Каква ламбда сонда да избера за Bora 1.6 8v с ГИ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Bots' Revenge
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Каква ламбда сонда да избера за Bora 1.6 8v с ГИ

Мнениеот Bots' Revenge » Сря 15 дек 2010 0:06

Привет
Отскоро с диагностика се установи, че ламбда сондата на моята Bora 1.6 8v (AKL) е за смяна. VAG-COM-ът дава грешка за сондата "Input open" и сондата дава постоянен сигнал около 1.2 волта без промяна.

Сега се опитвам да реша каква сонда да сложа. Предлагат ми три варианта:
1. Оригинална за 240лв
2. на NGK за около 230лв
3. "Универсална" за 80лв

Не ми е Голям проблем да отделя и 240лв за оригинална. Предупредиха ме обаче, че карайки на газ ще скапя сондата бързо. На година правя около 10 000км и карам умерено кротко. Не ми е известно колко време може да се очаква да живее оригиналната сонда. По тази причина се чудя каква да избера. Ако след 6 месеца ще ми откаже оригиналната сонда, а "универсалната" ще свърши същата работа, то става неоправдано да дам три пъти повече пари.

Някой би ли отговорил на следните ми въпроси:
1. При подобно каране колко дълъг живот може да се очаква за оригинална ламбда сонда?
2. Може ли да се очаква "универсална" сонда да има проблеми със съвместимостта и правилното отчитане на информацията от нея?
3. Какви недостатъци има "универсалната" сонда спрямо оригиналната?
4. Каква ламбда сонда бихте ме посъветвали да взема и защо?

Благодаря за търпението да изчетете въпросите ми и още повече за отговорите ви.

Поздрави

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Re: Каква ламбда сонда да избера за Bora 1.6 8v с ГИ

Мнениеот k_garchev » Сря 15 дек 2010 0:25

И аз като сложих газ на предната четворка(същия двигател) и не след дълго ми се наложи да сменявам ламбда сондата!Тогава взех някаква за 130лв и след това 2 години нямах никакви проблеми!изминах около 50000км за тези две години!Бих ти дал съвет да купиш универсалната или оригинална втора употреба!
П.П.В последствие се оказа че моята старата сонда си работи перфектно!Продадох я тук във форума преди 7-8 месеца и момчето и до сега не се оплаква от нея!Майстора ме е подлъгал и само давах пари за нова!

Потребителски аватар
sigi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sigi » Сря 15 дек 2010 8:44

Карайки колата с газова сондата не играе голямо значение.
Даже да не ти е проблем да отделиш 240 лева не е нужно за нещо което не го ползваш да ги даваш грешно тия пари.
Взимай универсалната и си карай колата на газ и не му мисли няма да има разлика в стойностите просто като свалят твойта и отрежи кабела и го дай на някой да ти го сложи на универсалната защото тя няма да има куплунг не я изхвърляй по тази причина старата веднага.

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Сря 15 дек 2010 8:58

И аз съм със универсална вече половин година,карам само на бензин и засега нямам проблеми :да:

Христо Стайков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Христо Стайков » Сря 15 дек 2010 9:59

Здравейте колеги,относно продължителността на живота на ламбда сондата според мен си зависи от много неща,например на първата ми кола вече съм изминал почти 100 000км и не съм имал проблем в момента е на 240х.км.модел венто.Тази година взех БОРА 1.6АКЛ която по документи и километраж беше на 39х.км.и при монтирването на газовия инжекцион се останови,че едната от сондите не работи но не я сменихме.След като започнах да карам колата оборотите при изключена скорост започнаха да играят,че от време на време даже огасваше двигателя,което е много неприятно особенно в завой в движение,това го правеше и на бензин,това според някои колеги трябваше да е от замърсен дросел.След като я закарах в сервиз ми казаха,че най на пред трябва да се смени сондата,най-скъпата която ми предложиха бе на цена 140лв.и ми каза,че от 8години слага този модел и до сега не е имал рекламации.След смяната ме накараха да изпробвам колата,нямаше нищо общо с предишното вървене,спря да люлее оборотите и да гасне,и понеже нямаха софтуер за този модел газ. инжек.в този сервиз ми казаха да карам на бензин\за да не трупа грешки\ до газаджията да ми направи нови настройки.Затова не съм съгласен,че сондата не влияе при работа на газ.От тогава до сега съм изминал над 10 000км.без никакви проблеми.

Потребителски аватар
Bots' Revenge
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bots' Revenge » Сря 15 дек 2010 12:55

Много ви благодаря за съветите. Значи ще избера универсалната. Ще споделя накрая дали колата ми се е оправила. В момента страда от явно типичен проблем - нестабилни обороти на студен старт, гаснене, претрисане... Ще пиша резултата.

Borki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Borki » Пон 31 яну 2011 11:25

Здравейте колеги. Искам да се присъединя към Проблемната група с оборотите на Бора 1.6/AKL/DUU. Моят случай явно е типичен - купена с монтирана газова, но НЕ трупа грешки в компютъра! Моля за впечатление от подмяна на ламбдата, за да реша дали да хвърля 200+ лева за смяната и :)
П.П: при мен лично ако оставя колата да позагрее, преди да отпраша проблемът с нестабилните обороти НЕ се явява (говорим за работа на БЕНЗИН - газовата не се ползва сщото не е инжекция... и нейната смяна ще навреми, но това е друга тема :lol: )

Потребителски аватар
Bots' Revenge
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bots' Revenge » Пон 31 яну 2011 23:57

Да отбележа, че проблемът при мен се разреши не чрез смяна на ламбда-сондата, а чрез смяна на "о" пръстените на входящите колектори. Това решение се оказа приложимо при още няколко души със същия проблем. От деня, в който ми сложиха нови О пръстени, колата пали безгрижно.

Тепърва предстои да реша дали да сменям сондата.

Borki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Borki » Вто 01 фев 2011 10:34

Благодаря, прочетох другата тема, но вече бях постнал тук :lol: Ще пробвам и аз със смяна на пръстените и ще споделя мнение...
Благодаря

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”