Проблем с подгряване на 1.9ТД ААЗ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Проблем с подгряване на 1.9ТД ААЗ

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 11:10

Колеги вчера купих 4 нови свещи,но проблема ми е друг.Няма ми я шината по която тече захранването и до 4-те.Чудя се дали да не направя от парчета кабел с обувки от свещ до свещ или тука в нас намерих медна шина от електрожен (от бубината му).Та тя е с размери 70см дълга/1см широка/4мм дебела.Мисля да ида при един приятел на фреза и да направим дебелината 1мм защото неможе да се огъне и да легне на главата.
Другия проблем е че не само шината я няма ами и 2-та плюсови кабела които влизат в обувка ги няма (срязани са точно след релето и се подават съвсем малко).Мисля да го извадя,но на него има още 4 кабела които отиват на букси-една на главата,друга до ГНП и ме притеснява да не прецакам нещо(нямам много опит на 20г съм)
Измислих и друг вариянт да ги подгрявам от копче от купето и мисля,че това ще е наи удачния вариант.Имам едно копче от КАМАЗ и издържа до 45А мисля че ще свърши чудесна работа.Но все пак това е форум има и по голями специалисти от мен,нека и те да кажат как ще е наи добре!

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с подгряване на 1.9ТД ААЗ

Мнениеот emo-gar » Сря 29 дек 2010 12:18

Там където са срязани кабелите-вероятно са "щипнати" в кабелни обувки,виж пак и дали не може да смениш тия обувки и да защипеш новите кабели.Шина,правилно подхождаш,продава се и по ел.магазините "зануляваща" медна шина,какви размери-на място.После в изолирай(има едно "платнено"тиксо),да останат голи само контактните площи.Не ми стана много ясно къде и защо е рязано,но се стреми да възстановиш максимум оригинала,за да няма изненади.Това с ключа не е добро решение,има и "съпътстващо"работата подгряване ,едно забравяне на ключа....абе за зор-заман бива,не за постоянно!
Това което наричаш "реле",да не е голямата букса вляво на главата и оттам да са срязани кабелите и взети заедно с шината?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 12:26

Точно до куплунга са отрязани :D !
С колегата обсъдихме OnLine да "прескочим" куплунга , но той ще каже какво е сътворил :D !

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 17:03

Свещите са сменени,захранващия плиосов кабел е готов да се подвърже.Главния проблем сега е шината която да свърже 4-те свещи.Наи добре ще е оригиналната,но незнам от къде мога да я закупя

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Сря 29 дек 2010 17:29

От моргата

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 17:31

emo-gar написа:Това което наричаш "реле",да не е голямата букса вляво на главата и оттам да са срязани кабелите и взети заедно с шината?

Да колегата milmar ми каза че това е клупонг,точно там са срязани 2 плюсови кабела които някога са влизали заедно в една обща обувка която се монтира на шина и подава ток на 4-те свещи

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 17:44

Ходих в две морги намерих шина но тя се закрепва на свещите понеже отгоре имат резба а на моита нямат резби(предишните свещи бяха бош и тия са такива едни и същи).Почвам да си мисля че в тях се едно влиза букса или ддз там какво е.Много е скапана работата даже гледам снимки на един колега-свещите са му разположени отдоло перпендикулярно на дюзите а при мене са успоредно.Сега е -3 градуса колата пали но малко мъчно.Явно ДВГ-то е сбирка от кво ли не,но върви много и харчи 6л нафта с надуване до 3500об/мин.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 18:02

freezone написа:Ходих в две морги намерих шина но тя се закрепва на свещите понеже отгоре имат резба а на моита нямат резби...

На 1Z мотора са така , както ти описах - нещо като лулите на бензинките :D . Не съм сигурен на AAZ моторите как би трябвало да бъдат , но съм имал 1.6 ТД - там си бяха с резби и шината се стяга посредством гайки .

Абе ти сигурен ли си че е AAZ , да не е някоя 110 коня , а се бъзикаш с нас mhihi .

При 1Z и при AFN си вървят две жици и захранават две по две свещите , т.е. разделени са на 2 групи :idea: .

boribo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boribo » Сря 29 дек 2010 18:11

Ако не си решил още проблема.Вземи един дебел едножилен кабел и го зоголи само там където ще неправиш по едно О на всяка от свещите иначе да си има изолация и си решаваш проблема.Аз така направих на едно"Ренде" преди години и така си остана и нямах грижи

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 18:38

Ами като идея наистина е добро но трябва да е поне 12квадрата кабела.Хубавото в този случаи е че работя в промишлено предприятие и има такива кабели.Да мерси наистина за съвета утре и аз ще го направя така!

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 29 дек 2010 19:01

freezone написа:....трябва да е поне 12квадрата кабела....

Toва за тир или за самолет. Между свещитите по 4 квадрата е ПРЕДОСТАТЪЧНО даже са много 2.5 е нормално. 1квадрат носи до 10А една свещ е между 10 и 15А :wink: Захранващ пусни 6 квадрата и той е предостатъчен :idea:
На моя AAZ е шина между свещите и 6 квадрата захранващ :012:

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 20:52

milmar написа:
freezone написа:Ходих в две морги намерих шина но тя се закрепва на свещите понеже отгоре имат резба а на моита нямат резби...

На 1Z мотора са така , както ти описах - нещо като лулите на бензинките :D . Не съм сигурен на AAZ моторите как би трябвало да бъдат , но съм имал 1.6 ТД - там си бяха с резби и шината се стяга посредством гайки .

Абе ти сигурен ли си че е AAZ , да не е някоя 110 коня , а се бъзикаш с нас mhihi .

При 1Z и при AFN си вървят две жици и захранават две по две свещите , т.е. разделени са на 2 групи :idea: .

Ами да точно така са :) 2 кабела са.Маи само главата е от ТДИ или дедазнам.Друго всичко си е от ААЗ.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 29 дек 2010 20:57

Дай снимки да го видим :idea:

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Сря 29 дек 2010 22:10

Утре ще го снимам че ся апарата не е у мен

Потребителски аватар
freezone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freezone » Чет 30 дек 2010 16:04

Направих свещите с обувки и термоустоичив кабел от свещ до свещ.На първата свещ е кабела за подгряване-дал съм му доста аванс като метър и нещо,сега наи голямия проблем--
КЪДЕ СЕ НАМИРА РЕЛЕТО ИЛИ ПО ТОЧНО ЗАХРАНВАЩИЯ КАБЕЛ КОИТО ГИ ПОДГРЯВА ВСЕ НЯКЪДЕ Е СРЯЗАН АМА НЕЗНАМ КЪДЕ ДА ГО ТЪРСЯ ПОМАГАИТЕ ЧЕ ПОЛУДЯХ!!!

Върни се в “Дизелови агрегати”