Да говорим за студентските бригади

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Да говорим за студентските бригади

Мнениеот passatdriver » Съб 22 яну 2011 10:55

Ползвах търсачката но темите не са актуални , затова реших да пусна нова тема за тази година.
Решил съм да ходя на бригада в Англия . Колегите които са ходили нека споделят за какво иде реч и колко време трябва да седя защото има някаква работна карта която е била за 6 месеца и преди това не можело да се прибереш в моя случай ако седя 6 месеца след това трябва да прекъсна образованието си защото в никакав случай няма да мога да заверя семестъра . Избрал съм тази фирма http://www.ibc-exchanges.org/index.aspx

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Re: Да говорим за студентските бригади

Мнениеот barezifranko » Съб 22 яну 2011 11:08

Аз бях за 3 месеца. Работата никак не е лесна, дори имаше хора на 2-3 ден си стягаха куфарите и се връщаха обратно в БГ. Ако нещо повече те интересува дай на ЛС.

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Съб 22 яну 2011 11:14

пиши в темата колега и другите които се интересуват да знаят

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 22 яну 2011 11:18

Ми питай каквото те интересува. Щото не ми се прави подобрен преразказ :beer

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Съб 22 яну 2011 11:21

задължително ли е да седиш 6 месеца ? аз искам 4 месеца да съм там .Заслужава ли си да отидеш ? Изкарват ли се пари , какви разходи имаш там

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 22 яну 2011 11:24

Не е задължително да седиш 6 месеца. Иначе пари се вадят стига да има работа. Разходите ти са главно за храна, то за друго почти не остава и време. Ако си пушач вземи си от тука цигари че там са много скъпи. Ти на ягоди ли ще ходиш ?

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Съб 22 яну 2011 11:30

ами не знам още ти какво ще препоръчаш и колко цигари може да си взема от тук? храната скъпа ли е ? по колко си печелил за седмица

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Съб 22 яну 2011 11:32

До колкото знам , можеш да стоиш колкото си искаш , стига да работиш и да са доволни от тебе . Тази година ходих с едни приятели да си подават заявленията в една фирма Ай-Си-Би , до този момент не бях годил на такива места . Хората съвсем нормално обясняваха каква е работата - а тя е тежка земеделска и също така споменаха , че минимално по 5.85 паунда на час било печалбата . Ако се работи по-усърдно може и повече да се изкара ( така споменаха посредниците от фирмата която споменах ) Най-добре платени в случая са студентите , които като се приберат в БГ получават още 11% от парите които им спират в Англия , а там спират около 22% където не помня къде отиваха ...
Това ни го казваха посредниците от фирмата и сега ви го казвам и на вас . Предполагам тези които са ходили знаят за какво става на въпрос , и може смело да говорят .
Несъм ходил ма такива бригади , нои много хора с които съм говорил ми казваха да се моля да не съм на ягоди

п.с. Ако някои има желание за Конкордия нека ми пише на лс .

Успех на всички които са решили да ходят - ще ви е нужен !!!

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 22 яну 2011 11:39

Не спират никакви пари просто като си студент имаш право да си върнеш данъците. Иначе 3 стека цигари сложих в куфара. Никакъв проблем като изключим факта че на софийското летище забравили да го качат в самолета, та два дена спах покрит с якето :D Иначе храната е евтина, мога смело да кажа че е дори по-евтина оттук, но алкохол и цигари са на безбожни цени.

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Вто 25 яну 2011 21:34

само 2ма човека ли са ходили от целия форум давайте мнения колеги

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Вто 25 яну 2011 23:38

passatdriver написа:само 2ма човека ли са ходили от целия форум давайте мнения колеги

Ами аз щях да ходя,но се отказах и ще ти кажа защо.Фирмата е Orange,програмата е към 1400лв.,като сложа билетите (тук доста зависи,в договора беше посочено,че съм задължен да използвам една определена авиокомпания...и там ще ме жулнат доволно) 50лв. застраховка (в случай,че ме върнат,фирмата ми връща вложените пари,без билета) и рушвета на консула за интервюто (~200лв.) отива на 2к,даже и малко отгоре.Колко ще седя три месеца и половина.Аз в България за това време ще взимам да кажем по 500лв на месец - 1.5к.,като сложа и заделените 2к. излиза,че на края на лятото ще имам ~3.5к.Там с повече от 5к. няма да се върнеш това е 100про сигурно :!:
От тези 5к като махна първоначалните 2к ми остават 3к :screwy къде ми е далаверата майна :beat_butt2 излиза,че съм на минус 500лв.,изтрепан от работа,заврян в няква изба с 100 чернопекови индивида,на 3 седмици път с камили от вкъщи :screwy :drinking:
До сега да си чул някой да каже точно с колко пари се е върнал,аз НЕ :!:
Тия митове от сорта на 3м и си идваш с 10к забрави,това прави 21к евро годишна заплата :screwy сума която студент на бригада не може да вземе :beat_butt2

ПП познавам няколко колеги който бяха в Англия,било супер,взеха си разни чаркалъци,останали доволни,върнали се с някакви доходи,догодина пак щяли да ходят,но казаха нещо от сорта догодина в друга ферма,че тая не била кой знае какво...поне имат надежда другата да е по-добра,пожелавам им го

ПП2 може да се върнеш с пари,може да отидеш и просто да си изкарате супер и да не се върнете с никакви пари,ситуации много

ПП3 ако времето е кофти няма работа,няма ли работа няма чек,няма чек няма пара,може със седмици да седиш и да зяпаш дъжда (тук нареждам като Биг Ша)

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Сря 26 яну 2011 0:49

аз по принцип искам да отида там да иккарам някой лев и да купя една кола с която да се върна и да разгледам Европа

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Сря 26 яну 2011 6:16

barezifranko написа:Не спират никакви пари просто като си студент имаш право да си върнеш данъците.

Ако си PAYE, каквито студентите на бригади са, като минеш необлагаемия минимум цакат 20%. Обикновено си въщаш данъци, защото не си работил през цялата данъчна година, а не защото си студент. След 6-те месеца, ако решиш да оставаш трябва да работиш като Self Employed и си подаваш данъчната декларация сам.

barezifranko написа:Иначе 3 стека цигари сложих в куфара.

На късмет е. Аз лично не бих рискувал с толкова много, че да не се налага да се излагам като кифладжия. В УК в заведенията не се пуши. Като се прибави и цена от 6.50 - 7.25 на кутия Боро, изкарах 10 дни с по - малко от 4 кутии. Добре, че не ми се наложи да стоя още :)

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Сря 26 яну 2011 18:27

Аз 2008 година ходих на такава бригада в Португалия ,но стоях само 1 месец :Mr Green Fun Нещо много ми се видя тежка работата,пък и условията там са кофти спрямо вас ... Мястото на живеене там е във фургони по 8 човека (4 вишки) ,3 бани за над 200 човека (топла вода рядко се ползва ) и самото бране на ягоди е доста гадно нещо .. Иначе като заплащане беше 5 евро на час и имаше норма, която можеше да се минава и получаваш допълнително пари :beer

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 28 яну 2011 11:40

Незнам колегата откъде ги изкара тези 2500 лева за Англия при положение, че за Америка може да се замине за близо 3000 лева в които са включени 500 долара джобни. Аз лично ходил в Америка не бих препоръчал на никой да ходи в Англия по простата причина, че всички около мен който са били там са ги изгърбвали от работа и не са изкарвали много пари. В Америка също не е толкова лесно и първата година освен да си върнеш инвестицията и да имаш за следващата пак да отидеш е трудно да докараш повече. За 3 месеца в Америка 2008-ма година изкарах 10 000 долара, но това ми беше 3-та бригада на едно и също място и заплатата ми беше 18 долара на час с много допълнителни часове, които се плащат по едно и половина от основната заплата. Така че помисли си къде ти се ходи. Късмет!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”