Алуминева срещу PVC дограма

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
SaxО
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SaxО » Вто 18 юли 2006 10:30

Еми нема лошо.Башта ми е приятел с шефа на Рол Пласт и ми каза че те са купили машини които правят една от българските дограми .

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 18 юли 2006 11:30

Sax0 написа:Еми нема лошо.Башта ми е приятел с шефа на Рол Пласт и ми каза че те са купили машини които правят една от българските дограми .

Rolplast са баси измекярите. Всичко що е вайсфрофил и т.н. се прави в илиянци. нИдей зема таквоз нещо. ще се видиш в чудо. Предпочитам да платя намлко по-скъпо, но да знам, че нямам проблеми.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 18 юли 2006 11:39

scuba написа:
Sax0 написа:Еми нема лошо.Башта ми е приятел с шефа на Рол Пласт и ми каза че те са купили машини които правят една от българските дограми .

Rolplast са баси измекярите. Всичко що е вайсфрофил и т.н. се прави в илиянци. нИдей зема таквоз нещо. ще се видиш в чудо. ...

Абсолютно си прав. SaxO, и ти твърдиш, че баща ти слага качествена дограма? Е "убеди" ме, нема що! :lol:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 18 юли 2006 11:52

Колега, сигурен съм че баща му може да ти сложи и "най-качественото", стига да си готов да си платиш! :)

Обърнете внимание и на нещо друго, много е важен и стъклопакета. Че вкъщи патихме със един дето изпусна за една година, и кофти. Та го сменихме и сега няма проблеми. Марката нема я казвам, повечето ще се сетят. При поставяне на дограмата е важен и самият монтаж, трябва да се уплътни хубаво и да се затворят страниците, за да не ти ДУе после :)

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 18 юли 2006 11:56

zaro написа:Колега, сигурен съм че баща му може да ти сложи и "най-качественото", стига да си готов да си платиш! :)

Mи аз си плащам. Щот предпочитам да дам малко по-скъпо и да нямам пробс след това. Щот хората са казали "Не съм богат че да купувам ефтино"

Потребителски аватар
SaxО
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SaxО » Вто 18 юли 2006 12:17

Miki написа:
scuba написа:

Rolplast са баси измекярите. Всичко що е вайсфрофил и т.н. се прави в илиянци. нИдей зема таквоз нещо. ще се видиш в чудо. ...

Абсолютно си прав. SaxO, и ти твърдиш, че баща ти слага качествена дограма? Е "убеди" ме, нема що! :lol:

Не бе колега, башта ми просто го познава но не слага тея боклуци,прочети кво съм писъл по нагоре.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 18 юли 2006 22:05

Да ти препоръчам и аз един тарикатски вариант-PVC с алуминиева капачка.Ама фирмата е в пловдив.Земи си по възможност триплекс с К-стъкло-вече е сравнително евтино а е страшно ефективно.Иначе алуминиевата е вечна,ама много пари и отвътре метала не се връзва много с жилищен интериор(то не че ПВЦ много се връзва де)

Потребителски аватар
wrcv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wrcv » Вто 18 юли 2006 22:15

Ако има постоянно слънце по-добре да е алуминиева, как пластмаса ще лъщи повече от алуминий. По-добре е алуминиева, аз съм доволен, но е по-скъпа.

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Вто 18 юли 2006 23:33

В момента на пазара по-добрия вариант определено е PVC профил. И като цена, а и като изолационни характеристики. В горните постове бяха изброени доста марки профили, но "дали това е най-важното?" :). Да важно е какъв профил ще бъде използван за изработката на дограмата, но също така е важно и с какви машини се прави лепенето, какъв контрол на качеството се осъществява, какъв стъклопакет ще предпочетеш и най-вече как ще бъде монтирана. Относно профила ако искаш да си сигурен, че дограмата ще те надживее се довери на немците, но не на немските марки, а на профилите изработени в Германия. За сега доказано произведени в Германия са Кoemmerling и KBE и двата профила са производство на PROFINE. Техни складове няма на територията на България и всяка фирма която работи с тях си ги внася. За да си 100% сигурен можеш да поискаш митническите документи за вноса. Беше спомената гаранция 20 години за профила, това е доста погрешно като твърдение. Всеки PVC профил има срок на живот който при гореспоменатите профили е 70 години, производителя на профила гарантира, че за този период профила няма да се деформира, напука, да му се промени цвета и т.н. Гаранцията която ще получиш от фирмата изработила дограмата ще бъде за изработката и монтажа обикновенно този срок е 5 години. Не се връзвай на обещания за 10-20 години гаранция, обикновенно тези фирми който си позволяват да дават такава гаранция несъществуват още на следващата година. За броя камери на дограмата мога да ти кажа, че реално няма почти никакво значение дали ще са 3 или 4. По-важното е широчината на профила, която трябва да бъде поне 70мм. При тази широчина естествено и броя на камерите вече е поне 5. Когато избираш погледни както широчината на профила на крилото, така и широчината на профила за касата. Да не ти пробутат 60мм каса с 70 или 76мм крило и да твърдят, че профила е 70 или 76мм. При широчина на профила поне 70мм вече има възможност за поставяне на троен стъклопакет (триплекса е нещо съвсем друго!), но той повече подобрява шумоизолацията отколкото топлоизолацията, затова сам си прецени дали ти е необходим. По сериозният избор е между обикновен стъклопакет или стъклопакет с К-стъкло. За отоплението на помещението зимата К-стъклото ще ти спести между 10 и 20%, но същото това К-стъкло има обратен ефект за лятото. То отново отразява лъчите в помещението и ако нямаш климатик се получава малко като в оранжерия. Това може да се избегне като се поставят външни ролетни щори. Нещо също доста важно е обкова с който ще бъде изработена дограмата и това за България определено е SIEGENIA, никакви Мако и друго такова "ако". Беше написано да обърнеш внимание на армировката за профила :) да ти кажа малко ще ти е трудно да я провериш каква е освен ако не си срежеш дограмата. Общо взето най-важното нещо при избора е фирмата. В Плевен ще намериш доста фирми за монтаж на дограма, но отсей само тези който са сериозни и се занимават с това не от няколко месеца или 1-2 години и имат име в града. Понякога икономисването на дребни левчета ти излиза доста солено.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Сря 19 юли 2006 1:12

Съгласен съм 99% с казаното от колегата stilko :P но...

stilko написа:...За сега доказано произведени в Германия са Кoemmerling и KBE...

И Salamander колега! Доказано 100%.

stilko написа:...Всеки PVC профил има срок на живот който при гореспоменатите профили е 70 години, производителя на профила гарантира, че за този период профила няма да се деформира, напука, да му се промени цвета и т.н....

Като допълнение - PVC профилите за дограма се произвеждат от две основни групи компоненти. Първата е тъй наречената PVC "база", което като цяло е със ниска цена. Втората група са PVC подобрители. Тъй като се произвеждат само от големи химически концерни / "Badische Anilin und Soda-Fabrik" или съкратено BASF,Akzo Nobel BV,DuPont и др./ цените им са доста високи. Но точно те "правят" профилите качественни и точно тях малките производители "спестяват"

Аз лично наскоро смених дограмата на жилището си и след едномесечно ...четене 8) и консултации избрах Salamander.

ИзображениеИзображение

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Сря 19 юли 2006 1:24

Точно за СалИмандър не съм съгласен! Провери пак къде имат изнесено производство.

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Сря 19 юли 2006 7:47

Както вече написах и по горе- супер сте колеги!
Хванах Гугъл- а и поразгледах какво излиза на "дограма", ама той Гугъл- а не е сменял дограма, не се е чудил каква да е и не е обикалял Плевен да търси сериозни фирми за поръчка/монтаж :lol: , затова съветите ви са ми много полезни.

Относно к- стъклото- отказах се, заради "оранжерийния" ефект лятото- единствената сянка прави това дърво(Welcome to Storgozia mhihi ), което стига до 5-я етаж :P . В момента прозорците са с ролетни щори, след смяната на дограмата ще трябва и този въпрос да се реши- ще трябва други щори да се сложат.

Колега Ivcho- в Събота заминавам малко да си печа дуп**о на морето и след седмица се връщам, не знам кога ще дойда до Плевен, по- скоро ще пратя майка ми/баща ми да оставят размери при Съни(ако ще ти е по- удобно, дай твойте координати), за да видят фирмата/те, която/които препоръчваш какво предлагат, аз ще проверя и от препоръчаните "софииски" фирми коя предлага и за друг град монтаж.
Още веднъж, благодаря за информацията :applause:

Потребителски аватар
s3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s3 » Сря 19 юли 2006 8:54

веселин написа:Колега Саксо-Рехал,отдавна съм ги изключил и затова си сложих Rehau mhihi Шест години нямам причини за недоволство-ама щом казваш,че не са добра марка......така да е.... :stumm :wink:

Не съм казал че не е добра...точно обратното. Чети по-внимателно! :D

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 19 юли 2006 9:07

s3 написа:
веселин написа:Колега Саксо-Рехал,отдавна съм ги изключил и затова си сложих Rehau mhihi Шест години нямам причини за недоволство-ама щом казваш,че не са добра марка......така да е.... :stumm :wink:

Не съм казал че не е добра...точно обратното. Чети по-внимателно! :D
Добре де-чета ама не мога да стопля- Saxo=ли е на s3! :?: :?: :!: или някой друг не чете :twisted:

Потребителски аватар
s3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s3 » Пет 21 юли 2006 16:13

Аз не сам казал за никоя марка дали е добра или лоша както ти твърдиш, че съм (особенно, че някоя е лоша). Това което имах впредвид е, че за почти всяка марка можеш да намериш в интернет или да чуеш от познат че се прави в Турция. Това, че има две марки чийто имена звучът подобно не променя значението на казаното по никакъв начин, в случая имах в предвид Rehau, но не мисля,че това има толкова голямо значение колкото ти му предаваш.
Както и да е спорът е бесмислен и не носи нищо на темата като информация, мисля да спра до тук.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”