Сланина, как я приготвяте?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот mirkata 4020 » Вто 21 дек 2010 13:06

k_garchev написа:Я да каже някой как се опушва?Аз първо я минавам на пара и след това я опушвам!Като след опушването я намазвам с подправки и на тавана!Така правя и свинска плешка,като тя стои 24часа в сол и след това няколко часа във вода!

Ухааа,веднага казвам...изпробвано!!!
Нарязваш сланинката на квадрати,нареждаш в каче.
ПриготвяШ марина(саламура) от ВРЯЛА вода,сол черен пипер карамфил дафинов лист и скилидки чесън.Заливаш сланинката с ИЗСТИНАЛАТА марина(саламура)оставяш така две седмици като обръщаш от време на време парчетата.
След това вадиш парчетата измиваш ги оставяш ги на проветриво място за два три-дни,завръзваш по едно канапче на всяко,и опушваш.
Аз специялно опушвам в една стара каца на двора,в която паля орехови черупки.
опушвам до светло златисто...кожичката става крехка вкусът невероятен.
След опушването,още топла я натриваш с червен пипер.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Вто 21 дек 2010 13:30

mirkata 4020 написа:
k_garchev написа:Я да каже някой как се опушва?Аз първо я минавам на пара и след това я опушвам!Като след опушването я намазвам с подправки и на тавана!Така правя и свинска плешка,като тя стои 24часа в сол и след това няколко часа във вода!

Ухааа,веднага казвам...изпробвано!!!
Нарязваш сланинката на квадрати,нареждаш в каче.
ПриготвяШ марина(саламура) от ВРЯЛА вода,сол черен пипер карамфил дафинов лист и скилидки чесън.Заливаш сланинката с ИЗСТИНАЛАТА марина(саламура)оставяш така две седмици като обръщаш от време на време парчетата.
След това вадиш парчетата измиваш ги оставяш ги на проветриво място за два три-дни,завръзваш по едно канапче на всяко,и опушваш.
Аз специялно опушвам в една стара каца на двора,в която паля орехови черупки.
опушвам до светло златисто...кожичката става крехка вкусът невероятен.
След опушването,още топла я натриваш с червен пипер.

:да: Само че аз не го държа много във сол!Иначе същото!Пригодил съм си един варел 200литров!Вътре със скарички,рафчета,отдолу дупка като за огнище,отгоре кюнец!
Пробвай да я минеш и на пара,преди пушенето!Ефекта е поразителен!Сложи в един казан на дъното една педя вода и след това една метална щайга(касетка) и върху нея месото(сланината)!Захлупваш с един капак и оставяш бавно да си ври и парата да "бие" месото!Само че сланината не я дръж много защото после не можеш да я вържеш!Направо се разпада!Топи се в устата!За подправки слагам много работи-черен/червен пипер,чубрица и поправка за скара!Става страхотно!

Потребителски аватар
haplio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haplio » Вто 21 дек 2010 14:43

mirkata 4020 написа:Мяташ я на скарата и по време на печенето от време на време я мушкаш под течаща вода,става крехка и пада солта.
Това е така наречената;къпана сланина; :012:

Много благодаря - ще бъде тествано тия дни. само и аз да се видя с колегата със сланинката тая седмица и паля скарата :) Че даже ще го и поканя, че едни бири имаме да пием от юни месец :drunk

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Вто 21 дек 2010 16:09

Две рецепти от мен , да Ви е сладко :Mr Green Fun
1 - Нарязва се сланината на парчета , слага се в бидонче , пластмасова кофа или нещо от сорта , да не е обаче в тенджера или желязна кофа ,че почва да пуска ръжда, и се залива с вода за около 2-3 дни , като всеки ден след заливането се сменя водата , за да се премахне всичката кръв и т.н. , смисъла е да се изкисне.После се изважда от водата и се осолява.Така осолена сланинката се остава да престои 40 дни.След това се изважда от бидончето , остъргва се солта , може да бъде овкусена с червен пипер , малко чубрица и по желание се слага в торбички и във фризера.
2 - Маринована сланина
Нарязва се на ивици , широки колкото кибритена кутийка , дължина - колкото един компотен буркан(800мл).Процедурата е същата: 2-3 дни във вода да се искисне и пак всеки ден й се сменя водата.Нарежда се в компотени буркани , като важното е да се съберат колкото се може повече ивици в буркан , трябва да са плътно една до друга , след като се напълни се слагат по 2-3 зърна чер пипер и 1-2 листа дафинов лист в буркан.Прави се саламура(марината): 3 компотени буркана вода и един морска сол.Водата трябва да заври , слага се солта вътре и се бърка , докато солта се разстопи напълно.Остава се да изстине и се заливат бурканите , после се запечатват и се оставят да престоят с капачките надолу една вечер примерно , поне 10-на часа и е готова.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Вто 21 дек 2010 18:32

Аз я правя по следния начин:
Овалва се сланината в подправките(чубрица, чер.пипер, червен пипер). Реди се в подходящ съд като след всеки ред се поръсва с морска сол и ситно нарязан праз. Накрая се залива с преварена вода, колкото да покрие сланината. Оставя се вън на студено и след 10 дни е готова за консумация.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 21 дек 2010 18:40

Аз си я приготвям така, и ми е сладка :да:

Нарязваме почистеното зеле на ивички, поставяме във вряща подсолена вода и варим до омекване. Изваждаме, оставяме да се отцеди и изстискваме. Изпържваме нарязаната на кубчета сланина, прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, изпържваме, поръсваме брашното и пак изпържваме. Наливаме малко бульон, варим, прибавяме зелето, ситно счукания чесън, подправките, сол и възваряме.

Необходими продукти
750 г зеле
1/2 глава лук
60 г сланина
30 г брашно
кимион
майорана
чесън
магданоз
черен пипер
сол

Добър апетит!

Потребителски аватар
d.draganova
Автомобил: Golf 4 1998
Двигател: AHW 1.4 16V

Мнениеот d.draganova » Нед 13 окт 2013 19:02

използвам старата тема за да не права нова подобна :) някой продава ли домашна сланинка, че иде зима хихи ?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”