Не дърпайте ръчната!!!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Не дърпайте ръчната!!!

Мнениеот mupk0 » Пон 13 дек 2010 15:30

ChimeyJimmey написа:Можеш ли да пресметнеш какви усилия са ти нужни да завъртиш вала (овете) на двигателя в покой?
Като добавиш и всякакви други трансмисионни усилия?

Не знам ,но вчера случайно открих ,че когато колата е по надолнище с муцуната по нагорнището и не ми е особенно трудно да хвана шайбата на алтернатора(охладителя му) и да го завъртя обратно по часовниковата стрелка и колат да се помести леко назад.

Потребителски аватар
fraser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fraser » Пон 13 дек 2010 15:46

Две тухли единички у багажника и сте БЕТОН по всякякъв НАКЛОН :lol:

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Пон 13 дек 2010 16:04

Този проблем с ръчната само VW ли го имат, че с предната кола нямах проблем, ръчната редовно си я опъвам. Вече ми е като навик и ако проблема е само при VW занапред да внимавам :)

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пон 13 дек 2010 16:10

Може да се случи на всякакви автомобили.За това зимно време не оставяйте ръчната дръпната.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пон 13 дек 2010 16:14

Tipsy написа:Този проблем с ръчната само VW ли го имат, че с предната кола нямах проблем, ръчната редовно си я опъвам. Вече ми е като навик и ако проблема е само при VW занапред да внимавам :)

Всяка кола с жила на ръчната спирачка страда от тази болежка не зависимо дали е със барабани или дискови спирачки на задните колела, обяснето по най прост начин, замръза пружината която отпуска наклатката и става филма!!!!!

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Пон 13 дек 2010 16:19

doaiena написа:Всяка кола с жила на ръчната спирачка страда от тази болежка не зависимо дали е със барабани или дискови спирачки на задните колела, обяснето по най прост начин, замръза пружината която отпуска наклатката и става филма!!!!!

Ясно, ще внимавам вече. Благодаря за отговора

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 13 дек 2010 19:01

Аз пък се върнах с Ибизата, цял ден каране и е хубаво омокрена, поогледах се за камък край мен, щото я спирам на един наклон, ама найсе, в тоя сняг какъв камък! Еми утре ще видим, никога досега не е замръзвала, ама и да стане така, колата не ми е чак такъв зор, ако ще и на пролет да отпусне! По се притеснявам, че досега не намерих време да намажа уплътненията с парафин, дано да държи от миналата зима :mrgreen: !

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Вто 14 дек 2010 10:45

Ако е на равно място не я дърпам, но под наклон предпочитам да замръзне отколкото да остана без кола :Mr Green Fun

milenig
Автомобил: VW CC
Двигател: CFGC 2014

Мнениеот milenig » Вто 14 дек 2010 10:50

Зима, лято, право, криво ръчната винаги я дърпам два зъба и скоростния лост е на нулево положение. Гумите също са абсолютно прави. :да:

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Вто 14 дек 2010 11:26

Ръчната я вдигам абсолютно винаги когато паркирам без значение дали е зима или лято. Едно нещо се разваля повече когато не се ползва. Ако по спирачките всичко е на ред не би трябвало да замръзва. 3 коли съм притежавал (единия беше шкодичка '89) и никога не съм имал проблеми с блокирало или замръзнало колело в следствие на вдигната ръчна.Колата си карам всеки ден без изключение- може и това да има значение.
Поздрави!

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 14 дек 2010 16:22

milenig написа:Зима, лято, право, криво ръчната винаги я дърпам два зъба и скоростния лост е на нулево положение. Гумите също са абсолютно прави. :да:

Някой ден или няма да можеш да тръгнеш,или ще си намериш колата няколко метра по-надолу.Не дай си боже саморегулиращия механизъм да блокира няма да имаш ръчна.А пък ако е влезнала вода в барабана или ти замръзне пружината дето връща ръчната няма да можеш да тръгнеш.Всеки ден в сервиза,в който работя идва поне по един с такъв проблем.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Вто 14 дек 2010 16:38

offside написа:Ръчната я вдигам абсолютно винаги когато паркирам без значение дали е зима или лято. Едно нещо се разваля повече когато не се ползва. Ако по спирачките всичко е на ред не би трябвало да замръзва. 3 коли съм притежавал (единия беше шкодичка '89) и никога не съм имал проблеми с блокирало или замръзнало колело в следствие на вдигната ръчна.Колата си карам всеки ден без изключение- може и това да има значение.
Поздрави!

Абсолютно се съгласявам с колегата,винаги и на всички коли съм ползвал ръчната,никога не съм имал проблеми.
Може би и факта,че си държа Гошето в гараж е важен.. mhihi

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Вто 14 дек 2010 19:26

Ръчната е задължителна за ползване, особенно ако колата е автоматик. Така се пази кутията. Никога нищо не е замръзвало, а миналата зима беше - 22, цяла седмица при нас. За моята ръчна знам, че има отделни накладки, които не са тези за диска.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 14 дек 2010 20:36

Да те са вътре в самия диск.Но и тя не е застрахована.А на автоматик за какво ти е ръчна след като имаш паркинг?

Потребителски аватар
chefo.gti3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefo.gti3 » Вто 14 дек 2010 20:53

Колеги ръчната спирачка е да се ползва 3 години карам голф и дърпам ръчната и лято и зима и на равно и на стръмно никакви проблеми. А щом са я измислил умните глави явно има нужда да се дърпа.А по закон също сме длъжни да я дърпаме.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”