По какво се разпознава колата че има газова уредба ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 22 яну 2011 4:48

Работя в бизнес парка в младост 4 и за да спираш на подземния паркинг не трябва колата ти да е с газова уредба. Ако нарушиш правилото охраната ще направи снимка на колата и ще ти ограничат достъпа до паркинга .
Та въпросът ми е как се познава колата че има газова уредба ? Само по знака внимание на задното стъкло ли ? Или ще ми гледат долу на бронята отвора за зареждане ?

Потребителски аватар
inzovo
Автомобил:
Двигател:

Re: По какво се разпознава колата че има газова уредба ?

Мнениеот inzovo » Съб 22 яну 2011 4:53

Сигурно ги душат,знаеш ли ги :D

Потребителски аватар
Simbara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Simbara » Съб 22 яну 2011 10:36

Моята се зарежда от багажника(без външен отвор е )и имам единствено стикер който мисля да махна и да си купя друг ако се заядат нещо ченгета.предполагам че няма кой да ти оглежда или души колата в тези паркинги..но ако някой се е сблъскал с това нека да каже :)

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 22 яну 2011 10:41

Най-сигурния начин е по зареждачката(моятае скрита), другото е ненадеждно. Стикерът не означава нищох. Имах един Пасат 1,8 карбуратор, имаше отзад табела 16V. Нека дойде охрана да ме накара да си отвора колата.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Съб 22 яну 2011 12:44

Ми как, отваряти предния капак и отдолу си "пише" :lol: :lol:
Няма начин да се скрие там. Моята е под капачката дето е теглича и отделно бутилката е на резервната гума. Оди търси.. ако не вдигнеш предния капак няма как да разбереш.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 22 яну 2011 17:37

kossel написа:По какво се разпознава колата че има газова уредба ?

Работя в бизнес парка в младост 4 и за да спираш на подземния паркинг не трябва колата ти да е с газова уредба. Ако нарушиш правилото охраната ще направи снимка на колата и ще ти ограничат достъпа до паркинга .
Та въпросът ми е как се познава колата че има газова уредба ? Само по знака внимание на задното стъкло ли ? Или ще ми гледат долу на бронята отвора за зареждане ?

Доколкото разбирам питаш как да се направиш на мъжка лисица и да си спираш колата там, въпреки забраната? Мен лично би ме досрамяло да питам подобно нещо, при положение, че хората щом са го направили и решили да е така, то е съобразено с правилата за пожарна безопасност :screwy Така е по белия свят, доколкото знам и там коли с АГУ не се допускат до закрити паркинзи. Представи си само, да не дава Господ, стане нещо по твоя вина и има щети по други коли или още по-лошо - човешки наранявания или жертви... в затвора ще влезеш, бе човек :screwy

Потребителски аватар
avgeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот avgeorgiev » Съб 22 яну 2011 18:10

Освен по стикера на задното стъкло и капачката за зареждане няма как да разберат, че си с газова.

Последна промяна от avgeorgiev на Съб 22 яну 2011 19:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Simbara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Simbara » Съб 22 яну 2011 19:11

колега,това което си дал като линк казва, че няма такава забрана за влизане на МПС с газови уредби в подземни паркинги,поне аз така го разбирам

Потребителски аватар
avgeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот avgeorgiev » Съб 22 яну 2011 19:32

Даже си много прав, ама аз си чета наизуст и пиша глупости сори за неточното инфо

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 22 яну 2011 21:53

stefan4o написа:
kossel написа:По какво се разпознава колата че има газова уредба ?

Доколкото разбирам питаш как да се направиш на мъжка лисица и да си спираш колата там, въпреки забраната? Мен лично би ме досрамяло да питам подобно нещо, при положение, че хората щом са го направили и решили да е така, то е съобразено с правилата за пожарна безопасност :screwy Така е по белия свят, доколкото знам и там коли с АГУ не се допускат до закрити паркинзи. Представи си само, да не дава Господ, стане нещо по твоя вина и има щети по други коли или още по-лошо - човешки наранявания или жертви... в затвора ще влезеш, бе човек :screwy

Здравей колега,

в понеделник имам час в сервиз да ми демонтират пропан бутановата уредба, та затова питам какво да направят за да не останат следи.
Иначе за метанови уредби изглежда е разрешено на подземния паркинг... пише че е забранено само за автомобили с LPG ...

Потребителски аватар
eurogas
Автомобил: Jeep
Двигател: 4.7 V8
Контакти:

Мнениеот eurogas » Съб 22 яну 2011 22:41

Метана има поне двадесет пъти по-високо налягане от пропан-бутана, според температурата навън може да нарастне до 100 пъти, съответно е толкова пъти по-опасен от пропан-бутана, забраната се отнася и за двата вида газови системи. :beer :banana

Потребителски аватар
Боби Доктора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Боби Доктора » Нед 23 яну 2011 10:19

Да ви светна само защо ограничението е само за уредби с пропан-бутан. Писах го и в друга тема (а го научих от човек, когато ходих във Франция). Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха. Съответно - когато има теч той (говорим за подземен паркинг) ще се събере в ниското долу. И няма физична сила да го изкара от там. Вентилаторите ако сте забелязали са високо горе по тавана. Та - за това. Докато метанът е лек и се издига нагоре - лесно ще е да се улови от вентилационата система и да се изкара навън. Стига тя така да е проектирана - вентилаторите трябва да са безискрови т.е. без четки (индукционни).

Въпреки, че е off-t и се повтарям ще ви припомня какво писах в другата тема. По National Geographic даваха филм как една ЦЯЛА СГРАДА в Мексико (не държа да съм точен с мястото) се повдигнала като кибритена кутийка и избила сума ти народ. На въпроса - защо? Отговорът е, че там (Мекексико) преди години в градската мрежа се ползвал пропан-бутан за битови нужди. (Чудя се и аз защо, при положение, че е по-скъп). Имало пътни строителни работи нейде в града и съответно разкопки. После съответно - зариване. А после пък - дъждове и слягане на земни пластове. И.... РАЗМЕСТВАНЕ... Та така се получил натиск и оттам - спукване на газопровод. А понеже както споменах газът бил пропан-бутан - той спокойно си потекъл надолу надолу през почвата (като водичка). Накрая си намерил местенце в едно мазе на сграда на няколко километра от теча. Текъл си спокойно там някакво си известно време. Достигнал нужната концентрация... И човечец някакъв си слязъл долу с газена лампа (или цигара - не помня точно). Та те така... за пропан-бутана.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 23 яну 2011 12:42

Говорил съм с човек, който се занимава с пожаробезопасност, газове и Т.Н. - беше ми казал, че са се занимавали с метан - по принцип е прието, че той се издига нагоре, затова и датчиците за него са по тавана... да де, ама сложили и по пода, пуснали го по средата на височината на помещението и датчиците на пода писнали... :banana :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Боби Доктора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Боби Доктора » Нед 23 яну 2011 13:07

The_Machine написа:Говорил съм с човек, който се занимава с пожаробезопасност, газове и Т.Н. - беше ми казал, че са се занимавали с метан - по принцип е прието, че той се издига нагоре, затова и датчиците за него са по тавана... да де, ама сложили и по пода, пуснали го по средата на височината на помещението и датчиците на пода писнали... :banana :Mr Green Fun

Много "off..." се получи, ама... Нормално е. Датчикът се е задействал от меркаптановата съставна. (Добавката, добре позната ни като "киселото зеле", която се слага само и единствено с цел да "подсети" нашите - човешки датчици - демек носовете ни) Тя е по-тежка от метана. А и диференциалните датчици (въпреки названието си) не могат съвсем точно да "отсеят" наличието на чист газ и примеси. То това не е и целта им де. По-добре да се задействат от примес в газта/или чист газ (отколкото да не сработят). Освен това възможен е варианта и за пренасищане на обема. (Въпреки, че не ми се вярва приятеля ти да е пууууууууууускал свободно газ с часове) Да не забравяме и варианта ако газът е бил изпуснат под високо налягане през сравнително малък отвор*. Нали се сещаш...? Че е по-лек от въздуха - факт е... Но ако е бил с по-ниска температура (* - вж. по-горе) - естествено е в началото да слезе долу.
Както и да е. Тук не ставаше въпрос за метана. Неоспорим факт е, че пропан-бутанът ще слезе долу и ще се натрупва в помещения под земята. Пази боже пък да тръгне и по канализацията.

А пък съвсем отделен е въпросът, че аз съм голям фен на "синьото гориво". Всички коли, които съм карал досега (Skoda Favorit, Skoda Octavia I, служебното Subaru Legacy, Felicia-та на жена ми) са били газифицирани. Къщата, в която живеят родителите ми е приятно отоплена с локално газово котле на метан. Но - правилата са си правила (темата беше за подземните паркинги и газовите уредби). И са измислени не случайно.

Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Мнениеот Bucket » Нед 23 яну 2011 15:34

Ако си говорим сериозно, бензина е доста по-опасен от пропан-бутана.
Бензин ми се палил пред очите, просто от топло време от изпаренията.
Проблема е в контрола, тогава газта няма да е опасна, ако тези прегледи се вършат като хората. Ако инспекцията е сериозна и спират коли от движение, но българина е голям тарикат.....Законите са за балъците, защо да ми е изправна системата, като това струва пари, нека си мирише, може и без преглед или прегледа е само печат в паспорта :beat_butt2

Върни се в “Автогазови уредби”