Смяна на маслото на СК
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Смяна на маслото на СК
Колеги, да ви питам за СК на Бора 1,6 SR (AKL мотор)
По принцип СК си е наред, няма проблеми с никоя предавка, но се чудя дали въпреки това да не й сменя маслото. Колата е на 200 000 реални км. Скоростите влизат малко по-трудно, отколкото на други коли, но никога не заяждат... Според вас ако сменя маслото дали ще има подобрение? Все пак е 40 лв за литър, затова ми се иска да знам дали има смисъл....
По принцип СК си е наред, няма проблеми с никоя предавка, но се чудя дали въпреки това да не й сменя маслото. Колата е на 200 000 реални км. Скоростите влизат малко по-трудно, отколкото на други коли, но никога не заяждат... Според вас ако сменя маслото дали ще има подобрение? Все пак е 40 лв за литър, затова ми се иска да знам дали има смисъл....
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Смяна на маслото на СК
по добре си направи една хубава профилактика на механизма за смяна на предавките 
- gigavanko
- Автомобил:
- Двигател:
Едва ли ще има ефект(осезаем)само от смяна на маслото на СК.
При ръчните скоростни кутии само се проверява нивото , а не се сменя изцяло през целия период.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Еми по принцип производителят е казал, че трансмисионното масло е "доживот", само че не знам дали той е подозирал ние колко години ги караме тия коли... Затова си мислех за смяна.
Иначе какво ще рече профилактика на механизма за смяна на предавките? Колата я имам отскоро и даже не съм сигурен дали лостът е със щанга или е с жила...
Иначе какво ще рече профилактика на механизма за смяна на предавките? Колата я имам отскоро и даже не съм сигурен дали лостът е със щанга или е с жила...
- gigavanko
- Автомобил:
- Двигател:
Идната седмица ми престои смяна на тампоните на скоростната кутия, съединител, масло и каквото още се окаже, че има за смяна. При мен също имам трудно превключване на скоростите и се надявам тази манипулация да даде резултат ще те иформирам.
- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
на лостова система сме
- gigavanko
- Автомобил:
- Двигател:
Равносметката е такава: сменен тампон на двигателя(този към когото е захванат и кожуха на СК), доливане на масло (300 ml) и сменен феродов диск. Промяна имам в отделянето на съединителя, вече е долу, а не в последния момент, превключването на скоростите си е все още трудно (единствено 1-ва влиза по-добре от преди),движението на скоростния лост при свободна в ляво и дясно е "по-мазно".
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси, колега, информацията е полезна за всички 
-
Христо Стайков
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,аз сменях маслото през лятото и имаше промяна при включването,маслото беше Валволин и цената около 26лв за литър,СК събира около 1.7л.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Ами аз продължавам да се двоумя.
Ако сменям маслото, ще налея задължително Castrol 75W90 пълна синтетика, въпреки убийствената цена, защото то е най-евтиното, което отговаря на всички изисквания, които пише в Аутодата (и които производителят е предписал). Добрата новина е, че събира под 2 литра.
Ако сменям маслото, ще налея задължително Castrol 75W90 пълна синтетика, въпреки убийствената цена, защото то е най-евтиното, което отговаря на всички изисквания, които пише в Аутодата (и които производителят е предписал). Добрата новина е, че събира под 2 литра.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, да ви кажа в крайна сметка какво стана. Развих двете пробки на СК... и.. какво да видя - изтече точно един литър масло. А обемът трябва да е 1,9 литра, т.е. кутията е била наполовина празна. Налях новото масло и сега скоростите влизат много "мазно", без никакво заяждане. Всички предавки влизат лесно и нещата си дойдоха на мястото.
- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
Аз знам, че на скорости масло само се долива, освен ако не е видимо много зле(което пък значи, че вътре някъде в скоростната кутия има проблем)
- gigavanko
- Автомобил:
- Двигател:
Значи след смяната имаш положителен ефект. Все си мисля, че ще да е леко субективна и самата преценка на резултата. Изпробвай как е като паднат температурите под -5 и пак сподели. 

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Еми то няма как да не е субективна преценката - преди влизаха трудно предавките, сега не... това няма как да се измери, т.е. преценката е субективна.
При ниски температури също всичко е идеално, рано сутрин нямам ядове. И все пак маслото вътре беше наполовина... следи от течове няма и затова не спирам да се чудя къде е отишло маслото. Тази кола я имам отскоро и не знам какво се е случвало с нея в миналото, може преди време да е имало течове.
При ниски температури също всичко е идеално, рано сутрин нямам ядове. И все пак маслото вътре беше наполовина... следи от течове няма и затова не спирам да се чудя къде е отишло маслото. Тази кола я имам отскоро и не знам какво се е случвало с нея в миналото, може преди време да е имало течове.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”