прескача ми ангренажния ремък

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zigzagzug
Автомобил:
Двигател:

прескача ми ангренажния ремък

Мнениеот zigzagzug » Чет 30 дек 2010 17:16

Онзи ден сутринта се опитах да запаля на газ.Завъртя няколко пъти и преди да падне акумулатора започна да върти така че все едно не върти мотора.Това между другото ми се случи и миналата зима пак една студена сутрин.Отворихме ангренажа и се оказа че е прескочил с два три зъба.Сложих нов ремък ролка нагласихме го на белези и си запали както трябва.Днес като отворих ангренажа превътах мотора с ключ и ремъка прескачаше с по един зъб от време на време.Ремъка и ролката са на няма и година.Губят ми се всички логики.Някои ако може да помогне ще съм благодарен.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: прескача ми ангренажния ремък

Мнениеот Vento » Чет 30 дек 2010 17:30

Хубаво е да казвате за какъв мотор питате. Може да са износени зъбните колела. Горното ли превърта или долното?

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Чет 30 дек 2010 21:46

Ти как въртиш мотора с ключ, да не си го хванал за разпределителния вал.
Върти се само от коляновия вал !
Какъв е мотора? Аз преди време имах 1.8 моноинжекцион (ABS) и си спомням, че обтяжната ролка беше на ексцентрик и можеше да натегне ремъка в две положения (по-горно и по-долно). Правилното обаче беше по-горното (по-близо до разпределителния вал). Иначе ремъка изглежда натегнат, но по-малко зъби са обхванали зъбчатката на разпределителния вал.

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Чет 30 дек 2010 22:21

ремъка се натяга до толкова че като го хванеш и завътриш по оста да не може да се завърти повече от 90 гр.,ако е много натегнат и се завърта малко почти нищожно ще се прецака ролката,ако е разхлабен ще прехвърли зъб.

Потребителски аватар
zigzagzug
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zigzagzug » Пет 31 дек 2010 11:18

Значи голфа е троика 1.8 моноинжекция 90коня 93година.Аз по принцип като превъртам мотора го превъртам горе на разпределителния вал а пък да не е бил опънат ремъка не ми се вярва цяла година си караше като стана -15 и превъртя.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пет 31 дек 2010 11:27

А да ти е хрумвало,че антифриза може да ти е менте,да е замръзнала водната помпа и затова да е превъртял ремъка???

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Пет 31 дек 2010 11:49

ако нямаш капаци на ангренажа е възможно да е замръзнала вода в ангренажното колело на коляновия вал,и катп си опитал да запалиш да е прескочило зъб

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 31 дек 2010 11:56

lion_heart002 написа:А да ти е хрумвало,че антифриза може да ти е менте,да е замръзнала водната помпа и затова да е превъртял ремъка???

Ако замръзне Антифриза или ще превърти турбинката на помпата или ще приплъзне ремъка на помпата!На 1.8 моно водната помпа не е на Ангренажния ремък! :idea:

Потребителски аватар
rmk

Мнениеот rmk » Пет 31 дек 2010 14:44

zigzagzug написа:Значи голфа е троика 1.8 моноинжекция 90коня 93година.Аз по принцип като превъртам мотора го превъртам горе на разпределителния вал а пък да не е бил опънат ремъка не ми се вярва цяла година си караше като стана -15 и превъртя.

С това трябваше да почнеш mhihi
Най-вероятно вече си скапал зъбите на ремъка. Сложи нов ремък, натегни ремъка както горе ти е писал колегата (с проверка с усукване на 90 градуса) и никога повече не го върти през разпределителния вал. Върти се само от коляновия (така както си идва въртенето, когато си работи мотора).

Потребителски аватар
zigzagzug
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zigzagzug » Пет 31 дек 2010 14:57

Преди малко приключих с цялата процедура.На ремъка му бяха смазани няколко зъба,сложих нов и запали обаче с малък проблем-сега нещо на газ ми държи ниски обороти,колата потреперва,това пък на какво се дължи въобще не ми е ясно.Благодаря за съветите колеги :)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 31 дек 2010 14:59

Само на газ ли е проблема?Почисти ли добре зъбните колела преди да сложиш ремъка?

Потребителски аватар
rmk

Мнениеот rmk » Пет 31 дек 2010 15:01

Браво, поздравления за ремъка. Колкото до газта да не би докато си правил ремъка да си разбутал хилядите винчета за реглаж по изпарителя и мъркучите или пък ако имаш повече от един мъркуч до плочката да не е изкочил някой от тях ?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 31 дек 2010 15:43

Може да си прескочил зъб на спомагателния вал и да си променил центровката на запалването. На бензин как е?
Също може и от въздуховода от филтъра към моното да смуче въздух и да обеднява сместа.

acho_85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот acho_85 » Пет 31 дек 2010 16:04

lion_heart002 написа:А да ти е хрумвало,че антифриза може да ти е менте,да е замръзнала водната помпа и затова да е превъртял ремъка???

а на теб хрумвало ли ти е че 1,8 водната помпа не е на ангренажа
mhihi :applause:

Потребителски аватар
zigzagzug
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zigzagzug » Пет 31 дек 2010 17:46

Точно напротив.водната помпа е също на ангренажа.Колкото до ремъка всичко е почистено и наи-старателно сложено в това съм сигурен.Не знам на какво се дължи тва с оборотите.На бензин няма грешка.По принцип не знам дали е жъзмойно да е от филтърчето на изпарителя,щото то е малко за сменяване?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”