Акт за Гражданска Отговорност

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
yotov_uktc
Автомобил:
Двигател:

Акт за Гражданска Отговорност

Мнениеот yotov_uktc » Пон 27 дек 2010 11:52

Здравейте колеги,

На 24.12 ми се случи случка. Понеже мойта кола е в бокса, трябваше да ползвам на баща ми Голфа за едно пътуване до София.За целта, понеже Голфа се кара много рядко, нашия сключил сутринта Гражданска Отговорност и залепил стикера. Дойдох аз до София, но на връщане на околовръстното при отбивката за Самоков грейна слъчногледа и ме спряха. Проверка всичко ОК, катаджията вика дай полица за гражданска, :shock няма я при документите. Звъннах на баща ми, той вика там е, рови. Както и да е, не я намерих. Катаджията ми написа акт, че не съм представил полицата и ми каза до 3 работни дни да я занеса в КАТ като я намеря. :(

В последствие я намерихме, но когато разказах на един приятел, който сключва застраховки, той каза че застраховката важала от 24:00 часа през нощта на деня на сключване, сиреч от 25.12. Като видях каква е глобата и ми стана лошо(от 400 до 600лв :cry: ). Катаджията очевидно не се е усетил, но тези в районното сигурно ще са по-запознати...

Моля Ви, ако сте имали подобен случай или поназнайвате нещо, дайте съвет какво да правя...Доколкото разбрах трябва само да занеса полицата(без молби или жалби), но ако там ме контрират че гражданската не е била валидна същия ден какво да правя... :?: предварително благодаря :bowdown

Последна промяна от yotov_uktc на Пон 27 дек 2010 13:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Акт за Гражданска Отговорност

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 27 дек 2010 11:54

отиди и я представи в рпу-то където са ти писали акта и ще се разминеш.
той не ти е писал акт, че ти е невалидна гражданската, а че не носиш полицата която по закон си длъжен да я носиш.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пон 27 дек 2010 12:00

Старата ГО не е ли била още в сила :?:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 27 дек 2010 12:13

Доколкото разбирам стара полица е нямало, занеси новата и се надявай да не се усетят, но ако помислят малко върху датите, не знам дали ще имат право да те глобят за невалидна полица. Но пък щом са ти написали чак акт за не носене на документ, ми се струва че може да не мине номера с новата полица!

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Пон 27 дек 2010 12:16

Надявай се да не обърнат внимание на датата,но както е писал колегата по горе стара гражданска,тоест до 24.12.не е ли имала колата??

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пон 27 дек 2010 12:39

На самата полмица си пише от кога точно влиза в сила.
Ако е влизала в сила от следващия ден...., кофти.

Няма нищо за разискване в тая тема.

Или ще има глоба, тая голямата или като отидеш ще разбереш, дали ще минеш метър. (Може да пробваш и с една почерпка .... mhihi )

yotov_uktc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yotov_uktc » Пон 27 дек 2010 13:16

Колеги, както споменах колата почти не се кара...Старата гражданска беше изтекла на 06.11.2010г.(престояла е месец и малко без гражданска)... Варианта с почерпката е приемлив за мен, лошото е че не знам кой трябва да търся в КАТ, от кой зависи дали ще мине или не и на какъв пост е този човек за да му предложа почерпката... :?:
Друг е въпроса, че това с гражданската е пълна безмислица..защо не важи от момента на сключване :screwy Просто глобата е прекалено голяма, и то при положение че гражданската е платена и сключена...

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 27 дек 2010 13:25

Преди да тръгнеш с чужд автомобил е нормално да се увериш, че е редовен технически и документално.
Отделно трябва да си благодарен, че ти се е случило по-малкото зло, а не си причинил ПТП в някое скъпо возило че тогава щеше да се видиш в чудо. Плати си глобата и си свиркай - нали сме в Европата.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 27 дек 2010 13:30

Тя е платена, но не е точно "сключена", защото трябва да се отчете при съответния застраховател, чак тогава се брои за сключена!

yotov_uktc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yotov_uktc » Пон 27 дек 2010 13:33

Varbona написа:Преди да тръгнеш с чужд автомобил е нормално да се увериш, че е редовен технически и документално.
Отделно трябва да си благодарен, че ти се е случило по-малкото зло, а не си причинил ПТП в някое скъпо возило че тогава щеше да се видиш в чудо. Плати си глобата и си свиркай - нали сме в Европата.

Ако глобата не се равняваше на месечната ми заплата(или на две месечни заплати на баща ми) щях да си я платя и не само да си свиркам, ами и да си припявам... не е правилно да сключиш ГО и да трябва да чакаш до другия ден за да стане валидна.. :не: позвъняването и потвърждението отнемат не повече от 15 мин...

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 27 дек 2010 13:34

ivo_555 написа:Тя е платена, но не е точно "сключена", защото трябва да се отчете при съответния застраховател, чак тогава се брои за сключена!
Електронна полица :wink: Ако е от кочан в същия ден се узаконява :wink: Иначе е невалидна mhihi

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 27 дек 2010 13:37

yotov_uktc написа: не е правилно да сключиш ГО и да трябва да чакаш до другия ден за да стане валидна.. :не: позвъняването и потвърждението отнемат не повече от 15 мин...
По закон е така :wink: Отделен е въпроса че не си следите нещата :D Ако говориме за закон след като МПС няма валидно Г.О. трябва да върнете номерата в КАТ. и т.н. mhihi М/у другото куките гледат часа на акта и от кога влиза полицата в сила :wink:

yotov_uktc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yotov_uktc » Пон 27 дек 2010 13:38

santo_trafficante написа:
ivo_555 написа:Тя е платена, но не е точно "сключена", защото трябва да се отчете при съответния застраховател, чак тогава се брои за сключена!
Електронна полица :wink: Ако е от кочан в същия ден се узаконява :wink: Иначе е невалидна mhihi

това не го разбрах :? гражданската е към лев инс и е сключена при брокер...писана е на ръка, ако това има някакво значение(в смисъл не е вкарвал нищо в компютъра човека, защото ги прави от вкъщи)...

yotov_uktc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yotov_uktc » Пон 27 дек 2010 13:48

santo_trafficante написа:
yotov_uktc написа: не е правилно да сключиш ГО и да трябва да чакаш до другия ден за да стане валидна.. :не: позвъняването и потвърждението отнемат не повече от 15 мин...
По закон е така :wink: Отделен е въпроса че не си следите нещата :D Ако говориме за закон след като МПС няма валидно Г.О. трябва да върнете номерата в КАТ. и т.н. mhihi М/у другото куките гледат часа на акта и от кога влиза полицата в сила :wink:

е очевидно нещата ще влизат в критични обороти... :( "santo_trafficante", знаеш ли когато ида да занеса полицата кои ще има тежката дума(визирам поста на служителя)... дали има някакъв смисъл да се червя и да се обяснявам че не сме догледали нещата, или няма начин да се размина...

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 27 дек 2010 20:16

Ами колега сам си си виновен (или този които е сключвал застраховката).При сключване на застраховката,брокера е питал от кога да влиза в сила и някой му е казал няколко дни напред.Занеси полицата на застраховката и дано не се загледат в датата на влизане в сила.Тази застраховка е задължителна и ти реално си карал без нея.С тези неща се внимава много,че глобите са високи :012:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”