Откачане и почистване на ABS датчик, Голф Мк3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Откачане и почистване на ABS датчик, Голф Мк3

Мнениеот emohrisstov » Пон 20 дек 2010 18:45

Здрасти колеги!

АБС-а ми прави мизерии и в момента не работи.
Преди известно време сработваше, но сега на лъзгавицата се уверих, че не работи :Mr Green Fun
Проблемния датчик е на задно ляво колело. Колата е Голф ГТ, АФТ.
Идеята ми е, преди да се оглеждам за смяна и т.н. да го откача, почистя и т.н., пък да видим.
Как най лесно се сваля датчика от главината, някой правил ли го е?
Мерси на отзовалите се.

Поздрави!

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Откачане и почистване на ABS датчик, Голф Мк3

Мнениеот pas1.8mi » Пон 20 дек 2010 19:45

При опит да го свалиш може да го счупиш!Първо измери с Ом-метър какво е съпротивлението му(в буксата към Електр.блок:около 1 кОм)!

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Вто 21 дек 2010 16:13

Откачи буксата и дай на контакт ключа; после мери има ли напрежение на куплунга на колата - трябва да има около 5 волта; после измери и съпротивлението на буксата на самия датчик - трябва да е малко над 1 кОм.

Иначе по датчика няма какво толкова да се прави - принципа на действие е такъв, че мърсотия и кал не му влияят; датчика е капсулован и ако има прекъснат проводник или нещо е на късо вътре едва ли ще може да се оправи, а и не си струва; нов датчик от Ауто+ е 26-27 лева

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Вто 21 дек 2010 18:17

Колега , къде е точно проблема се установява при диагностика(освен датчик, може да е хидравличен блок, електроника, проводници), а датчика е закрепен с един винт , но мястото на което се намира е подложено на корозия, която го "стяга" много плътно за годините му престой там и изваждането му здрав е много трудно.Много често дори да е бил здрав при измерването, от демонтажа се получава прекъсване на проводника от намотката , който е с много малко сечение. Ако имаш някакъв препарат, който да разложи и премахне ръждата ваденето, ще е лесно обаче трябва да се внимава да не просмуче при намотката и да я увреди!
Щом си решил да го чистиш , според мен много по лесно би достигнал до него, ако свалиш диска или барабана ( не казваш с какви спирачки си отзад).
Що се отнася до измерването- то съпротивлението измерено с точен уред би трябвало да е от 1,1 до 1,2 кОма.Така се проверява изправноста на намотката на датчика.
Това което ти пише Румен с разединяване на буксата и замерване на напрежението от блока за управление при "контакт", не го препоръчвам , има си други начини за проверка! В този случай компа на АБС записва "грешка" в паметта си която се вижда и може да бъде изтрита само при диагностика -допускал съм такъв гаф някога от любопитство да видя какво, ще измеря към БУ!

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Вто 21 дек 2010 22:00

ами той колегата така или иначе си има записана грешка в компютъра според мен, която трябва да се чисти после; а като мерне напрежението ще установи дали проблема му не е някъде по кабела към датчика

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Вто 21 дек 2010 22:17

Колегата, не е писъл че е правена диагностика!
Без диагностика се работи"на сляпо". Има вариант ( след като трябва да гадаем)- проблема да не е в датчика!

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Сря 22 дек 2010 11:24

Здравейте колеги!
Много благодаря за включването по темата.
Значи правих диагностика и грешката показа заден ляв датчик. Точния код на грешката не помня, но тези дни ще закача пак и ще пиша. Отделно преди година правих диагностика при един майстор и той каза същото, така че най-вероятно е датчика. Така или иначе ще закачам пак и ще видя със сигурност.
С дискови спирачки съм отзад!
Замерването с мултицета къде трябва да се прави? Някъде в двигателния отсек или някъде при колелата отзад? Отпред в коша къде идват кабелите от абс-а ( :oops: ).
Поздарви и весели празници!

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Сря 22 дек 2010 12:12

Колега, като свалиш гумата ще видиш буксата на която за закачен ABS датчика; единия куплунг си е този на кабела - на него на контакт се мери напрежението; ако има около 5V значи проблема е в датчика, ако няма напрежение хубаво огледай кабела да не е прекъснат някъде; другия куплунг си е на самия датчик - на него се мери съпротивление - ако датчика е наред трябва съпротивлението да е между 1,1 - 1,3 кОма

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Сря 22 дек 2010 14:47

Eмо, колегата допуска грешка относно местонахождението на буксата за датчика-не знам поради какви причини!!!
Имам същия Голф (модел и година)-буксите за задните датчици на АБС се намират в купето.Повдигаш долната част на задната седалка и ще ги видиш захванати със щипки в ламарината! Това за което говори Румен се отнася за датчиците на предните спирачки.Ако купуваш нови трябва да знаеш, че са предни и задни- различават се по дължината на кабелите.Мисля, че и в зависимост от прилягането им в гнездото за монтаж трябва да са ляв и десен.По съпротивление на намотката нямат разлика. Виждал съм както с пластмасов корпус , така и с метален.
Диагностиката ако не ти е проблем , най-лесно за локализиране на повредата и проверка на инсталацията се прави кръстосано разменяне на буксите от датчиците под седалката- еднакви са.Това според мен е най- точния начин да откриеш проблемния датчик или инсталация!
Дано съм ти помогнал!

Последна промяна от mi6un4o на Сря 22 дек 2010 16:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Сря 22 дек 2010 14:51

mi6un4o написа:...

Колега мерси за инфото!
Под седалката може ли да се замери напрежението което идва от блока и от датчика?

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Сря 22 дек 2010 15:06

Може , но внимавай да не направиш "късо".
Начина с размяната, който ти казах е по-надежден, можеш да направиш тест някъде на замръзнал участък с безопастна скорост, след което мястото на буксите се възстановява!

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Сря 22 дек 2010 16:55

Ок, благодаря!

Иначе грешката е:
00290 - ABS Wheel Speed Sensor: Rear Left (G46)

Black_Devil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Black_Devil » Сря 22 дек 2010 19:53

здр, колега прочетох за проблема ти аз имах същия и се прецаках като смених датчика защото проблема беше в електронния блок на Абс мога да ти препоръчам един колега от форума който ги ремонтира тези проклетий и ми поправи моя. pepinotoo-това е той пиши му ако искаш ще ти дам негов тел. да се разберете,шанса датчика да е заминал е много малък.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”