Спортен филтър за Голф 3 ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GRiND BaSTaRD
Автомобил: VW Golf Mk5 2006
Двигател: BSE 1.6 75 kW

Спортен филтър за Голф 3 ?

Мнениеот GRiND BaSTaRD » Нед 16 юли 2006 17:49

Колеги, знам, че пак първата реакция на повечето ще е "има търсчка!" и т.н., ама прерових доста форума и нищо конкретно не намерих.
Та питането ми е следното:
Може ли да си монтирам спортен въздушен филтър (конус или панелен) при положение, че двигателя на Голфа ми е AEE 1.6L - 55 kW (75 коня) пълна инжекция? Питам, щото има там една тръба за топъл въздух от двигателя, която влиза преди кутията на филтъра, а и самата кутия е много голяма - за стандартни филтри. Гледах едни модели на K&N и JR за Голф 3 дето са панелни, ама бяха правоъгълни по форма и май няма как да ги сложа в моята кутия. Та ако някой има идея или е сложил спортен филтър на същия двигател, моля да даде съвет. Предварително благодаря!

Последна промяна от GRiND BaSTaRD на Нед 16 юли 2006 22:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Нед 16 юли 2006 18:51

Един приятел си сложи на неговия АЕЕ мотор конус точно на входа на тази кутия дето е оригиналния филтър и естествено махаш твоя филтър от вътре и готово :wink:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 16 юли 2006 20:55

Охо има и други събратя с АЕЕ .
Колега погледни в : http://www.jrfilters.com/filtres/index.php?lng=fr
модел R 230059 - Taille : diamètre : 230 mm Hauteur : 59 mm
Tornado : JRT065 . FILTRES DE REMPLACEMENT

Слагаш го в твоята кутия и, а и се цапа по-малко.

@rusiq_24 Това е идея , но е много навътре в двигателното и ще смучи топъл въздух и полза никаква.

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Нед 16 юли 2006 22:14

Aми колега kris11 прав си ще смуче топъл въздух ама нищо не го бърка да се сложи мъркуч и да си сложиш конуса кадето си поискаш понеже като гледам има ужасно много място навсякъде около двигателя.Между другото този мотор не знам защо но върви доста повече от другите 1.6 75кс дори ми се струва че с АБС мотора ще вървят на едно,абе не знам от къде има толкова вътък апак е 75кс. :wink:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 16 юли 2006 22:59

rusiq_24 написа:Aми колега kris11 прав си ще смуче топъл въздух ама нищо не го бърка да се сложи мъркуч и да си сложиш конуса кадето си поискаш понеже като гледам има ужасно много място навсякъде около двигателя.Между другото този мотор не знам защо но върви доста повече от другите 1.6 75кс дори ми се струва че с АБС мотора ще вървят на едно,абе не знам от къде има толкова вътък апак е 75кс. :wink:

Защото е пълна инжекция - с 4 дюзи е и комп. М.Марели.
И аз се чудих доста в началото защо върви повече от стариям Голф с EZ мотор -и двата 1,6л и двата ги дават 75 к.с., 2 ката е по-лека на килограми. Но е факт.
Но има един друг неприятен факт , че свешите са вкопани навътре.Кутията на филтъра пази все пак от попадане на вода във вдълбнатините.

Потребителски аватар
Cee
Автомобил:
Двигател: AMX

HI!!!!!!!!

Мнениеот Cee » Пон 17 юли 2006 6:55

Абе не ви препорачвам тия спортни филтри 6ото мноооо скапват дебитометара а пак тои си е доста скапичак и те не увеличават толко мошноста те са си пригодени за спортни коли с специални дебитомери!!!!!!!!

Потребителски аватар
spectrum
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spectrum » Пон 17 юли 2006 8:18

не че искам да си хваля и моито АЕЕ но имам доста приятели които като и кажа че е 1.6 75к.с. и невярват особено при старта много го бива но при високи скорости вече почват да му липсват кончета ... мисля да му избуша катализатора и да сложа резонансно гърне да видя как ще е ...

а да попитам с каква цел искаш да слагаш спортен филтър некачвали разхода и очакваш ли да почне да върви повече ... ?

Потребителски аватар
hosetovw
Автомобил: VW MK5 GTI DSG
Двигател: 2.0 TFSI BWA
Контакти:

Мнениеот hosetovw » Пон 17 юли 2006 9:53

rusiq_24 написа:Между другото този мотор не знам защо но върви доста повече от другите 1.6 75кс дори ми се струва че с АБС мотора ще вървят на едно,абе не знам от къде има толкова вътък апак е 75кс. :wink:

Ами ако някой е навит да пробваме AEE и ABS аз съм насреща :drive
п.п. все още съм сток !!! :roll: :wink:

Потребителски аватар
spectrum
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spectrum » Пон 17 юли 2006 10:09

hosetovw написа:
rusiq_24 написа:Между другото този мотор не знам защо но върви доста повече от другите 1.6 75кс дори ми се струва че с АБС мотора ще вървят на едно,абе не знам от къде има толкова вътък апак е 75кс. :wink:

Ами ако някой е навит да пробваме AEE и ABS аз съм насреща :drive
п.п. все още съм сток !!! :roll: :wink:

сериозно предизвикателство ... сепак 15 заводски кончета не са малко но за шоуто може да се пробваме поскоро от любопитство отколкото че ще има някъв смисъл ... като се има предвит че на моито нищо несъм му правил за да върви повече едвам смогвам да го подържам да върви някакси :x :? :evil:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 17 юли 2006 10:48

spectrum написа:не че искам да си хваля и моито АЕЕ но имам доста приятели които като и кажа че е 1.6 75к.с. и невярват особено при старта много го бива но при високи скорости вече почват да му липсват кончета ... мисля да му избуша катализатора и да сложа резонансно гърне да видя как ще е ...

Aз го резнах и му сложих 1 права тръбичка вместо гърне. Сондата е високо в двигателното отделение веднага след изп. колектор. Над 4500 об вади хубва звук.

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Пон 17 юли 2006 12:31

Еееее аз май създадох интрига АЕЕ срещу АBS :lol:

Потребителски аватар
GRiND BaSTaRD

Мнениеот GRiND BaSTaRD » Пон 17 юли 2006 20:43

@ rusiq_24 Това за конуса на входа на тръбата за въздух към кутията на филтъра и аз си го мислех, ама нещо не ми допада изобщо като идея. По принцип искам да я разкарам тая кутия, щото е доста обемана и пречи там при достъпа към свщите, както казва kris11. Затова питам дали някой е монтирал спортен филтър на AEE и е разкарал кутията на стандартния въздушен.

@ kris11 Този модел на JR и аз го гледах в сайта преди, но ми направи впечатление, че е даден само за двигатели 1.4l . Тия за 1.6l абсолютно няма как да паснат! Та затова не знам дали ще мога да сменя обикновения хартиен с този Tornado: JRT065 (модел R 230059). Ако става бих взел такъв. А то после опира и до това откъде да си поръчам такъв в наща мила родина... Относно катализатора - откакто го резнах осезаемо се усеща, че почна да дърпа повечко. И тва не е само "ефект" от звука :да:

@ spectrum Искам да си сложа такъв, защото практически е вечен. Има и някакво минимално качване на мощността. За прецакване на дебитомер или нещо подобно - досега не съм чувал оплаквания на хора, които карат със спортни филтри. Между другото това за мощността при ниски обороти на двигател AEE си е точно така - има мощен старт и добре набира в началото, ama иначе на пета предавка след 4000 об. увяхва тотално :dontknow:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 18 юли 2006 7:49

@ GRiND BaSTaRD Гледал съм по каталог на Бош стандартните филтри за АЕХ и АЕЕ - еднакви са , така, че няма опастност от загуба на въздух , мощност.

Потребителски аватар
spectrum
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spectrum » Вто 18 юли 2006 8:22

не е лошо да хвърлите и един поглед на тая тема ако несте ...
http://forum.vwclub.bg/viewtopi ... 1%F2%EE%EA
аз лично за моито АЕЕ съм забелязъл че е доста капризно и несмея да го тормозя с каквото и да било ...

Потребителски аватар
GRiND BaSTaRD

Мнениеот GRiND BaSTaRD » Вто 18 юли 2006 11:33

Този BMC май ще пасне по размер на фабричния. Сега въпроса е от къде да си го набавя? :gruebel А ей тоя K&N е с малко по други размери и го дават за 1.4l мотори.

Абе някой може ли да даде някакъв сайт на фирма, която внася маркови спортни филтри в България?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”