1. Данъка за 2006 ми е 29,96лв. Ако някой не вярва ще му копирам фактурата.
2. Преди 3 години ремъка за мотора в Юнитрейд си спомням, че беше 27 лв. Съмнявам се, че за стария 1.8 двигател ремъка е много по-евтин.
3. Карам 3-та година с обикновенна газова за 430 лв. Монтираха ми я в Княжево при Павката. Няма проблеми, стига да са наред кабелите за свещи, капачка на делко и палец.
4. Дълбоко се заблуждават някои хора, че пълната инжекция на този мотор е по-кофти вариант пред моното на 1.8. Ще обясня защо. При моноинжекцията отказа на някой датчик веднага се отразява на нормалната работа на двигателя. Пример - ако нямаш емулатор на дюза или ламбда сонда и започват едни истории, едни занулявания на компютъра... При 1.6/101 компютъра е ново поколение и е доста по-умен. Дори и да откаже датчик нормалната работа на двигателя не се нарушава. Компа приема по подразбиране усреднена стойност от показание на въпросния датчик и осъществява изчисленията на смесообразуването на база отстаналите параметри на двигателя. Като пример отново давам моя пасат. Газовата е без емулатор на дюзи и ламбда сондата и никога не съм имал проблем. Всъщност самите газаджий ми казаха, че този двигател няма нужда от такива екстри.
5. Тая приказка с по-краткия живот също е малко смешна. Вярно, че 1.8 е с малко по-голям въртящ момент, но разликата не е голяма. Така, че при една и съща скорост разликата в оборотите на двата двигателя не е огромна и не виждам основание да се твърди, че 1.6/101 е едва ли не еднодневка. Колата ми е на 11 години и не знам колко хил.км., от Италия (т.е. карана без да се поддържа, както всички твърдят), масло не харчи от смяна до смяна на 10 хил.км, компресията е еднаква в 4-те цилиндъра, и за тези 3 години по двигателя съм сменил само датчика за налягане на маслото защото леко омасляваше и ме дразнеше. Е, тръбата на отдушника на картера е скъсана и не я сменяма защото струва 100 лв., но същата тръба е и на 2.0 двигателя, така, че не мога да я припиша като минус на 1.6 мотора

6. Мой колега има 1.8 и го карах за сравнение. Не виждам никаква разлика във вървежа на двете коли. Така, че стига митове за кофтия 1.6 и вечния 1.8. Ако беше 1.6 толкова скапан ФВ нямаше да го слага и на новите купета, не мислите ли?