fox_vt написа:хидроизолацията на бойлера е важна колкото и топлоизолацията

За първи път чувам за хидроизолация на бойлер, може ли да обясниш по-подробно.
Много е важно антифриза да се движи когато трябва и в каквато посока е нужно, защото в противен случай въпреки горещия бойлер двигателя може да достигне работна температура по-бавно тъй като трябва да загрява по-голям обем вода. Освен това целта е не да се смесят топлата вода от бойлера и студената вода от двигателя, да си разменят местата с минимално смесване за да се използва в по-пълна степен акумулираната топлина.
Бойлера го монтирах вчера, за съжаление нямах достатъчно време и остана доста за доизкусуряване, още нямам копче за помпата и жиците на датчика са твърде къси и трудно проверявам температурата, дори да вдигна капака, а трябва да имам показания при мен в купето за да знам какво реално се случва. За датчик съм си направил меден резистор със съпротивление 120 ома при нула градуса и 170 ома при сто градуса, някой може ли да ми препоръча по-добър вариант да проверявам температурата?
Бойлера се пълни и изпразва само с пускане на помпата, ако двигателя загрее достатъчно за да затвори термостата бойлера може да се пълни и без моя намеса, само, че в тоя студ това е малко трудно да се случи.
Изолацията има обем 8 литра, бойлера събира само 6 литра антифриз, така, че Дандан се оказа прав.
В крайна сметка реших все пак да го монтирам само с един еднопосочен клапан (от едновремешните дето ги слагаха на домашните бойлери). Оформих тройниците като дифузьори с надеждата антифриза да се движи в желаната посока.
Още е рано да се каже голям ли е ефекта, но поне за лесно палене ефекта е страхотен, парното идва само с една идея по-рано, въпреки, че оше преди да съм запалил духа леко топличко, защото без клапани не мога да използвам пълноценно топлината за загряване на блока на двигателя, като покарам една седмица ще знам и има ли отражение върху разхода.
В крайна сметка ми трябват 4 клапана или два двойни клапана. С тези от пералня реших да не рискувам защото се притеснявам от високата температура, топлата вода, която влиза в някои перални не е 110 градуса, а и не знам дали моите клапани са от такава пералня или от обикновена само за студена вода. А и освен бобинките трябваше да преправя още доста за да станат за по-ниско налягане и по-голям дебит.
Засега ще карам така и ако ефекта ми хареса ще направя дюаров съд от неръждавейка и ще реша проблема с лошата изолация, разбира се термос е невъзможно да се направи в домашни условия, но ще намеря кой да ми го посребри и вакуумира, освен това ще имам 4 управляеми клапана, и пълненето и изпразването ще се оптимизират, ако използвам вукуум за изолация полезния обем също ще може да се увеличи и ефекта би бил още по-голям.