На какво да се кара вече Газ или Бензин?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Re: На какво да се кара вече Газ или Бензин?

Мнениеот theultimate » Вто 14 дек 2010 20:18

Много малко хора си пишат реалния разход - почти навсякъде пише оптималния при определени условия. Което се различава тотално от разхода до работа/село/почивка. И сравненията са безсмислени, защото много зависи от стила на каране.

Иначе в момента от газ спрямо бензин се спестява 4-6ст на километър. Някъде там е и нафтата. Всеки може да прецени дали и за колко време се избива инвестицията в газова уредба или кола с дизелов двигател.

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Вто 14 дек 2010 21:31

0.05 лв - спестени за 1 км
0.5 лв - 10 км
5 лв - 100 км
50 лв - 1 000 км
500 лв - 10 000 км

по тези сметки и при тази цена на газта,
една газова се избива за около 10 000 км.
:deal

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 15 дек 2010 0:05

руса или черна?
и двете са скъпи

Потребителски аватар
stankofm
Автомобил: GOLF MK1
Двигател:

Мнениеот stankofm » Сря 15 дек 2010 19:47

MMX написа:В преносен смисъл го казвам като за нереални неща. Разход на бензин означава среден разход, а не "на дълго" на незнам какво си, при еди какви си условия. Хората се оплакват от разход на газ 15/100 в реални условия, а не че при идеални няма да им изкара 9/100. Тъй че похвали ми се с 5/100 ама без условия за магистрали и др.

Точно така колега.Само градско и то не по обед като няма коли,а сутрин и вечер :D

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Пон 20 дек 2010 16:35

Peterman написа:0.05 лв - спестени за 1 км
0.5 лв - 10 км
5 лв - 100 км
50 лв - 1 000 км
500 лв - 10 000 км

по тези сметки и при тази цена на газта,
една газова се избива за около 10 000 км.
:deal

не е точно така.. ако имам избор м/у две коли една гори градско 7нафта*2.31=16,17лв
а ако е бензинова кола на газ около 12газ*1,35=16,2лв това при лятни условия става въпрос
като говорим..
и кво става слагаш обикновенна газова за 600лв и след годишно минаваш 10 000км..и кога я избиваш тая газова че нещо не мога да се сетя?
някои път е глупаво да се сравнява бензинова кола 1.6 75к.с. и 1.9 110к.с. дизел нормално тогава бензиновата да ти легне малко по евтино,но ако са две коли почти еднакви като коне.. 2.0 115к.с. и 1.9тди 110к.с сметни тогава кво става и къде отиваш ти може би ?!?

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 20 дек 2010 19:54

А колко повече струва ТДИ 110 от 2.0 бензин 115? Май доста повече, отколкото газовата уредба.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 20 дек 2010 20:47

Абе бензин,газ,дизел както и да го гледаш все си от "външната страна на презерватива" :lol: Газта е най-евтино ,че и екологично.Отделно колкото и да скача все ще е с по-малък данък заради екологията.Сега обаче не е момента да дадеш 1200-1500 лева за газов инжекцион + поддръжка и да чакаш да ги избиеш с по 10-15 000 км. на година.
Иначе като върл дизелджия(който сега кара на бензин :lol: )мога да кажа ,че от нафта на туби по-добър и икономичен вървеж няма ,ама минели цената 2,20-2,30 нафтата на туби свършва (или на цена като за туби) и виждаш ,че дизела не гори толкоз малко.

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Пон 20 дек 2010 20:49

Толкова са скъпи горивата,че ме е яд да им плащам!Цялата държава е такава скапана.

zevs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zevs » Сря 22 дек 2010 12:56

колеги като очевидци и съучастници на абсурдния БГ преход неможем да имаме претенции за абсурдните неща които стават в тази държава или по точно псевдодържава!!!Горивата и 10 кинта да станат литъра пак ще ги купуваме та и хоро ще играеме :banana ,освен това българина винаги има откъде още да гепи нещо и да намири парици за гориво,пиячка,цигарки и т.н.
Колеги тия аристократи от парламента и едрия бизнес + монополите знаят че българина е по-богат отколкото изглежда и ни ребрят яко ,така че спокойно"най-хубавото тепърва предстои". :beat_butt2

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 22 дек 2010 17:28

лично аз вече до работа карам на бензин 2 км ми е с колата мисля ,че няма смисъл да прехвърлям на газ
ако обикалям из града изчаквам да ми полъхне топло парното и щраквам газта :wink:

Потребителски аватар
Kovach
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kovach » Вто 28 дек 2010 6:51

zevs написа:колеги като очевидци и съучастници на абсурдния БГ преход неможем да имаме претенции за абсурдните неща които стават в тази държава или по точно псевдодържава!!!Горивата и 10 кинта да станат литъра пак ще ги купуваме та и хоро ще играеме :banana ,освен това българина винаги има откъде още да гепи нещо и да намири парици за гориво,пиячка,цигарки и т.н.
Колеги тия аристократи от парламента и едрия бизнес + монополите знаят че българина е по-богат отколкото изглежда и ни ребрят яко ,така че спокойно"най-хубавото тепърва предстои". :beat_butt2

Прав си колега,и 10 кинта да направят литъра,пак ще се купува,защото на 80% от хората колата им е необходимост и няма как.Иначе аз съм твърдо против,но докато всеки седи в тях и нищо неправи...и 20 кинта може да стигне литъра.Само не разбирам защо гонят европейски стандарти на всичко,на абсолютно всичко...Като качат цената на нещо,казват "Ама в Европа струва толкова"...тогава тук трябва да се намесим ние,но не го правим и затова постоянно ни гласят.В Европа никой не взема средна заплата от 200 евро,там ни е грешката,че си траем,и ония си ни гласят както си искат.Казват си "Щом народа мълчи,значи още можем да вдигнем цените,явно народа има пари".И пак ги вдигат,и пак...а ние все си мълчим,и мълчим.Такъв ни е манталитета на нас,българите,и можем да се сърдим единствено на себе си.Навсякъде другате из Европа,като искат да правят някакви промени и хората започват да стачкуват,а ние не.Навсякъде казват че няма да търпят такива промени и да ги ограбват по този начин,вместо да плащат могат да купят нещо на децата си...а ние вече и деца не можем да имаме,дотук ни докараха...с какво да го гледам това семейство и това дете.С 200 евро заплата при такива цени...как да стане? :( Всеки ден ставам и ходя на работа,и всеки ден се питам едно нещо.Как във всяка една страна,от ЕС,след като работиш,имаш пари да си плащаш разходите,да си купуваш храна и дрехи че и заделяш по някой лев...само и единствено в България,това не става и не виждам начин в близко бъдеще да стане :( Навън,дори и да пропусне шефа месец със заплатата,не е проблем.Но тук пропусне ли се така,и усещаш как бързо затъваш,особено ако имаш заем и вноски.Започват проблеми,хората ти скъсват телефона за някакви си 100 лева вноска,почваш да се оправдаваш като идиот че не си взел заплата и не знам си какво,а служителят ти вика "Е какво,100 лева са,намери от някъде бе".Да хубаво,ама като хората работят за по 400-500 кинта...Живях 4 години навън,върнах се и искам да живея в нормална държава,а не в...лудница :screwy
Sorry че с колегата zevs излязохме извън темата,ама това с покачването на цените на всичко...много не ми е по сърце на мен.Не че нямам,но не мога да кажа и че имам много.А и сега на 20-ти съкратиха един познат от работа.Че и заплатата не са му дали копелетата...На коледа момчето стоя сам и гладен.Отказа да дойде в нас,и пари които му давах,също отказа.А момчето е на 30 години...сам,без пари и гладен на Коледа.А ония с мазните муцуни,от екрана пожелаваха Весела Коледа на всички.Да им таковам и Коледата аз на тях,че един не докопах с ръцете сида му развеселя неговата Коледа :076:

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Вто 28 дек 2010 16:53

По темата: Все още за мен лично е по-добре да карам на газ, дори сега като е студено така ми е регулирана, че обръща на газ за около 400-500 метра :) и всичко е ок! Ако обаче падне още разликата в цената между газ и бензин не си заслужава!

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Вто 28 дек 2010 19:56

Здравейте колеги,

Така като чета тук, доста разводнихме темата.

Аз карам МК4 1.8 с газов инжекцион и няма да кажа че зареждам 1 път в месеца а карам като не видял.

И аз имах подобна дилема при текущите цени и си направих едно тестче.

20лв газ - 100-120 (12-14/100) км зависи много от дестинациите.
20лв бензин 65-75 км (11.8-13.6/100)

Иначе за извън града мисля, че всички сме единодушни ... газта печели. Поне при мен без да жаля скоростта мног много ми дава около 9/100 газ което няма равен аналог на никакво гориво.

Грамотни хора сте направете си сами сметката има или няма смисъл да се кара на газ.

Е и аз искам да ми е достатъчно голяма заплата и да карам 300 коня кола на бензин ама за сега няма как това да се случи в България поне.

Хайде весело посрещане на нова година.

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Сря 29 дек 2010 0:27

ми смятаи 9*1.35=12,15лв на газ
на нафта 5*2,31=11,55лв
на бензин 7*2,21=15,47лв

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Сря 29 дек 2010 0:38

Така така ама едва ли има много нафти дето да горят 5 на 100 с 160км/ч скорост ... но нма да подкарваме редовната тема ;)

Всеки си носи глава на раменте и може да си прецени кое му е по джоба и кое не :Mr Green Fun

Върни се в “Автогазови уредби”