Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.
Нашите живеят в тухлен апартамент,средно разположение със нова ПВЦ дограма и са на газ /по-точно имат газ/ с котле,радиатори и каквото си трябва,това цялото нещо се ползва САМО сутрин докато се запали печката с дърва и вечери преди лягане понеже двете спални не могат да се отоплят достатъчно от печката,причината едва ли трябва да я споменавам. Ако ще действаш с газта така както действат тия дето докарват разход 4/100 с дизелите може да си сложиш газ на АПАРТАМЕНТ,но ако искаш да топлиш както трябва КЪЩА особено ако има малко дете и трябва да е постоянно топло а не само вечери забрави за тая работа освен ако нямаш роднина на име Рокфелер
Единственото добро нещо е че ползваш топлата вода за къпане ама си помисли ако котлето ти е на първия етаж а ти се къпеш на втория колко време преди да влезеш в банята трябва да пуснеш водата че да тръгне гореща докато влезеш 

Един доста интересен форум, за газови котлетата, консумация на газ, терморегулация и прочие, които има търпение и малко технически познания ще научи доста:
http://forum.setcombg.com/index.php/topic,47897.0.html
http://forum.setcombg.com/index.php/topic,47897.0.html
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
FELIPE написа:А, наистина сметките ще са Х2,не си правя илюзии,реално при мен топлина има само ако аз я направя.Имам едно малко апартаментче в блок където никой не живее(не в блока,в апчето,което е вътрешно),но реално температурите там никога е са падали под 18 гр.-ето такова жилище се е утепало за климатик,обаче за къща единствения разумен и реален избор според мен е изолация,дограма и парно,и тъй като на мен не ми се занимава с дърва и въглища остава газта,е вярно ще ме опънат 1600 лв.за прекарване,но който иска да живее в къща е така
.
Между другото тормози ме един въпрос,ако имате възможност да избирате м/у къща нуждаеща се от парно на газ,вътрешна изолация и смяна на дограма и апартамент ново строителство,примерно вътрешен,където всичко е наготово,кое бихте избрали![]()
питам чисто информативно,защото много хора ми казват,че съм "луд" да си мечтая за топъл апартамент.
Къща разбира се,аз от една година живея в къща на село въпреки че имам апартамент в града,не е толкова страшно колкото изглежда

Отдели време да почетеш тук, има отгворите на повечето ти въпроси:
Р.S-не познавам авторите и модераторите, просто намерих там отговори на много въпроси които си задавах, защото и аз съм на "газово парно":
http://forum.setcombg.com/index.php/top ... 7.896.html
Р.S-не познавам авторите и модераторите, просто намерих там отговори на много въпроси които си задавах, защото и аз съм на "газово парно":
http://forum.setcombg.com/index.php/top ... 7.896.html
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
turrisi написа:цена в интерметал на безжичния-95 лв без ддс....с кабелчето-34 лв без ддс...сега съм питал лично!!!
Колега, много благодаря!
В София живея, у Видин нема газифициране

- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
знам че нямате газифициране но на тези котли се сменят дюзите и става на пропан - бутан....помислих че е така.....ние сме сменяли на котел в Берковица....за тея дето ще питат нямам идея колко харчи на пропан-бутан ...сложихме на човека 2 бутилки от голямите....в София потърси ..интерметал...там имат!!!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
На пропан бутан 32 киловата котел четох преди време около литър и половина на час работа. Нито си спомням какъв е котела като марка, нито примерно колко време работи да речем за едно денонощие!
- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
Панелката беше към 50 кв...котела 24-ка....ама колко дърпа????????
От личният ми опит, следете дневните показания за разход на газ. Ако се движат между 5-10 М3 това е поносим разход, Ако е над това накрая на месеца ще има
. Зависи от много фактори като: Котел-насторйки, фи на тръби, радиатори, начин на свързване-успоредно § последователно, дали темперутарата се регулира само от тази на подгряване на водата в котела или има и feedback от температурата на дадено помещение. Програматор позволящ наление/изключване ако през деня няма никой. И разбира се вечните неща-изолации, дограми, отопляват ли се съседните помещения или тавани и т.н.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Нашите живеят в тухлен апартамент,средно разположение със нова ПВЦ дограма и са на газ /по-точно имат газ/ с котле,радиатори и каквото си трябва,това цялото нещо се ползва САМО сутрин докато се запали печката с дърва и вечери преди лягане понеже двете спални не могат да се отоплят достатъчно от печката,причината едва ли трябва да я споменавам. Ако ще действаш с газта така както действат тия дето докарват разход 4/100 с дизелите може да си сложиш газ на АПАРТАМЕНТ,но ако искаш да топлиш както трябва КЪЩА особено ако има малко дете и трябва да е постоянно топло а не само вечери забрави за тая работа освен ако нямаш роднина на име РокфелерЕдинственото добро нещо е че ползваш топлата вода за къпане ама си помисли ако котлето ти е на първия етаж а ти се къпеш на втория колко време преди да влезеш в банята трябва да пуснеш водата че да тръгне гореща докато влезеш
Извинявай, ама това са глупости.
С каквото и да топлиш КЪЩА ще ти трябва едно и също количество калории (енергия).
Това не зависи от горивото.
Ако цената за отопление на апартамент на газ е сравнима с цената на дърва е глупост да се твърди че за къща няма да е така. Тоест цената на единица енергия е близка.
Ако студуваш на газ, за същите пари ще студуваш и на въглища и на ток!
Ако ти е топло на газ, за същите пари ще ти е топло и на въглища, но предимствата на газта са безброй
Разликата в сметките идва от това че в къщите отоплявани с твърдо гориво котлето се пали от време на време.
Ако гориш денонощно въглища ела и ми кажи колко кила заминават на месец (има и такива случаи и тогава ела да видиш).
И аз съм се топлил на въглища, знам за какво говоря - сега плащам същото но от октомври до април не мисля за отопление. Една печка на въглища лапва тон на сезон, на мен ми трябват 4 печки - 4тона*250 -300 лв = минимум 1000 лева
Сега плащам 700 лв и съм забравил мръсотията и студа през нощта и иимам постоянно топла вода
.
Това с топлата вода е същата глупост като горната, който има проблем с разстоянието си слага само котел за отопление и отделен бойлер на газ, близо до банята. Цената му не е по-висока много от на електрически.
В 21-и век да агитирате хората да мъкнат кофи и тенекии, да ринат и горят въглища?!
-
- Автомобил:
- Двигател:
FELIPE написа:А, наистина сметките ще са Х2,не си правя илюзии,реално при мен топлина има само ако аз я направя.Имам едно малко апартаментче в блок където никой не живее(не в блока,в апчето,което е вътрешно),но реално температурите там никога е са падали под 18 гр.-ето такова жилище се е утепало за климатик,обаче за къща единствения разумен и реален избор според мен е изолация,дограма и парно,и тъй като на мен не ми се занимава с дърва и въглища остава газта,е вярно ще ме опънат 1600 лв.за прекарване,но който иска да живее в къща е така
.
Между другото тормози ме един въпрос,ако имате възможност да избирате м/у къща нуждаеща се от парно на газ,вътрешна изолация и смяна на дограма и апартамент ново строителство,примерно вътрешен,където всичко е наготово,кое бихте избрали![]()
питам чисто информативно,защото много хора ми казват,че съм "луд" да си мечтая за топъл апартамент.
Къща разбира се, българина не може да живее в обща сграда

Енергиен калкурлатор , според Овергаз:
http://www.overgas.bg/EnergyCalculator/ ... 2B00298902
http://www.overgas.bg/EnergyCalculator/ ... 2B00298902
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
mufin написа:В 21-и век да агитирате хората да мъкнат кофи и тенекии, да ринат и горят въглища?!
Ние не го агитираме просто споделяме информация,от 100 човека /примерно/ 95 казват че ако иска да му е наистина топло в къща на газ ще се изприщи от сметките,5 като теб казват че няма разлика с дървата,предполагам вие с хипер икономичните котлета и супер изолираните апартаменти повече ги разбирате нещата от останалите ! Нека да пробва човека да топли една година къщата на газ и после да сподели

За информация,зимата 2009/10 ми е струвала 2200лв за топло като се отопляват 2 етажа по 90кв/м и една пристройка 40кв/м ,котела НЕ се гаси никога и температурата на водата НЕ пада под 60 градуса,това със газ не искам да си мисля колко ще ми излезе ! Скоро с един познат говорехме кой колко харчи за дърва и въглища и той вика"..много бе,аз знаеш ли с колко карам.." ,е тия дни ходихдо тях по работа и разбрах защо толкова малко гори,ми те радиаторите едвам хладки и те си ходят с пуловерите,а ние сме по къси ръкави и дъщерята /на 3г/ тича боса из къщата

- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Stivi написа: вие с хипер икономичните котлета и супер изолираните апартаменти повече ги разбирате нещата от останалите !
Ц..не са, стигнах до извода че те са се натресли и още немогат да си простят как са се минали.Просто спрях да пиша.Колегата сам да си прави изводите.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”