На какво да се кара вече Газ или Бензин?
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: На какво да се кара вече Газ или Бензин?
Някой колега по-горе писа - сравнявайте равностойни мотори. Еквивалента на 1.8D е максимум 1.3 бензин.
stefan4o написа:Мислех, че тук коментираме автомобили, не коли, които отдавна са претопени за желязо![]()
Тоя атмосферен астматик и да го насереш от каране с педала до дъно той толкоз си може и толкоз си и гори. При съвременните коли от близките 10 лета насам дето са с по 100+ коне ситуацията никак не е същата, както разбираш от примера ми, който смятам за по-удачен, все пак сме 2011 вече
1) Все пак сме 2011, но сме и в България;
2) 60к.с. си набира 150км/ч без грижа. Вярно, че зависи от размера на купето, но по динамика е почти равностоен на 1.6 бензин (за по-голяма кола);
3) Има и нови коли 2-2.2 чист дизел;
4) "Зависи от колата"
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз ще ти задам един въпрос:
Не си ли забелязал, че разходът обикновено зависи от динамичните качества на колата, т.е. нещо като правопропорционални са? Има ли смисъл да коментираме коли атмосферни дизели 60 к.с. изобщо в тая тема? Мен това ми е интересно да те попитам.
Да не мислиш, че бензинова кола със същата мощност ще гори при същите условия много различно?
Значи тая Фиеста 1.8Д като динамика е равностойна на мойта Джета примерно дето е 1.6 така ли?
Освен за служебни не знам дали някой би купил атмосферен дизел
Не си ли забелязал, че разходът обикновено зависи от динамичните качества на колата, т.е. нещо като правопропорционални са? Има ли смисъл да коментираме коли атмосферни дизели 60 к.с. изобщо в тая тема? Мен това ми е интересно да те попитам.

2) 60к.с. си набира 150км/ч без грижа. Вярно, че зависи от размера на купето, но по динамика е почти равностоен на 1.6 бензин (за по-голяма кола);
Значи тая Фиеста 1.8Д като динамика е равностойна на мойта Джета примерно дето е 1.6 така ли?

3) Има и нови коли 2-2.2 чист дизел
Освен за служебни не знам дали някой би купил атмосферен дизел

Последна промяна от stefan4o на Вто 04 яну 2011 17:20, променено общо 3 пъти.
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
MMX написа:stefan4o написа:... 1.8 дизел, атмосферен, 60к.с. ... по динамика е почти равностоен на 1.6 бензин
не на 1.0-1.2 дето ще са до 60 коня, а на 1.6

добре е да се спре да се лети (със 150км/ч) из облаците и да се слезе на земята, на здрава почва.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Голф 1.6 ускорява с 2.5 секунди по бързо. Икономията на въпросната фиеста идва не от страхотно КПД на дизелов мотор, а от невървеж.
-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
Абе дайте да видим какво да правим с тея цени на горивата, бре. Немоа а спим от тея цени на газта и бензина. А сега нещо и стана и на газ, по зъкона на Мърфи за гадоста.
Манетеги тея фордове. "Коза и форд мрът от раз"
Гергин написа:Абе дайте да видим какво да правим с тея цени на горивата, бре. Немоа а спим от тея цени на газта и бензина. А сега нещо и стана и на газ, по зъкона на Мърфи за гадоста.
Ще си зареждам, ще си мърморим и псуваме. В този форум нищо не може да се направи.
Аналогичен автомобил според мене е 1,6 бензин и 1,6 дизел, сходни придерно 1,9 ТДИ и 1,8Т.
Организирането трябва да стане в друг форум.
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
velinsl написа:Гергин написа:
Организирането трябва да стане в друг форум.
Збъркал си рейса ПИЧ!
Във форум не се прай организация!
Нито в Кръчма комитет! :да:
Аз карам на бензин, шОт нямам пари да зареждам и двете горива!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ами днес като карах колата забелязах, че бензина е с 5 ст. по-скъп а газта не е мръднала! Определено ми излиза по-евтино на газ 

- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
Влади, разбира се че ще ти е по-евтино, при днешни цени 1.35 газ и 2.26 бензин. имаме 90 стотинки разлика, спомнете си преди две години, когато бензина и газта бяха евтини, газ 0.70ст. и бензин около 1.40, разликата им беше към 70 стотинки, и всички се радвахме колкото искаш че сме на голяма далавера ???
Въпроса е друг, тук има картелно споразумение между всички играчи на пазара с горива, разбрали са се да надуват изкуствено цената на газта, всички вериги продават на еднакви цени и няма кой да им каже нищо, всички институции мълчат и се правят на глухи, всички потребители в БГ традиционно си траеме щото сме си мишоци, това ако стане в друга държава.....егати стачките, тъпите гърци скачат на секундата вкупом и става мини революция още същия ден.
Въпроса е друг, тук има картелно споразумение между всички играчи на пазара с горива, разбрали са се да надуват изкуствено цената на газта, всички вериги продават на еднакви цени и няма кой да им каже нищо, всички институции мълчат и се правят на глухи, всички потребители в БГ традиционно си траеме щото сме си мишоци, това ако стане в друга държава.....егати стачките, тъпите гърци скачат на секундата вкупом и става мини революция още същия ден.

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
верно че се вдига акциза, но в момента горивата са на тази цени, при които бяха при големия скок на петрола- беше стигнал към 160$ за барел. Сега е наполовина. И газта(пропан-бутана) и бензините и дизела са продукти от дестилацията на нефт.
- hayabusa_gsxr
- Автомобил: Opel Vectra B
- Двигател: X20XEV
Карам и ще продължавам да карам на газ въпреки че не оставям колата и без бензин.
stefan4o написа:Аз ще ти задам един въпрос:
Не си ли забелязал, че разходът обикновено зависи от динамичните качества на колата, т.е. нещо като правопропорционални са? Има ли смисъл да коментираме коли атмосферни дизели 60 к.с. изобщо в тая тема? Мен това ми е интересно да те попитам.Да не мислиш, че бензинова кола със същата мощност ще гори при същите условия много различно?
Ако трябва за пети път да цитирам изразите от по-горе:
pe6kata написа:като минеш на дизел, ще разбереш че приказките "колкото гори в града, толкова и извън града..." са глупости.
Аз казах, че "зависи от колата", т.е. при някои коли (не малко) наистина е така и не е легенда. Бензин 1.3 има същите коне като 1.8Д, набира доста по-трудно в нагорнище и отношението на разхода градско-извънградско определено не е еднакъв. Който реве срещу атмосферен дизел да пробва такъв на по-малка кола и да каже пак за служебна ли става само. Форд Ескорт и Фиеста, Опел Астра, Корса и ред други има чист дизел с обща численост сигурно едно 50 хиляди броя. Ако някой смята, че са на доизживяване, всеки момент ще се бракуват и са незабележима бройка си е негово мнение.
pe6kata написа:като минеш на дизел, ще разбереш че приказките "колкото гори в града, толкова и извън града..." са глупости. Щом е дизел- 5/100... Ако си с тази нагласа, ще останеш доста неприятно изненадан.
Това е много точно изказване

MMX написа:Ами като не схващаш кое зависи от колата и аз ще ти дам пример. Фиеста 1.8Д - извънградско 4.7-5, градско 5.5-6 (зима и лято)...
На тия приказки може да се хване някой, който никога не е карал чист дизел или не е засичал разхода (обикновено и зимата се кара по - малко при повечето хора)

Айде и малко по темата ... ако вече си имаш газовата и минаваш достатъчно километри на ден си заслужава все още да се кара на газ при тези цени. Все пак обаче трябва да сметне. Колегата pe6kata обясни колко неща допълнително се скапват, като имаш газова уредба. Харесва ли ни или не трябва да си ги сметнем и тях когато смятаме разхода на газ. Освен това много хора пропускат факта, че когато е студено палят на бензин и минават първите километри на бензин, а точно тогава разхода е убийствен. Това също трябва да се има в предвид като се дърпа чертата. Тогава може да се окаже, че хич не е изгодно газ при някои коли

Гледам пак се заформи спор бензин, дизел. Всеки си защитава неговото, но ако трябва да сме честни на дизел излиза все по - малко изгодно, в сравнение с това да караш бензин на газ. И за да не ме нападне някой дизелджия ще кажа, че карам дизел от както скъпата нафта беше 1.30 (Shell V-Power), а нафта в туби се намираше под път и над път ... айде да не казвам на каква цена. Сега в момента, ако караш наистина доста км. си заслужава дизел, но иначе няма смисъл... Тук не отчитам само разхода, а отчитам факта, че дизелова кола е доста по - скъпа от същия аналог на бензиновата; консумативи и обслужване са си скъпички, пак сравнено с бензинови; да не кажа, че ако караш достатъчно години/км. дизеловата шанса на теб да ти се падне късата клечка да смениш съединител/маховик и турбина е огромен....
Всяко нещо си има предимства и недостатъци и за всеки сметката е различна, това е истината

Върни се в “Автогазови уредби”