Светване на ESP Passat B5.5 - PЕШЕН
-
- Автомобил:
- Двигател:
Светване на ESP Passat B5.5 - PЕШЕН
Здравеите колеги и приятели. Имам един банален проблем и въпрос. От година и половина карам Passat b5.5, преди седмица му смених ляво външно каре и от тогава при извънградско каране ми се активира ESP за секунди. Това предполагам се дължи на лошо отчитане на датчика. Закачах колата на компютър - без резултат! Ще бъда много благодарен ако някой може да ми даде информация как да отстраня проблема, защото до гуша ми доиде от некомпетентни сервизи и гадаене. След 2 седмици с тази кола трябва да пресека цяла Европа, но не ми се рискува така. Благодаря предварително!
Последна промяна от kata87 на Нед 26 дек 2010 16:56, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Светване на ESP Passat B5.5
Здравей. По принцип ако има някакъв проблем в ESP-то се записва грешка. Дори и след това проблема да изчезне. Остава варианта със закачен "компютър" по време на сработване на ESP да се следи дали излиза грешка.
Относно съмненията ти за датчика:
- може да се огледа визуално за някакви механични повреди и с Ом-метър да се провери дали е здрав кабела от датчика до контролера.
- другия по-прецизен метод е с осцилоскоп да се види какъв сигнал излиза от датчика при завъртане на колелото.
Но при нередности с него ще има проблеми и с ABS, ASR и т.н.
Относно съмненията ти за датчика:
- може да се огледа визуално за някакви механични повреди и с Ом-метър да се провери дали е здрав кабела от датчика до контролера.
- другия по-прецизен метод е с осцилоскоп да се види какъв сигнал излиза от датчика при завъртане на колелото.
Но при нередности с него ще има проблеми и с ABS, ASR и т.н.
- vwtaz
- Автомобил: Passat 3BG
- Двигател: AVF
Колега и аз имах същия проблем но след смяна на носачи,започна сработване на ABS и ESP на много ниска скорост,оказа се че и на двата датчика са полепнали метални стружки и при спиране лъжат контролера че колелата са блокирали,след почистването на датчиците проблема изчезна.
-
- Автомобил:
- Двигател:
А как мога да сваля датчика за да го почистя, защото визуално няма проблеми с кабелите, а не ми се сваля карето отново?
- vwtaz
- Автомобил: Passat 3BG
- Двигател: AVF
Колега сваляш колелото ако е ляво въртиш волана на ляво и леко вадиш датчика на ABS почистваш го и внимателно го поставаш на мястото му, освобождаваш от скорост и леко превърташ диска за да видиш не е ли датчика много близо до металната гривна на колелото и да не се докосва до нея успех.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря, още утре ще го направя и ще споделя резултат!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравеите приятели, при мен проблема се оказа директен контакт на датчика с карето (опирал е и е търкал). След изваждане и почистване вече всичко е ОК, няма премигвания, няма активиране на ESP. Благодаря на всички взели отношение по въпроса наи-вече на "wwtaz"!