Дизел + отработено олио?????
- rmk
- Автомобил: KIA Sportage 3
- Двигател: 1.6 GDI
Re: Дизел + отработено олио?????
Да, като паднаха температурите е кофти само с олио (трудно пали), аз си карам на нафта за сега и запасите от олио чакат вдигането на температурите 

Здравейте колеги...Прочетох темата... Аз карам на олио от фритюрници имам около 5-6 годишен опит и поглед върху поведението на няколко автомобила карани със всичко което е фракция на дизела и на растителните масла...
включвам трансмисионни масла , свинска мас, палмова мазнина, керосин и корабно гориво...
Имам монтиран топлообменник което много ме улеснява... От опит искам да споделя, че старите коли нямат никакви грижи да се движат с олио и сие, единствено условие добра филтрация и предварително подгряване до работна температура на мотора... Възможни са всякакви смеси и конфигурации изключая тези на алкохолна основа.
Имам следните автомобили Фолксваген 2 1,6Д , джип Мерцедес 300ГД, камионче ЛТ, бус Мазда, Опел Синтра... С изключение на опела всичко е тормозено на олио във всякакви вариации, с добре филтрирано и утаено гориво...
включвам трансмисионни масла , свинска мас, палмова мазнина, керосин и корабно гориво...
Имам монтиран топлообменник което много ме улеснява... От опит искам да споделя, че старите коли нямат никакви грижи да се движат с олио и сие, единствено условие добра филтрация и предварително подгряване до работна температура на мотора... Възможни са всякакви смеси и конфигурации изключая тези на алкохолна основа.
Имам следните автомобили Фолксваген 2 1,6Д , джип Мерцедес 300ГД, камионче ЛТ, бус Мазда, Опел Синтра... С изключение на опела всичко е тормозено на олио във всякакви вариации, с добре филтрирано и утаено гориво...
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Shebek написа:Аз карам на олио от фритюрници имам около 5-6 годишен опит и поглед върху поведението на няколко автомобила карани със всичко което е фракция на дизела и на растителните масла...
Браво колега, ти си истински експериментатор! Това за свинската мас не го бях чувал, тя не гранясва ли в резервоара?

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:Shebek написа:Аз карам на олио от фритюрници имам около 5-6 годишен опит и поглед върху поведението на няколко автомобила карани със всичко което е фракция на дизела и на растителните масла...
Браво колега, ти си истински експериментатор! Това за свинската мас не го бях чувал, тя не гранясва ли в резервоара?Излизат ли много пушеци отзад?
Явно, човека не я оставя да граняса, ами кара!
Преди 25 години бирата имаше трайност 5 или 7 дни, ама кой я оставя да се развали!

Да действително карам ежедневно, включително и в момента, но паля задължително на нафта, ако случайно забравя системата пълна с олио, превключвам крана на нафта и имам помпа-ръчна, отвивам на капака на помпата болта за обратната нафта и помпам докато подкача, след това повъртя малко и впръсквам от флакон с дезодорант или малко етер и мотора стартира... Колкото до свинската мас, да! карах в смес с бензин и нафта през лятото и не съм и дал никаква възможност да граняса или да се втвърди... имам допълнителен резервоар, който е близо до помпата и след като течността премине през топлообменика, първо че вече е подгрята, второ резервоара е с малък обем и съхранява добре топлината и от обратната нафта...за около 10 минути течността е гореща... Поведението на автомобилите с другите деривати е също много добро, единствения ми проблем са били утайките в резервоарите, но и това се лекува...всичко опира до мотивация, желание и малко по-здрави нерви...Винаги нося комплект маркучи, защото употребяваното олио е с повишена киселинност и разяжда гумата... сега у вас ще възникне въпроса и каква ти е далаверата--- проблема си е мой , математиката е вярна и точна наука, сметките ми излизат и не агитирам никого да се мята в приключението...Аз съм направил избор, който е личен...
Ако имате въпроси питайте, поне не крия нищо и мога да ви спестя време и главоболия особено ако сте на път и на вън е студено, не дай боже да сте с деца, защото аз вече палих огън преди година в една нива...
Ако имате въпроси питайте, поне не крия нищо и мога да ви спестя време и главоболия особено ако сте на път и на вън е студено, не дай боже да сте с деца, защото аз вече палих огън преди година в една нива...
-
- Автомобил:
- Двигател:
А джета 1.6 мисля че няма да има проблеми само на илио да се кара защтото имам една обречена само за това .
diqn111 написа:А джета 1.6 мисля че няма да има проблеми само на илио да се кара защтото имам една обречена само за това .
Не само, че няма да съжаляваш ако си я прежалил, но и като видиш резултатите след малко инат , дори ще вложиш пари да я ремонтираш ... така си мисля...
- levonik
- Автомобил: T3 Caravele D
- Двигател: CS 1985
Здравейте! Имали обяснение на много по шумната работа на помпата при работа с олио? Ще се промени ли звука ако към олиото се добави двутактово масло?
- rmk
- Автомобил: KIA Sportage 3
- Двигател: 1.6 GDI
При мен дори по-тихо работеше, освен нещо олиото да е прекалено гъсто при теб...
levonik написа:Здравейте! Имали обяснение на много по шумната работа на помпата при работа с олио? Ще се промени ли звука ако към олиото се добави двутактово масло?
Филтрирай добре, налей нафта и карай спокойно...ако си без топлообменник нормално е докато е студена колата двигателя да работи неравномерно... за шумно при мен работи доста по-тихо на олио...
Колеги , иамам Голф 3 1.9 Д 92г. 1Y двигателя, карам го от близо година на отработено олио (от фритюрници и тигани от ресторанти от чисто рафинирано сланчогледово олио) през лятото като го меша 1:1 с нафта а зимата само на нафта. Отработеното олио : прецеждам го през няколко ката памучни парцали (на 3 цедки :1-вата 1кат, 2рата 2 ката , 3-тата 3 ката и накрая през цедка за кафеварка) излиза бистро със тъмно червен цвят. като го оставям да се отаи за 1 седмица и на дъното остава на 10л се отаява около 1-2 см оттайка, измуквам с маркуч на принципа на скачените съдове чистото олио, и него го сипвам в резервоара 1:1 с нафтата,и слагам добавка Кастрол ТДА двойно от предписаното на литър. през лятото когато го сипвам не използвам система за подгряване но сега мился да си направя в една туба да вкарам една медна серпентина и по нея да пусна антифриза та да се загрява до около 75-80 градуса олиото и да свържа помпата кам тубата но нямам превключвател за маркучите м/у резервоара и тубата с олиото. искам да карам колата си с олио в съотнощение 1:5 нафта олио и за целта
имам следните въпроси ако може накой да ми помогне:
1- двидателя 1.9Д -1Y можели да се кара на олио
2-помпата ми е бош тя става ли, ще удържи ли на напъна ?
3- някакави деи имате ли как може да се направи, или да се купи превключватела за маркучите за олио и нафта, но да не е много скъпо? "що с пари всеки може" ?
4- четох някаде че глицеринът в олиото нещо е вредял, и се е премахвал със сода каустик като глицерина се отаявал, точно колко се слагасода каустик на 10л и колко време се чака да се отаи ?
5- каква добавка да слагам на олиото
имам следните въпроси ако може накой да ми помогне:
1- двидателя 1.9Д -1Y можели да се кара на олио
2-помпата ми е бош тя става ли, ще удържи ли на напъна ?
3- някакави деи имате ли как може да се направи, или да се купи превключватела за маркучите за олио и нафта, но да не е много скъпо? "що с пари всеки може" ?
4- четох някаде че глицеринът в олиото нещо е вредял, и се е премахвал със сода каустик като глицерина се отаявал, точно колко се слагасода каустик на 10л и колко време се чака да се отаи ?
5- каква добавка да слагам на олиото
Нямаш никакви грижи да си караш голфа на олио, единствения проблем, който съм имал с помпата е със авансатора , проблема ми дойде от не добре филтрирано олио...Добавки не слагам никакви, най-много да сипя някое кило бензин или нафта...
Аз карам с кранове тройници ето ти линк ...
http://www.pnevmatik.com/aignep/Ghilux/ ... f/6710.pdf
http://www.pnevmatik.com/aignep/Accessori/index.html
по въпроса със содата каустик вече навлизаш в територията на биодизела...
Сложи си една туба за втори резервоар в багажника и си остави един на нафта защото винаги нещо може да се случи...
Аз карам с кранове тройници ето ти линк ...
http://www.pnevmatik.com/aignep/Ghilux/ ... f/6710.pdf
http://www.pnevmatik.com/aignep/Accessori/index.html
по въпроса със содата каустик вече навлизаш в територията на биодизела...
Сложи си една туба за втори резервоар в багажника и си остави един на нафта защото винаги нещо може да се случи...
Здравейте, колеги. Писал съм по напред по темата. Живея и работя в Гърция. Притежател съм на Голф3 1.9д. От Юни 2010г. съм изгорил към 250 литра олио прецедено, утаило се добре и примесено с нафта в съотношение 40 към 60% нафта. Тази година ще опитам 50/50. Направил см топлообменник-изключително елементарен, които върши чудесна работа дори и когато се кара на нафта. Автомобила не губи мощност, работи по-тихо. На магистрала нямя проблем да поддържа 150км. натоварен /голфа е комби/. С подгрятото гориво става по-пъргав и е по-приятен за каране.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Имам 2 въпроса .
1.Да не стане нещо на турбината от олиото на Дхета 1.6 тд 89 г.
2.Как наи хубаво да го филтрирам .
1.Да не стане нещо на турбината от олиото на Дхета 1.6 тд 89 г.
2.Как наи хубаво да го филтрирам .
viewtopic.php?f=24&t=182287&start=105
Изгорил съм над 10тона олио няма проблеми, голфа е 74коня и е завишен на 125коня със някой подробности
.
Изгорил съм над 10тона олио няма проблеми, голфа е 74коня и е завишен на 125коня със някой подробности

Върни се в “Дизелови агрегати”