Колата е VW Passat B3 седан. Няма да обяснявам как съм свалил тавана и тем подобни, за да може темата да послужи като универсален guide (да поясня за хората скарани с английския - guide = ръководство).
Да приемем, че имаме демонтиран тавана от колата. При мен поне е ИМАЛО някога дунапрен между самия плат и тавана. След 16 години обаче този дунапрен се е поразложил "малко" и се рони на поразия. Ето какво представлява тавана:
Изнасяме го на открито пространство, купуваме 500ml коресилин и започваме много яко търкане. Аз използвах гъби за миене на чинии, но имайте превид, че коресилина е доста силен и ги разяжда. Постепенно и те се разпадат, но все пак вършат работа. При мен 3 гъби бяха достатъчни. След процеса на почистване на тавана се откри следната картинка:
Коресилинът успя и да разреди старото лепило с което е лепен дунапрена. Вече си имаме поизчистен лепкав таван!

Сега идва момента да се избере плат за тавана. Изпрах стария, но беше прекалено захабен и лекьосан за да свърши работа. Отскочих до отсрещния блок при кварталното шивашко ателие. Жената която го държи ми е позната и я поразпитах дали има подобен на цвят и материя плат, и евентуално къде бих могъл да намеря. Нямаше такъв и се разбрахме да отидем до някакъв склад за платове на килограм в Обеля. Така и направихме. Намерихме много хубав и по-дебел от стария плат. Парчето излезе точно 5лв!

И накрая, но не на последно място по важност остана лепилото. Даже може би то е най-важно.

Лошото е, че жената не знаеше в каква пропорция се смесват. Аз направих следното - изсипах 1/3 от съдържанието на BISON-a (около 50гр.) в 1.5 л. студена вода и добавих цялото C200. След 10 минутно енергично разбъркване се получи гъстичко лепилце на водна основа!

Нека факта, че лепилото е по-скоро бяло отколкото прозрачно да не ви плаши!

След като разнесох отгоре лепилото поставихме плата и започнахме да го изтегляме от средата към крайщата (Ние - Аз и Ventoman)

Лошото на лепилото е, че бавно съхне. Но иначе когато реших да дооправя плата около плафона (бяха минали около 30-40 мин. след нанасянето на 2-рия пласт) лепилото беше хванало до такава степен, че повдигайки края на плата и тавана се вдигаше (а лепилото още беше влажно)!

Не се притеснявайте - ето как изглежда тавана сега - след около 6 часа:
Има забележко горе около сенниците, но така или иначе там няма да се виждат.

Да видим накрая равносметката:
Гъби - 1лв.
Коресилин - 1.80лв.
Плат - 5лв.
Лепило КанакоНлит за подлепяне на ръбовете - 2.80лв.
Лепило за тапети Bison и лепило C-200 - 4.40лв.
Всичко - точно 15лв.

Да имаш тапициран таван в Passat-а си - PRICELESS!