Koлко калории има в литър бира? :D

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Senior GR
Мнения: 177
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 8:38
Автомобил: VW Golf II
Двигател: RP 1989
Местоположение: София

Koлко калории има в литър бира? :D

Мнениеот Senior GR » Пет 14 юли 2006 12:32


Използвам деня за спам :twisted: Някой има ли отговор, че трябва да печеля един бас? :lol:




Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пет 14 юли 2006 12:36


между 100 и 230, зависи от бирата
кво ти пука
пий и пей


Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Мнения: 3836
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 19:29
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Пет 14 юли 2006 12:36


...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 20:00, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 14 юли 2006 12:39


зависи кво пиеш, между 20 и 60 ккал на 100мл


Потребителски аватар
Senior GR
Мнения: 177
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 8:38
Автомобил: VW Golf II
Двигател: RP 1989
Местоположение: София

Мнениеот Senior GR » Пет 14 юли 2006 12:40


ама говорим за калории или килокалории?


Потребителски аватар
zaro
Мнения: 2035
Регистриран на: Сря 19 яну 2005 10:43
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 14 юли 2006 12:40


:офф това с картофките или......? :офф


Потребителски аватар
Senior GR
Мнения: 177
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 8:38
Автомобил: VW Golf II
Двигател: RP 1989
Местоположение: София

Мнениеот Senior GR » Пет 14 юли 2006 12:42


за Загорка става въпрос, без картофки:)


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пет 14 юли 2006 12:45


Годишната консумация на пиво на глава от населението у нас расте - 61 литра през 2004 година, срещу 55 литра за 2003 г. и 51 литра за 2002 г. Днес "Хайде на бира" е доста по-срещана покана от "Да изпием по чаша вино". Дали е заради качеството на българската бира или заради големия избор, разбира се, че и телевизионната реклама има принос за това, но така или иначе бира вече се пие и през зимата, и през лятото.

У нас се произвеждат над 50 асортимента светла и тъмна бира. В пивоварната индустрия работят над 2 700 души, а в спомагателните отрасли още 14 000 човека. В производството годишно се преработват около 120 000 т пивоварен ечемик и над 450 т. натурален хмел и хмелови продукти.

Когато обаче посегнем към определена марка бира, знаем ли всъщност какво пием? Може ли етикетът, залепен върху бирената бутилка, да ни каже и още нещо освен наименованието на марката бира?

Никога няма да научим кой е сварил първата бира. И ако поискаме мислено да му благодарим, когато в горещия летен следобед държим в ръка изпотената, ледена халба с тази вкусна, освежаваща, леко горчива напитка, ще сме в затруднение. Пивото е наистина древна напитка, казват, че още Ной превозвал пиво в своя ковчег.

Изсечени върху камък рецепти от около 7000 г пр.Хр., дават основание да се твърди, че още преди 9000 години шумерите, живели в между реките Тигър и Ефрат, са умеели да варят напитка, използвайки ечемичен малц. Според историческите документи те я поднасяли в дар на богинята на плодородието.

Процесът на варене бил много подобен на днешния. Преди да използват хмел, за да придадат горчив вкус на напитката, за подобряване на вкуса му използвали различни треви и подправки. Съхранявали питието в бъчви и го пиели през специални тръстикови тръбички, за да не попаднат в хранопровода на пиещия неразтворени плевели и зърна.
Гръцкият учен Дискорит през І век описал употребата на curmi - напитка от ечемик и тревни добавки - пелин, семена от лаврово дърво и бръшлян.

Пиво пиели и народът, и знатните. Поднасяли го на боговете, търгували с него, заплащали чрез него стоки. Шумерите освобождавали пивоварите от военна служба. В асирийската и вавилонските империи пивоварите играели съществена роля. Те също като другите занаятчии се обединявали и имали свои задължения към боговете.

Народите на древния Шумер и Египет не били единствените, които умеели да варят пиво. Те са предали изкуството да се приготвя пивото и на други народи, но само те са запазили свидетелства за начина на варене и търговията с него. От египтяните пивоварството се е пренесло в Етиопия, Гърция, разпространило се е в Персия, на Кавказ. В Китай като изходна суровина използвали ориз. Съществува предположение, че най-напред хмел са започнали да използват източните финландци и татарските племена.

В света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. В зависимост от основните му показатели, интензивност на цвета, вкус и аромат, пивото се дели на тъмно и светло. В светлото пиво е нормално да се усеща горчивината на хмела, а в тъмното - сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека.

Светлото пиво може да съдържа от 8% до 20% сухо вещество, а тъмното - от 12 до 21%. Непастьоризираното пиво след време помътнява, променя цвета си и се появява утайка. То може да се съхранява от 2 до 17 денонощия. Пастьоризираното се съхранява по-дълго - до 30 дни, а ако се използват стабилизатори - 3 и повече месеца.

Концентрацията на сухо вещество се посочва в проценти или в градуси на Балинг. Тази единица е предложена от чешкият химик проф. Карел Наполеон Балинг (1805 - 1868). Градус на Балинг е тегловен процент на екстракта, измерен в грамове, съдържащ се в 100 г разтвор. Бира с малко съдържание на алкохол има плътност до 5%, със средно - до 12 %, силната бира е с плътност над 14 %.

Безспорно бирата е най-вкусна, когато се сервира охладена. Оптималната температура е 6-8°С, във всеки случай не трябва да е по-топла от 10° и по-студена от 5°.

Не се препоръчва да се охлажда рязко, например във фризер или да се загрява - и в единия, и в другия случай тя губи от аромата и вкусовите си качества. Няма нужда да казвам, че бутилките с бира се отварят непосредствено преди употреба.

Най-удобните съдове за сервиране на бира това са чаши, халби от стъкло, порцелан, керамика и ... дърво. Формата им може да бъде най-разнообразна, в зависимост от фантазията на любителите на напитката. Все пак желателно е в горната си част съдът леко да се стеснява.

Какво ни казва биреният етикет?
Е, разбира се, най-напред марката на бирата.

Под нея обикновено се посочва типа на пивото.
Както е известно бирата бива светла и тъмна (Light и Dark). Светлото пиво се произвежда от светъл или леко изпечен малц (в зависимост от вида на пивото е възможно да се добавя царевица, ориз, пшеница и т.н.). Тъмното пиво варят от малц, който е добре изпечен (оттук е карамеленият вкус) или пушен, понякога се добавя карамелизирана захар.

Плътността, което всъщност е концентрацията на сухи вещества в малца, доста често погрешно се смята, че посочва алкохолното съдържание на бирата. Всъщност този показател определя колко разтворени твърди вещества от изходната смес (малц, хмел и др.) са преминали в бирата. Обикновено това са 10-12%.
Внимание любители на пивото: не игнорирайте този надпис, защото съдържанието на алкохол се намира в пряка зависимост от плътността на бирата. Както силно вино не може да се получи от кисело грозде, така и силна бира не става от изходна суровина с ниска плътност.
Традиционната бира с 5 vol.% алк. се получава при плътност не по-малка от 12 %. Ако купувате бира с ниска плътност и високо съдържание на алкохол, по всяка вероятност това е пиво, в което е добавено спирт. И тогава не се учудвайте, че след приятната вечер ви боли глава.

За бира с 5.6 % алкохолно съдържание плътността трябва да бъде 14-15%. Например немската бира "Eku-28" е с алкохолно съдържание 11% vol. Плътността й обаче е цели 28%! Това си е наистина течен хляб.

Алкохолно съдържание подсказва колко силно е пивото или процентното съдържание на алкохол в него.
То може да се разбере по посочения обемен процент алкохол. Например, ако е отбелязано 5% на една половинлитрова бутилка, това означава, че тя съдържа 25 мл чист спирт, което отговаря на 60 мл водка. Но варенете на пиво си е изкуство и резултатът не може да бъде предсказан с голяма точност. Градусите могат да бъдат измерени чак след като пивото е готово. Затова повечето производители пишат върху етикета на своята бира: "Съдържание на алкохол не по-малко от..." Въпрос на чест е пивоварите да отбелязват върху опаковката заедно с датата на производство и точното съдържание на алкохол именно в тази прясно сварена партида пиво. Например върху дъното на "Ranch Pilsner Beer" има лазерен надпис: 4,6 vol.

Върху някои етикети може да се срещне посочено и съдържание на алкохол в проценти от теглото, които могат да се превърнат в обемни като показателят се умножи на 1,26.

Върху бирения етикет понякога присъства информация и за количеството калории, съдържащи се в питието, страната-производител, нормативния документ, възоснова на който се произвежда бирата, количеството в литри.


Калоричността е още една цифра върху етикета, към която в чужбина се отнасят с внимание, у нас обаче пренебрегват. Привържениците на диетите и тънката талия предпочитат лек тип пиво, тъй като "биреното коремче" е реален факт за повечето от любителите на бирата, колкото и да се говори, че то е резултат по-скоро на мезетата към бирата, а не толкова от самата бира. Калоричността на бирата е около 40-50 ккал на 100 г. Приблизително толкова са калориите в 100 г пълномаслено мляко.


Срокът на съхранение, посочен в етикета на бирата, зависи от начина на консервация на пивото. Най-разпространеният консервант е аскорбиновата киселина, за което честно си признават повечето производители в чужбина. Според немския закон за чистотата на пивото още от 1516 година е забранено използването на чужди примеси в пивоварството и немското пиво се пастьоризира.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...
...най-старата пивоварна е немската "Вейхенштефан" във Фрейзинг близо до Мюнхен. Тя е основана през 1040 г.

...при доброто пиво пяната трябва да се запазва не по-малко от 3 минути. Тя трябва да бъде плътна, бяла и да се състои от много дребни мехурчета.

...че най-големият пивоварен завод е американският "Адолф Курс " в Колорадо. Тук годишно се произвеждат над 2,5 милиарда литри пиво.

...че най-малката пивоварна може да се смята експонатът от музея в Пилзен. Действащото копие на пивоварната било изработено от чешки майстор за брюкселската международна изложба през 1958 года. На едно варене тя прави 30 л.

...че най-голямата колекция на бирени етикети (350 хил. екземпляра) принадлежи на норвежеца Ян Солберг.

...че утайката говори за това, че пивото е живо и естествено. Това се отнася не само до пшеничените сортове. Така например, класическото ечемичено пиво на белгийските монаси "Шимей" също се разлива по старинна технология, без да се филтрира.

...че най-голямата халба за бира с капак е произведена от фирмата "Селангор Пют" в Малайзия през 1985 година. Нейната височина е 198,7 см, а вместимостта й - 2796 литра.

...че най-малката бирена бутилка в света се изработва в швейцарското селце Ваденсвил близо до Цюрих. Тя събира 40 милилитра пиво и струва 9 франка.

...че в Русия са варили много силно пиво. Чужденците отбелязвали, че не си пил руско пиво, ако не си се напил. Иван Грозни моноползирал пивоваренето, забранявайки домашното му приготвяне. Едва след 200 години разрешили на селяните по време на големи празници - четири пъти в годината да варят пиво за собствени нужди.

...че древните римляни смятали пивото за дар от богинята на плодородието Церера и го славели в химни и оди.

...че древните народи на Месопотамия още през Х век пр.Хр. са знаели 70 различни рецепти за приготвяне на напитка от ечемик. Във Вавилон действал закон на царя Хурапи, пазещ качеството на пивото. Смъртно наказание заплашвало всеки пивовар, който разреждал пивото с вода - топяли го в бъчва с хмелна смес собствено производство.

...че първи се заели да отглеждат хмел баварците. Оттогава и започва великата слава на баварското пиво. А до IX век в пивото слагали всякакви глупости: калуна, листа от лаврово дърво, ракитник, пелин и бръшлян.

...че приказният крал Гамбринус, който според немската легенда е изобретил пивото, имал реален прототип. Това бил херцог Ян Примус, страстен любител на пивото.

...че съставът на "правилната" рецепта за пиво бил установен със "Закона за чистотата на пивото", приет през 1516 година от баварския херцог Уилям.


Потребителски аватар
landwarrior
Мнения: 1943
Регистриран на: Нед 10 юли 2005 19:25
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: land of the free,home of the brave

Мнениеот landwarrior » Пет 14 юли 2006 12:46


дядо ми викаше-1бира= 5 банички mhihi


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 14 юли 2006 13:10


ккал.....ако са само кал ше умреш от глад и жажда :)


Потребителски аватар
gstoyanov
Мнения: 198
Регистриран на: Сря 25 яну 2006 22:22
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот gstoyanov » Пет 14 юли 2006 14:07


Според мен понятието "кило калория" за по-лесно се казва в много случаи просто "калория/калории".
Провери в следната таблица ако не същият, то поне сходен продукт за да свериш порядъка (1 ккал = 1000 кал)

http://spidersport.com/calories.php
"Бира 500ml - 167kcal"
;)


Потребителски аватар
Kill of Killer
Мнения: 514
Регистриран на: Чет 01 юни 2006 21:35
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Kill of Killer » Пет 14 юли 2006 14:10


Абе дреме, ли ти колко калорий има бирата. Пий си и да не те е грижа :twisted:


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 14 юли 2006 14:22


само недей да караш след като пиеш :wink:


Потребителски аватар
Kill of Killer
Мнения: 514
Регистриран на: Чет 01 юни 2006 21:35
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Kill of Killer » Пет 14 юли 2006 14:27


buFka написа:само недей да караш след като пиеш :wink:

Е това не го правя :wink:


Потребителски аватар
rojo
Мнения: 318
Регистриран на: Чет 11 авг 2005 11:44
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пет 14 юли 2006 17:02


buFka написа:ккал.....ако са само кал ше умреш от глад и жажда :)

По-точно: 1 хранителна калория се равнява на 1000 калории от химията, физиката и т.н. Четох го някъде в нета. Малко е объркващо, но ако на хранителния продукт пише в ккал. това се равнява на толкова хранителни калории (5 ккал. = 5 хр. кал.).



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 180 госта