Питане за джанти
-
- Автомобил:
- Двигател:
Питане за джанти
Здравейте на всички и за много години и километри
. Вчера един приятел ми каза, че ако оставя четири гуми с джантите една върху друга и си чакат да дойде лятото най-долната джанта се изкривява. Искам да питам на някой случвало ли му се е подобно нещо и до колко е вярно.

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: Питане за джанти
не джантата,а гумата 
Джантата няма как да се изкриви,защото е яко желязо или плътен AL и няма как да се деформира от седене.Обаче протектора на гумата вътре има телове,които имат определена форма за да седи кръгла гумата и да се балансира.Като седят една върху друга,другите гуми притискат теловете на най-долната и тя се деформира,съответно после трябва да се балансира отново.Разбира се това зависи от качеството на гумите и годинките им

Джантата няма как да се изкриви,защото е яко желязо или плътен AL и няма как да се деформира от седене.Обаче протектора на гумата вътре има телове,които имат определена форма за да седи кръгла гумата и да се балансира.Като седят една върху друга,другите гуми притискат теловете на най-долната и тя се деформира,съответно после трябва да се балансира отново.Разбира се това зависи от качеството на гумите и годинките им

-
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
ако ги съхраняваш 5г.може и да се получи нещо минимално ,но в никакъв случай фатално.а гумите е желателно да се балансират на 10к.по куверт(предписание) на производителя ама по нашите пътища на 4-5к има сериозни отклонения.
Баланс се прави преди монтаж на колата понеже после става двойна работа.
джантите не могат да се изкривят.
моя гумаджия ми е казал, гумите легнали една върху друга, иначе се мачкат, завити и да не ги пече слънцето.
моя гумаджия ми е казал, гумите легнали една върху друга, иначе се мачкат, завити и да не ги пече слънцето.
- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
DoH_KuXoT написа:джантите не могат да се изкривят.

keymaker написа:ако ги съхраняваш 5г.може и да се получи нещо минимално ,но в никакъв случай фатално.а гумите е желателно да се балансират на 10к.по куверт(предписание) на производителя ама по нашите пътища на 4-5к има сериозни отклонения.

- swir4o
- Автомобил: VW Passat Variant Pacific
- Двигател: 1.8 ADZ
Гумите се съхраняват легнали една върху друга и задължително напомпени с 0.2 атмосфери над предписаното за колата. Може и да не са завити, важно е да не са на пряка слънчева светлина.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Аз лично никъде не съм срещал такова нещо !!!
Препоръчително (не задължително) е гумите да се съхраняват изправени в естествено състояние особено ако не са с джанти. Дори по гумаджийниците и така наречените гаражи са си така подредени по стелажите.
Ако са 2 гуми иди дойди, но ако така си съхранявам 8-те гуми на двете гули със сигурност долната става на мекица (дали и колко губи от качествата си не знам).
Ако са с джанти бих се съгласил да са една върху друга, но пак само 1 комплект.
http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -care-tips
(8-ма точка)
Препоръчително (не задължително) е гумите да се съхраняват изправени в естествено състояние особено ако не са с джанти. Дори по гумаджийниците и така наречените гаражи са си така подредени по стелажите.
Ако са 2 гуми иди дойди, но ако така си съхранявам 8-те гуми на двете гули със сигурност долната става на мекица (дали и колко губи от качествата си не знам).
Ако са с джанти бих се съгласил да са една върху друга, но пак само 1 комплект.
http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -care-tips
(8-ма точка)
- swir4o
Смисълът на повишеното налягане е именно това- да не се деформират поставените една върху друга гуми. Преди няколко години в едно от автосписанията имаше една книжка " Буквар на гумата". Там мн. подробно пишеше всичко, което трябва да знаем относно автомобилните гуми. Направи ми впечетление, че относно съхранението на гумите, производителя е този, който определя налягането, а не - собственика или автомобилния концерн...
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
swir4o написа:Смисълът на повишеното налягане е именно това- да не се деформират поставените една върху друга гуми.
Когато са понапомпени джантите не се опират и гумите се опират една в друга и така тежеста пада върху най-долната, което означава че най-долната ще се деформира най-много (колкото и да е това).
Ако гумите са на джанти и са една върху друга дори и да тръгне да спадат гумите (което ако тръгне да става налягането ще е без значение) то след съвсем малко спадане ще опрат джантите една в друга и върху спадналите гуми няма да има натиск.

Ммисля че най-правилно е гумите да се съхраняват демонтирани, в изправено положение, на сухо място, без пряка слънчева светлина и бла, бла

Абе от практиката съм останал с впечатление че най-важно е да не ги пече слънце зимните гуми и да не стоят летни гуми на блакона през зимата.
- bobby route
- Автомобил:
- Двигател:
passenger написа:мисля че най-правилно е гумите да се съхраняват демонтирани.
.... а аз мисля, че гумата (и най-вече каучука) няма да и е много приятно да я дефлорират два пъти годишно

passenger написа:Ммисля че най-правилно е гумите да се съхраняват демонтирани, в изправено положение...
точно това е най-грешното. Гума без налягане , подложена на собствената си тежест се мачка в долния край, където лежи на варнината, и то не малко.
п.с. това за джантите със спаднали гуми и меки пак е много общо. Има различни джанти и различни гуми.
най-правилно е легнали гуми с джанти, по цялата си повърхност се напрягат равномерно, това в домашни условия. Карал съм с гуми седели без джанти на балкона ми 2 години изправени , сложих ги и след 20 км ги изхвърлих, две направиха балони, а преди да станат балоните цялата кола се тресеше все едно няма баланс.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
DoH_KuXoT написа:passenger написа:Ммисля че най-правилно е гумите да се съхраняват демонтирани, в изправено положение...
точно това е най-грешното. Гума без налягане , подложена на собствената си тежест се мачка в долния край, където лежи на варнината, и то не малко.
п.с. това за джантите със спаднали гуми и меки пак е много общо. Има различни джанти и различни гуми.
най-правилно е легнали гуми с джанти, по цялата си повърхност се напрягат равномерно, това в домашни условия. Карал съм с гуми седели без джанти на балкона ми 2 години изправени , сложих ги и след 20 км ги изхвърлих, две направиха балони, а преди да станат балоните цялата кола се тресеше все едно няма баланс.
Айде сега

Във всеки магазин и гумаджийница ги държат изправени (изключай квартални гаражни гумаджии). Моето наблюдение поне е такова.
- swir4o
passenger написа:swir4o написа:Смисълът на повишеното налягане е именно това- да не се деформират поставените една върху друга гуми.
Когато са понапомпени джантите не се опират и гумите се опират една в друга и така тежеста пада върху най-долната, което означава че най-долната ще се деформира най-много (колкото и да е това).
Ако гумите са на джанти и са една върху друга дори и да тръгне да спадат гумите (което ако тръгне да става налягането ще е без значение) то след съвсем малко спадане ще опрат джантите една в друга и върху спадналите гуми няма да има натиск.
Ммисля че най-правилно е гумите да се съхраняват демонтирани, в изправено положение, на сухо място, без пряка слънчева светлина и бла, блаТака или иначе е желателно при следващото им поставяне да се балансират.
Абе от практиката съм останал с впечатление че най-важно е да не ги пече слънце зимните гуми и да не стоят летни гуми на блакона през зимата.
Колега, не желая да споря... Колкото хора- толкова и казуси... Само изразих мнение.Не ангажирам никой. Просто споделих 21 ГОДИНИ ОПИТ. Поздрави!!!
Аз си ги държа закачени на стената на гаража(с джантите разбира се),щото си мисля,че така трябва...а и не ми заемат ценно място.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на всички за съветите, явно всеки е прочел и изпробвал разлчни схеми за съхранение и тя му е била от полза.