проблем с динамото

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
bobo_golfa
Автомобил:
Двигател:

проблем с динамото

Мнениеот bobo_golfa » Сря 22 дек 2010 12:42

здравейте преда да пиша рових в търсачката но нищо не открих по моя проблем а той е следния колата ми голф 2 гтд с кулер по принцип като запаля колата и докато не подам газ лампичката на таблото за зареждане не угасва и не тръгва обуртомета но като подам леко газ всичко си тръгва нормално зарержда на 13 близо 14 но вчера колкото газ и да подавам мърдах кабели и не угасва крушката и неще да зарежда отворих релето с четките четкита са около 1см и всико изглежда нормално и двете са си опирали зад акумолатора има една букса и отиват кабели към динамото мърдах ги и следтова запалих подадох леко газ и си заработи всичко другото което ми направи впечатление е като запаля и всичко си тръгва веднага отивам да премеря колко зарежда и зарежда 12.50 след няколко секунди започва да се вдига и стига до 14волта и така си остава някой да има на идея от какво може да е

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: проблем с динамото

Мнениеот Ljubon » Сря 22 дек 2010 12:53

Спокойно колега. Нормално е да подадеш малко газ, за да загасне лампата. Сега в студа обаче, сутрин като запаля, лампата примигва, меря на акумулатора - дава 12.4 волта, значи не зарежда. С подаване на газ не гасне. Като покарам 2-3 минути обаче, спира да мига, меря на акумулатора - 14.4 волта, значи почва да зарежда. Когато колата е карана скоро, почва да зарежда веднага при палене. Явно нещо замръзва от студа.

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Сря 22 дек 2010 15:41

bobo_golfa написа:здравейте преда да пиша рових в търсачката но нищо не открих по моя проблем а той е следния колата ми голф 2 гтд с кулер по принцип като запаля колата и докато не подам газ лампичката на таблото за зареждане не угасва и не тръгва обуртомета но като подам леко газ всичко си тръгва нормално зарержда на 13 близо 14 но вчера колкото газ и да подавам мърдах кабели и не угасва крушката и неще да зарежда отворих релето с четките четкита са около 1см и всико изглежда нормално и двете са си опирали зад акумолатора има една букса и отиват кабели към динамото мърдах ги и следтова запалих подадох леко газ и си заработи всичко другото което ми направи впечатление е като запаля и всичко си тръгва веднага отивам да премеря колко зарежда и зарежда 12.50 след няколко секунди започва да се вдига и стига до 14волта и така си остава някой да има на идея от какво може да е

След като и извадил четкодържача, загледа ли дали пластината която опира на него не е окислила или да се е деформирала и да не прави добър контакт.
Другото което ми идва на ум е да не би, да имаш слаба връзка по силовите кабели, или генератора да има лоша маса. Щом имаш мултицет можеш да провериш директно на извода на генератора дали има 13,5-14в.
Възможно е също и регулатора на напрежението проста да е "тръгнал" и той да прави мизериите.

Потребителски аватар
bobo_golfa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobo_golfa » Сря 22 дек 2010 17:44

не съм обърнал внимание дали е окислено но на двете четки си личи че са опирали добре а за меренето трябва да го премеря на кабела от акумолатора който се завива в динамото и на корпуса на маса така ли е или се бъркам :beer

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Сря 22 дек 2010 20:01

bobo_golfa написа:а за меренето трябва да го премеря на кабела от акумолатора който се завива в динамото и на корпуса на маса така ли е или се бъркам :beer

Да, точно това имах предвид, но не съм го обяснил правилно.
Но щом не си гледал пластината, провери най напред нея. На аудито имах подобен проблем, при включване на повече консуматори напрежението пада под 13в, смених няколко регулатора, се същата, накрая видях пластината и след почистване напрежението вече се въртеше 14,2-13,8. Възможно и твоя проблем да е сходен.

Потребителски аватар
bobo_golfa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobo_golfa » Вто 28 дек 2010 13:22

мерих го и на динамото показва си 14,20 както на акумолатота само че проблема взе пак да се показва но като сваля релето с четките без да правя нищо и после го сложа и се оправя дали може да е от това реле защото като го сваля вътре където отива едно кабелче изглежда че е греело защото има стопено дали може да е от него

Потребителски аватар
bobo_golfa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobo_golfa » Вто 28 дек 2010 16:33

днес се разходих до симеон да видя колко пари ми струват четките с релето и човека ме пита какво ми е динамото аз му казах че не бош а тои ми каза че било моторола възможно ли е и ли човека неразбира за пръв път чувам за моторола

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 28 дек 2010 23:30

Вероятно е Валео.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Вто 28 дек 2010 23:36

Може и Моторола да е,може и Валео,може и Бош-проверка за да си сигурен... Имах един голф 1-беше с Моторола-но изгори ли диодния блок-отива на боклука,не се намират части за него...Валеото е лесно за разглабяне и ремонт...Боша си е Бош обаче...

Потребителски аватар
bobo_golfa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobo_golfa » Сря 29 дек 2010 14:16

днес ходих при един ел техник да види динамото наистина е моторола той ми каза че 100% сигурен че е релето отидох купих ново и нещата се оправиха ПРОБЛЕМА ОТСТРАНЕН :applause: :applause: :applause: благодаря на всички колеги за помоща

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”