Колко данък платихте за колата си? Калкулатор онлайн
- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Колко данък платихте за колата си? Калкулатор онлайн
няма давност данъка , мине ли март месец почват да ти течат лихвите за текущата година . това от опит - винаги си го плащам в края на текущата година и винаги имам лихва за годината .
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Peteff написа:няма давност данъка
Давност
Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
Спиране и прекъсване на давността
Чл. 172. (1) Давността спира:
1. когато е започнало производство по установяване на публичното вземане - до издаването на акта, но за не повече от една година;
2. когато изпълнението на акта, с който е установено вземането, бъде спряно - за срока на спирането;
3. когато е дадено разрешение за разсрочване или отсрочване на плащането - за срока на разсрочването или отсрочването;
4. когато актът, с който е определено задължението, се обжалва;
5. с налагането на обезпечителни мерки;
6. когато е образувано наказателно производство, от изхода на което зависи установяването или събирането на публичното задължение.
(2) Давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение. Ако актът за установяване бъде отменен, давността не се смята прекъсната.
(3) От прекъсването на давността започва да тече нова давност.
Отписване на вземанията
Чл. 173. Вземанията се отписват, когато са погасени по давност, както и в случаите, предвидени със закон.
Доброволно плащане след изтичане на сроковете
Чл. 174. Не подлежат на връщане доброволно платени публични задължения, изпълнени след изтичане на давностния срок, включително отписаните по реда на чл. 173.
Лихви
Чл. 175. (1) За неплатените в законоустановените срокове публични задължения се дължи лихва в размер, определен в съответния закон.
(2) Лихва се дължи и:
1. за неправилно възстановени или прихванати публични вземания, включително всякакви плащания, получени въз основа на искане за възстановяване съгласно данъчното и осигурителното законодателство;
2. върху невнесената в предвидения в закона срок авансова вноска - до 31 декември на съответната година;
3. върху задълженията на чуждестранно лице за данъци, подлежащи на удържане при източника - от датата на изтичането на срока за внасянето им съгласно българското законодателство до деня, когато чуждестранното лице докаже наличието на основание за прилагане на СИДДО, по която Република България е страна, включително в случаите, когато съгласно спогодбата данък не се дължи или се дължи в по-нисък размер.
(3) Лихви върху лихви и лихви върху глоби не се дължат.
- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
не се изразих правилно явно . мисълта ми беше че още за текущата година за която трябва да си плати човек данъка се начислява лихва въпреки че годината не е изтекла . един вид трябва да се предплати както гражданската отговорност примерно .
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Значи явно все пак има давност, но е 5 години, а не 2. Което значи, че не ме устройва. Интересно за 2 години закъснение каква лихва ще имам 

- MiLaNoTo
- Автомобил:
- Двигател:
Сега видях колко съм плащал данък за 2010 (бях забравил, че съм плащал
) - 381.62 лв.
Така че тия калкулатори не са точни, поне в моя случай.
Лека вечер и успешна седмица на всички.

Лека вечер и успешна седмица на всички.
- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
пасат 101 коня 1.6.....към 30 лева му е данъка
- aylin78
- Автомобил:
- Двигател:
моята синя кошница има 9,50 лб. данък-а вози 8+1 човека,пред мен един мъж плати за иже с кош 25 лева,ами България-няма какво да кажа.......
- vladohist
- Автомобил:
- Двигател:
плащането на данъка за текущата година е безлихвено ако се плати до края на март, след това вървят лихви, което пак е някакво поредно недоразумение, по-логично е да се плаща до края на текущата година или в началото на следващата, ама тиквите управници си знаят, при тях логика няма и не се търси
- plachkov
- Автомобил: шкода рапид 2019
- Двигател: 1000
Rosenrot написа:Значи, според мен, давността за плащане на данък е две години. Поне така ми беше казала на мен една приятелка, кяото работи в общината.
Което значи, че след като съм регистрирал колата в КАТ октомври 2008-ма година, би трябвало да ми се начислява данък чак от октомври 201- година. Така или иначе още не съм регистрирал колата в Общината, но ми е важно, ако някой знае точно колко е давността, защото нямам намерение да им плащам глоби и данък с 2 години назад. Иначе имам доброто желеание да си регистрирам колата и да и плащам данъка...вече
Давноста е 3год и 3мес.Аз не бях регистрирал 3год голфа на жената(закупен от автокъща).Като плащах на третата година ми казаха,че ако бях изчакал още три месеца можеше да мина гратис.А така си платих данъка 18лв(на година) за тези години и 20лв глоба.Лихви нямаше
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
MiLaNoTo написа:Сега видях колко съм плащал данък за 2010 (бях забравил, че съм плащал) - 381.62 лв.
Пак си минал тънко, защото според калкулатора, данъкът на колата от гаража ти излиза 507.30лв.
-
- Автомобил:
- Двигател:
здравейте колеги!искам да попитам,след като моята кола всъщност (голф 3 1.9 тди 110коня без катализатор) съм го купил и регистрирал 2010 (май месец) все още не съм го зачислил в Данъчното,но мисля тези дни да намина някой има ли инфо. колко ще ми е глобата и колко ще ми е данъка на колицата..Благодаря предварително! 

- MiLaNoTo
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:Пак си минал тънко, защото според калкулатора, данъкът на колата от гаража ти излиза 507.30лв.
Именно за това казвам, че тоя калкулатор не е точен ... поне за моя конкретен случай.

- krushata79
- Автомобил:
- Двигател:
голф вариант 1.9 тди 116к.с.-128лева в благоевград 

- Kotvata
- Автомобил:
- Двигател:
Vento 2.0, 116 k. - 182 лв. - Стара Загора
- Peterman
- Автомобил: passat b6
- Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006
на мен що ми казаха че времето за плащане било от март месец!???
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”