Локално парно, въглища, дърва - за всички със собствен ТЕЦ

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Локално парно,въглища,дърва -за всички със собствен ТЕЦ :)

Мнениеот nokiangage » Пон 10 яну 2011 11:43

Да се включа и аз, и нашите са с Viadrus, около 40 и нещо КВ е, пали се с дърва и се продължава с донбаски въглища, определено излиза най-евтино и най-топло! Отоплява се сумарно около 200 кв.м. на два етажа, подгрява се и бойлера и май излиза около около 350-400 лева на сезон, като се вземе предвид, че дървата идват от вилата и не се заплащат. Ние сме доволни, преди бяхме с един котел на нафта, определено беше много по-чисто и по-малко разправия а супер беше да си нагласиш на коя дата в колко часа колко градуса да поддържа и кога да спре, но гадната нафта задръстваше филтри и бяха всяка седмица в София за почистване и през това време студ :003: ! Не се издържаше и преминахме на сегашното, верно си е разправия, но като си имаш отделна стая на долния етаж(живеем в къща) само за котела и периферията не е толкова тегаво! :beer

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 10 яну 2011 12:31

ThE_NeXt_LeveL написа:Не бързай да нападаш! Питам не защото аз имам такова парно, а защото съседите имат такова и имам съмнения какво горят, тъй като всяка вечер ме обгазяват доста жестоко .... мога да пусна снимка или клип беше, ще проверя после, мисълта ми беше да се направи някакво сравнение между вашите комини и този на съседите за да си правя сметка.

Аааа а за обгазяването въглищата са съвсем достатъчни няма нужда от масло и пластмаса :) И на мен ми е жал за комшиите като разпалвам парното ама те са си виновни като не ни разрешиха да си вдигнем още малко таванския етаж та остана скосен и сега комина е по-ниско и им набива пушека в мансардата :twisted:

ThE_NeXt_LeveL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ThE_NeXt_LeveL » Пон 10 яну 2011 14:01

Подобен е проблемът и при нас, тяхната къща е по-ниска от нашата и коминът е точно на 3 метра от прозорците ни, само разликата е, че ние искахме да го вдигнат още, а те неискаха .... нямам нищо против да се греят както искат, но този комин повече няма да го трая на една педя от прозорците ми. Смятам да си търся правата където трябва. Благодаря ви за отговорите :да:

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Пон 10 яну 2011 14:08

от самите въглища си обгазява достатъчно, особено в мъгливи дни като днес - пушека пада надолу...

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пон 10 яну 2011 20:28

Колеги, някой ползвал ли е дефлектор за комина и има ли ефект от него?
http://www.lakal-bg.com/img/products/pr ... SS_web.jpg
Или пък покривен вентилатор?
http://www.kaminotehnika.com/images/aks ... t_gyba.jpg

Имам проблеми с тягата и се чудя как да се справя?

Има ли ефект въобще от тези неща?

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Пон 10 яну 2011 20:37

Ние използваме такава варталежка (дефлектор) и не виждам промяна в тягата :roll: сложихме я просто за да не се запушва комина горе :)

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 10 яну 2011 20:40

nosex написа:Има ли ефект въобще от тези неща?

Първото устройство се задвижва единствено от самата тяга на комина, само по себе си то не увеличава вакуума в тръбата. При силен порив на вятъра понякога има ефект на връщане на пушека надолу. Тогава тази турбина те спасява, защото е развъртяна по инерция в посока изсмукване.
Второто устройство гарантирано помага, но трябва да си сигурен че газовете пристигат достатъчно охладени, и няма да съсипят електромотора.
И двата вентилатора натрупват жесток слой катран, тъй като витлата са охладени и той кондензира по тях.
Чистят се адски трудно-какво му е на комина?
Мръсен, има засеци по стените, не е правилна формата......?

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пон 10 яну 2011 20:57

Такааа...
Взехме камината, с отвор Ф200 (повечето са така)
Съответно комините бяха (и са) с ф130 отвор. Сложихме преходник от ф200 на ф130 за комина и... си ева мамата, пълна мъгла...
Викахме коминочистач, изчисти комина срещу някаква "скромна" сума, повече - не мерси mhihi
Мина се година, дойде си зимата, но преди това купих розетка ф200, гъвкав кюнец (няма прави чупки както при стандартните кюнци, които евентуално да намаляват тягата) неръждавейка, извадих старата розетка ф130 и отворих дупка в съседния комин, от долния етаж (не се ползва и се предполага, че е чист), за да вкарам новата розетка. Всичко ОК, обаче тягата се подобри незначително. Просто стената, разделяща двете коминни тела няма как да я премахна напълно, за да осигуря повече пространство и съответно тяга. Височината от включването на кюнеца до края на комините е поне 3 метра.
Като подам запален вестник до отвора през лятото, пламъците влизат навътре, което уж е признак за що-годе читава тяга. Като си сложа ръката горе, усещам хлад и това е добър признак.
Проблеми при вятър няма, то и в Бояна почти отсъства това явление, напротив, даже гори като полудяла камината тогава, дори и при затворено чекмедже.
Комините, според коминочистаща не са криви и нямат стърчащи тухли (тухлени са, не са зидани с коминни тела), както и хоросан по стените.
Забравих да добавя, че шапката на комина (слагана е отдавна) ми се струва леко по-надолу отколкото трябва да бъде, сравнявайки шапките на съседните къщи...
Може би, в това да се крие проблема с тягата? :roll:

Главно питането ми е дали си заслужава закупуването на покривен вентилатор (читав), което със сигурност е по-евтино, отколкото човек да вдига нов комин или да преправя съществуващия? :roll:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 11 яну 2011 7:14

При комин Ф130 еквилибристиките с Ф200 розетка са напълно безпредметни. Просто разкарайте капаци и въртележки ако има на комина. Ако сте го правили това и има възможност дайте още малко височина на комина, дори и с един обикновен кюнец отгоре. Щом сте викали обаче пък човек дето се занимава с комини 8)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 11 яну 2011 9:13

Не си слагай такава въртележка,както колегата Бобо ти е казал-адски се задръства :shock и чистенето еее.... :bishop
Ако имаш завой,и е близко до котлето го чисти редовно :да: и няма да имаш грижи

Потребителски аватар
Pesho-syncro
Автомобил: Audi S4 Supercharged
Двигател: BBK-2004

Мнениеот Pesho-syncro » Вто 11 яну 2011 12:18

От 4 години сме със пелетна камина с водна риза.
Камината е 20 кв, грее 2 радиатора по 15 глидера, един 7, една лира в банята и бойлер. Камината в момента работи на най слаба степен и изходящата вода е около 46-50 градуса.
Аз живея в апартамент и мога да кажа, че това е най-удобното отопление, говоря и като цена. Пелетите са много по удобни от дърва и въглища. Пепелното ум съдържание е 1 (един) процент.
Миналата година изгорих малко над 2 тона пелети. Купих ги по 240 лв.
Тая година са по скъпи - 330, ама като гледам пак макс 2 тона да изгоря.
У нас се поддържа температура 22-23 градуса.
Камината я чистя с прахосмукачка. Чистя я и я паля за около минута и половина. След 23-24 часа пак.
малко разхвърляно го написах, за което се извинявам.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 13 яну 2011 9:23

За първа зима използвам горивна камера с въздушна риза и система за въздушно отопление с въздуховоди и вентилатор.За момента всичко работи много додре и едноетажна къща от 90кв/м се отопля идеално,камерата е Герканд ГК-13,камерата мисля е 18kW.

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Нед 16 яну 2011 23:30

апартамент 85 кв на газ...по 150 кубика на месец плащам на разсрочено..някъде по сегашни цени към 140 кинта на месец....21 града е в нас през деня нощем 19!!!

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 17 яну 2011 16:50

turrisi написа:апартамент 85 кв на газ...по 150 кубика на месец плащам на разсрочено..някъде по сегашни цени към 140 кинта на месец....21 града е в нас през деня нощем 19!!!

На 19 градуса не е ли хладно колега,аз вечер като се прибера в къщи е около 19 градуса и ми е студено :roll:

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Пон 17 яну 2011 17:05

Е то това си е до човека с градусите,на мен при 23-25 в нас ми е мн топло,но на майка и е студено :applause: :063:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”