ДДС при покупка на употребяван автомобил
- KokoBoxer
- Автомобил:
- Двигател:
ДДС при покупка на употребяван автомобил
Здравейте колеги,
Значи случая е следния - харесах си една колица по обява и отивам да я огледам, на обявата пише 12000 лв и аз си мисля значи 10000 + 2000 ДДС, но отивам там и се оказва че в цената няма включено ДДС - т.е. викам си аз, цената ще е 12000 + 2400 = 14400 лв . Е добре-ОК , НО се оказва според продавача че ДДС-то не е 2400, а 5000 - колкото е било когато са купували колата като нова преди 4-5 години. А сега де ?!
Искам мнение по въпроса как се смята ДДС-то на употребяван автомобил ?
Благодаря на всички отзовали се
Значи случая е следния - харесах си една колица по обява и отивам да я огледам, на обявата пише 12000 лв и аз си мисля значи 10000 + 2000 ДДС, но отивам там и се оказва че в цената няма включено ДДС - т.е. викам си аз, цената ще е 12000 + 2400 = 14400 лв . Е добре-ОК , НО се оказва според продавача че ДДС-то не е 2400, а 5000 - колкото е било когато са купували колата като нова преди 4-5 години. А сега де ?!
Искам мнение по въпроса как се смята ДДС-то на употребяван автомобил ?
Благодаря на всички отзовали се
- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
Re: ДДС при покупка на употребяван автомобил
за съжаление е така приятел...виж ЗДДС. Каква е колата, ако не е тайна?
- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
или май ставаше ако го пише на негова фирма рег. по ддсsynchro написа:KokoBoxer написа:Е щом и в закона го има ... кофти ... ми ще го погледна ... от любопитство
за едно товаро-пътническо Пежо Партнер става дума...
а така...то е 5+1...По този автомобил фирмата е ползвала данъчен кредит...сега трябва да го върне...схващаш ли?

- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
santo_trafficante написа:или май ставаше ако го пише на негова фирма рег. по ддсsynchro написа:KokoBoxer написа:Е щом и в закона го има ... кофти ... ми ще го погледна ... от любопитство
за едно товаро-пътническо Пежо Партнер става дума...
а така...то е 5+1...По този автомобил фирмата е ползвала данъчен кредит...сега трябва да го върне...схващаш ли?
Абе всичко става, ако се договорите...има разни тънкости

- KokoBoxer
- Автомобил:
- Двигател:
схващам ама не ми е логично много .. в смисъл че колата е употребявана т.е. амортизирана т.е данъчната основа е друга ?!
извинявай че питам така наивно, но примерно след 15 години яка експолатация някой реши да продаде подобна кола .. пак ли ще трябва да включи в цената първоначалното ДДС и какво става ако състоянието на колата е толкова лошо че е тя струва сума по малка от ДДС-то
извинявай че питам така наивно, но примерно след 15 години яка експолатация някой реши да продаде подобна кола .. пак ли ще трябва да включи в цената първоначалното ДДС и какво става ако състоянието на колата е толкова лошо че е тя струва сума по малка от ДДС-то
- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
KokoBoxer написа:схващам ама не ми е логично много .. в смисъл че колата е употребявана т.е. амортизирана т.е данъчната основа е друга ?!
За съжаление е така...

- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
- zmej
- Автомобил: Audi 8D5 Quattro
- Двигател: AJL
- Контакти:
synchro написа:к'во викаш...![]()
Идеята е, че след като минат 5 години и автомобилът се счита за овехтял напълно, могат да ти го продадат и за 5 лева. На тия 5 лв ддт-то е по-малко от лев. Е затова са направили ДДС-то да се смята както писах горе. Минах по този път през зимата, но колата е кажи-речи 20 годишна - оценката беше 1400лв (съответно и фактурата беше за толкова). За по-нови коли нещата могат да седят по-иначе.
Моят съвет е KokoBoxer да се обърне към счетоводител или още по-добре - към нотариус...

Абе кофти ситуация е
И аз мислих да си взема едно берлинго на 4-тата година като му изтече амортизацията (25% на година е), ама се оказа сложна ситуацията. Трябва да минеш през лиценциран оценител на когото се плащат кинти (устна договорка) за да ти обезцени колата. Иначе си плащаш като поп ддс-то което е ползвано като кредит при покупката на кола дори и в активите колата да е на 5лв. Така, че поинтересувай се повече по въпроса
. Всичко става ама с пари, даже може и под 2000лв да ти излезе ддс-то което ще платиш - всичко зависи от оценителя какво и как ще напише.

- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
zmej написа:synchro написа:к'во викаш...![]()
Идеята е, че след като минат 5 години и автомобилът се счита за овехтял напълно, могат да ти го продадат и за 5 лева. На тия 5 лв ддт-то е по-малко от лев. Е затова са направили ДДС-то да се смята както писах горе. Минах по този път през зимата, но колата е кажи-речи 20 годишна - оценката беше 1400лв (съответно и фактурата беше за толкова). За по-нови коли нещата могат да седят по-иначе.
Моят съвет е KokoBoxer да се обърне към счетоводител или още по-добре - към нотариус...
"глееедам и не вярвам на ушите си

интересно ми е, ти като казваш, че си минал по този път...от коя страна беше? От страната на купувач или продавач? И каква беше колата казваш...?
Защото:
1. Ако си продавач, дължиш ползваният ДК, освен при едно условие...

2. Ако си купувач на такъв автомобил...то пазарната стойност се определя от "лицензиран оценител"
- alex synchro
- Автомобил:
- Двигател:
iceberg написа:Нали е ползван данъчен кредит, как ще платиш по-малко ДДС при продажбата макар и след N години? То нали идеята за този д.кредит е да купиш нова кола без да затваряш пари за ДДС с идеята да си развиваш със спестените пари за момента бизнеса и след време при продажбата да го възтановиш на държавата.
точно така е,...освен при едно условие "казвам"

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”