За ксенона

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Re: За ксенона

Мнениеот rexpitbul » Вто 28 дек 2010 13:26

Малко за заслепяването на ксенона от рефлекторните фарове и такива с лупи :)
Като гледам от снимкте, според мен няма много значение дали е фар с лупа или рефлектор,с ксенон или халогенна крушка, а по скоро заслепяването зависи от това дали е регулиран или не ! Заради тази тема се изкьоравих да се заглеждам по фарове на нови и стари коли, на фарове с рефлектор и с лупа :lol: и установих, че всички заслепяват ( мое мнение де :lol: )

http://www.lastochka.ua/gt/tech/automobile_headlights/

ето тук и устройство на фар с лупа :lol: http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=374&t=66910
Прикачени файлове
reflektor 1.jpg
reflektor 2.jpg
lupa.jpg

Потребителски аватар
mircho82
Автомобил: Golf IV TDI GTI
Двигател: ARL 2001

Мнениеот mircho82 » Вто 28 дек 2010 19:20

По принцип е така. Най важното е да ти е регулиран фара, но самата ксенонова крушка няма насочваща светлина и се пръска по целия фар, а ако няма лупа да отреже горната част на светлината винаги има една малка разсейка,(то се вижда от снимките как тръгва сноп светлина в по-голяма площ) която дразни особенно ако карат зад теб и недай си боже да е някой джип или по висок пикап с допълнително слаган ксенон. :shock

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 29 дек 2010 12:32

А би ли казал на халогенната крушка H1 къде и е насочената светлина? mhihi mhihi И защо халогена крушка и ксенонова от типа H1 са абсолютно еднакви по външен вид с изключение на пръчицата извън балона при ксеноновата.

Потребителски аватар
mircho82
Автомобил: Golf IV TDI GTI
Двигател: ARL 2001

Мнениеот mircho82 » Сря 29 дек 2010 23:56

Според мен: 1.халогенната крушка е с нажежаема жичка,което няма нищо общо със светлината на лампа със газ(каквато е тази на ксенона)и се разнася по различен начин. И 2. Незнам защо ама несъм виждал заводски ксенон със H1,всичко е китайско и е заместител на заводските халогени. :deal Поправете ме ако греша.!!!

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Чет 30 дек 2010 6:52

fox_vt написа:А би ли казал на халогенната крушка H1 къде и е насочената светлина? mhihi mhihi И защо халогена крушка и ксенонова от типа H1 са абсолютно еднакви по външен вид с изключение на пръчицата извън балона при ксеноновата.

Светят различно двата типа. Крушките на вид може да са еднакви.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 30 дек 2010 12:41

Какво ще рече различно-обосновете се де! Как светлината се "разнася" различно?На снимките които по горе е дал колегата имаш светлинен източник за който се приема че светлината идва от една точка не много голяма.Рефлектора си върши работата и отрязява светлината според физичните закони(предполагам ги знаете)та каква е разликата дали светлината ще е жълта идваща от жичка или бяла идваща от газа вътре.Единствената приемлива разлика е може би че при халогенните светлината идва от самата жичка а при ксеноновите вероятно свети целия балон като луминисцентна или металживачна лампа.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 30 дек 2010 13:28

Веднага ще ти дам пример. Аз карам с лупи от Мерцедес, но с неоригиналните за него крушки Н7. Да ти кажа хич не светят така, както с оригиналните Д1С. Всяка една промяна в уравнение, в което играят роля няколко параметъра променя целия краен резултат. И това се отразява най-вече при обикновените фарове с рефлекторно стъкло. Не мога да го обясня как точно се получава при тях, но винаги те ме заслепяват най-много. Бих сравнил светлината от такъв фар с искра от електрожен. При обикновения халоген лумените са по-малко и ефектът пак го има, но е доста по-слаб.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 30 дек 2010 16:58

абе колеги на някой модели фарове като им дупчат капаците на фаровете за прекарване на ксенона после не влиза ли влага?

Потребителски аватар
HukuTyY
Автомобил: Vw Passat B4
Двигател: ABF 16v

Мнениеот HukuTyY » Чет 30 дек 2010 17:20

hitman0013 написа:абе колеги на някой модели фарове като им дупчат капаците на фаровете за прекарване на ксенона после не влиза ли влага?

Ксеноните вървят комплект с гумини уплътнения и няма да има проблем.Поне в моя комплект имаше и нямам никакъв проблем от към влага,прах и т.н :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 13 яну 2011 21:46

БРЕ Големи разбирачи !1
А някой вгледал ли се е в тия велики пластмасови фарове отблизо вечер ????
Тази вечер на пешеходна пътека огледах отблизо и отстрани пластмасовия боклук на Паджеро. Странично се виждаха хилядите драскотини и ивици от камъчета, кал и др. Странично дава заслепяване , камо ли напред от т.н. джизгии по пластмасата на фара, както е лека промяна в цвета на ксенона в мястото на чертите.
Затова 100 пъти по добре стъклен фар , само да се пази пешеходеца да не седне на него !!

Затова трябва да се въведе и проверка за драскотини по фара .

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Чет 13 яну 2011 21:59

Одеве бях в задръстване на бул. България и зад мен имаше една S класа AMG , е изгори ми очите .... с ориг ксеннон и автомобила е един от флагманите на планетата , така че глупости от сорта на "лупите не заслепяват" не ми се слушат ...да има разлика , но е минимална -истината е че ксеноно е много ярък ....
Бях и на малко разстояние, после се увеличи на 100-200м и заслепяването беше ужасно, чак с лявата ръка си пазех сянка на лицето .....

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 13 яну 2011 22:11

Случайно да ти направи впечатление, че на тая М-класа фаровете са на нивото сигурно на огледалото ти за задно виждане? Или това, казваш, няма никакво значение? mhihi

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 13 яну 2011 22:52

stefan4o написа:Случайно да ти направи впечатление, че на тая М-класа фаровете са на нивото сигурно на огледалото ти за задно виждане? Или това, казваш, няма никакво значение? mhihi

S класата не е много по висока от пасат не мислиш ли?
Или това казваш няма никакво значение? mhihi

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 13 яну 2011 22:56

stefan4o написа:Случайно да ти направи впечатление, че на тая М-класа фаровете са на нивото сигурно на огледалото ти за задно виждане? Или това, казваш, няма никакво значение? mhihi

И да речем са по нависоко това как ще помогне да светят във водоравна посока даже и на 100м както казва човека.Или,това казваш няма значение нали е М класа mhihi :applause:

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Чет 13 яну 2011 23:21

S КЛАСА, не M, а и ако ще Г да е, това дето казваш важи ако е на 3м зад мен, а на 200 м няма никакво значение какво е превозното средство, защото обсега на осветеното петно е едно и също...
Понеже се занимавам и с офроуд чат пат, та имам една Уазка, като спра зад някой близо ме псува, (а е с Н4 рефлектори и съвсем обикновени хал.крушки) като съм на на нормално като дистанции в градски условия разстояния всичко е нормално :wink: :beer

П.П. Уаза с тези ориг. рефлектори и хал. крушки има много по-качествени фарове от нова хела на Пасата .... защо така са се излагали с фаровете не знам, а и много марки и модели и сега го правят ...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”