонт на апартамент на парче, оправиш банята и като имаш възможност да си оправиш кухнята и тя стане модерна, банята вече отново е морално остаряла.
Та това което искам да кажа е, че така е по-лесно на държавата, на правителството в дадения момент.
По лесно е да отпечатат винетки за примерно 2млн. лева и да създадеш организация за разпространението им (% отива при даден човек), отколкото да построят толл пунктове с бариери, с кабинки, със служители, целогодишно на заплата, които трябва да са много, не един в началото и един в края на магистралата, общо за десетки милиони лева.
За това е и по-лесно да въведът ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА застраховка ГО за всички (категоризирана единствено по кубатура), вместо да въведът единна компютърна система между КАТ и застрахователите (на базата на която застрахователя да преценява цената спрямо ПТПтата на дадения водач) и така да стане застраховка на човек, както е по цял свят.
Дайте ми един шибан калашник и licence to kill, аз ще оправя останалото в нашата шибана държавица и прекрасна страна България. Бих започнал от 240 човека + 21 човека (с техните заместници) + един най-отгоре. 20 години тъпчеме на едно място, ама те хората са си го казали: за да е успешна една революция, то тя трябва да премине през проливане на кръв. Тогава управляващите имат респект към народа, защото кръвта може да е тяхната.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 11 дек 2010 14:31

One написа:защо аз, като имам примерно две или повече коли и никога няма как да се случи с тях едновременно да съм на път, трябва да купувам 2 или повече винетки ???
защо ????

Айде помисли малко и ще видиш :idea:
Ако има такава система най-малкото ще кара с една винетка цялата ти рода, приятелите ти, комшиите, колегите и кой знае още колко души.
Тази цена на винетката е съобразена със сегашното потребление на такива, което пак е намалено заради тарикатите, но ако се намали драстично, както горе описах, цената ще трябва да се компенсира.
Пак няма да сме доволни.
И кое ще е честното? Колкото повече приятели и рода имаш, толкова по-евтино. Е циганите ще са екстра.

За тези електронни винетки:
Пази боже :bishop
Тогава ще са едни хакове, едни заглушители за сигнал.
Ще настане мазало.
И като знам колко бързо реагира държавана на техническия прогрес, ще стане така, че ако искаш да си изряден и да си плащаш ще е някаква луда цена пак по горната причина.

Лично за мен тази система в момента е най-възможното справедлива. Има още какво да се измисли за да се намалят номерата, но пак става.
Иначе алтернативата е да върнат пътния данък и за всичките си коли да плащаме независимо дали пътуваме или не. Така по-добре ли ще е?
За мен, че имам 4 коли - не :lol:
Сега само една от колите ми пътува по България и за мен си е справедливо.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Съб 11 дек 2010 15:49

Presian написа:Та относно винетките... Някой беше искал да разбере как изглеждат.В момента не разполагам със скенер, но и да разполагах пак нямаше да постна сканирана винетка, за да не бъде принтирана, ламинирана и т.н. абе сещате се... heavy metal zork

Хайде-сканирайте! :screwy
Прикачени файлове
Image_700125_6.jpg

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 11 дек 2010 15:56

group® написа:
One написа:защо аз, като имам примерно две или повече коли и никога няма как да се случи с тях едновременно да съм на път, трябва да купувам 2 или повече винетки ???
защо ????

Айде помисли малко и ще видиш :idea:
Ако има такава система най-малкото ще кара с една винетка цялата ти рода, приятелите ти, комшиите, колегите и кой знае още колко души.

Ти помисли малко!! Аз като замина днес на село, ти как ще караш с моята винетка?!? Как ще дойдеш до село да я вземеш и да караш през това време? Много ми е интересно. mhihi

За какво се закупува винетката - за управление на автомобил по държавен път, за амортизация и ремонт на пътя.

За колко време важи - за 13 месеца или 396 дни.

За тези дни, през които се движа аз амортизирам пътя, който ползвам. Има ли значение за амортизацията на пътя дали съм се движил с една и съща или различни коли по този път? Как така ако имам 2 коли амортизирам пътя двойно, отколкото ако имам само една? Ясно е че няма как да управлявам 2 коли едновременно.

Равносметката е такава, че колкото и коли да имам, винетаката стои само на една. Т.е. във всеки от тези 365 дни, за които съм си платил само 1 автомобил реално използва пътя и го амортизира.

Затова тези номера на винетките са БЕЗУМИЕ и аз лично не възприемам това решение като рационално и справедливо!

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 11 дек 2010 19:18

Vlad777 написа: Ти помисли малко!! Аз като замина днес на село, ти как ще караш с моята винетка?!? Как ще дойдеш до село да я вземеш и да караш през това време? Много ми е интересно. mhihi

Владо прочети по-добре.
Не съм споменавал за едновременно ползване :!:
Как се определя цената и?
И какво ще стане, ако генерираш такъв трафик на 1 винетка?
Ако сега 1 човек ползва 1 винетка, тогава 1 винетка ще е за 10 човека.
Тоест за да се компенсира загубата трябва да я направят цената Х 10.
Или цената е произволно избрано число?

така или иначе си говорим небивалици :lol:
Никога няма да стане така.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 11 дек 2010 19:35

group® написа:
Vlad777 написа: Ти помисли малко!! Аз като замина днес на село, ти как ще караш с моята винетка?!? Как ще дойдеш до село да я вземеш и да караш през това време? Много ми е интересно. mhihi

Владо прочети по-добре.
Не съм споменавал за едновременно ползване :!:
Как се определя цената и?
И какво ще стане, ако генерираш такъв трафик на 1 винетка?
Ако сега 1 човек ползва 1 винетка, тогава 1 винетка ще е за 10 човека.
Тоест за да се компенсира загубата трябва да я направят цената Х 10.
Или цената е произволно избрано число?

така или иначе си говорим небивалици :lol:
Никога няма да стане така.

Много добре знаем че всеки си има гледна точка на нещата!
Според мен колегата Vlad777 каза много вярни неща, но и да се съгласим с него, няма да променят законите!
Та нека погледнем реално, половината България плаща винетки, на Кресна се срути пътя от природно бедствие, сумати нонстопове около дефилето ще фалират, биколи се през папаз чайр за да докарат храна на провинцията и най-лошото е че пак ние патиме от тая работа, 1-во защото си плащаме за пътя купуваме си винетки, а пътищата не се оправят, отделно на това сега заради тях ни удрят в цената на всичко качиха и хляба и млякото абе всичко, заради тоя път който се скапа, е това справедливо ли е!? Да ама НЕ!
Та нека не спорим а просто да се замислим че си правят гЪргара с нас, каквото ни кажат това правиме, и такса Въздух ако вкарат ще я плащаме и никой от нас "Гък" няма да каже, камо ли да протестира!

п.п Аз исках да видя как изглежда винетката, за да мога да се предпазя от ментеливи!

И нека споделя нещо относно винетките, Полицайте спират примерно ако нямаш винетка, и ти слагат глоба! Еми аз знам поне 4 полицейски коли който НЯМАТ винетки, и тоя ОРГАН ще ми каже че нямам винетка mhihi Има и още такива Ченгета, дето си взимат Ненадупчени седмични винетки и си карат цяла година!! Аз не завиждам не искам да гледам в другите чинии, ма какво те са повече от мен или от останалите нас. Е това ако е справедливо незнам....

Потребителски аватар
Presian

Мнениеот Presian » Съб 11 дек 2010 20:12

IceHeart написа:п.п Аз исках да видя как изглежда винетката, за да мога да се предпазя от ментеливи!

Съжалявам за качеството, но снимах с телефона докато бях на работа днес през деня и нямах USB:

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 11 дек 2010 20:22

Време е и аз да се включа.Пак ще карам без винетка,ако мога и данъка да не си платя и да мина метър ще го направя и няма да се чувствам виновен че крада от държавата.Тя ме дупе и аз щея дупя.Какви пътища имаме,къде отиват парите от таксите,винетките и какво ли още.Потъват някъде незнайно къде.Като си потроша колата заради дадено нехайство,кой ще ми плаща ремонта.Искате ли пресен случай,карам в посокая Свиленград за гръцката граница и хоп виждам отбивката за границата и хоп давам си мигача и оооооооо,уууужассс,набирам се на спирачките като идиот,пътя е затворен чрез насип от пясък,ремонтирали моста май :horror: :horror: Глупаци и това без една табела,ако се бях натресал в пясъка,кой щеше да поеме щетите.Ето това ние държавата :banghead:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”