200 лева награда давам

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: 200 лева награда давам

Мнениеот bobocamaro » Сря 26 яну 2011 22:53

Обемната плътност на водата е 998 kg/m3, тоест един литър тежи около килограм.
За тоя експеримент е необходим калориметър с двойна вакуумирана стена. Ако тръгнеш от стайна температура 22гр за да стигнеш неговите 22 отгоре, изпарения не те интересуват. Трябва, както казах, калориметър, нагревател без корпус, термометър и хронометър.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 26 яну 2011 23:21

темата е продължение на тази тема,http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=245476&p=2697692#p2697692

идеята е да ме изкара пред целия форум колко съм зле. Засега не се получава. Имаше и около 5-6 страници нелепици които си заминаха заедно с темата, в които проличава техническия гении на колегата. Повода е монтирането на подгрев на антифриза със подгревни свещи от дизел, който сметна за неефективен и извади дисагите със формулите.
Темата се бях постарал да е добре подредена и да обясня всичко. Бях описал и резултата- а именно на празен ход на място загрява до 3 пъти по-бързо, за краткото време в което съм я тествал- в движене загрява 2пъти по-бързо. Под загряване имам в предвид достигането на 60 градуса на антифирза.
Има предостаъчно хора които са монтирали въпросния подгрев и знаят за какво става въпрос. сметките на колегата обаче показаха че това е невъзможно...

Лично за мен подобна тема е леко обидна като член на форума награди и т.н., все пак колегата не се смята ча част от БГ а и не живее тук. Какъв и за какво става въпрос, всеки да си прецени- ето това ми е кореспонденцията от лични с него(което е малко удар под кръста, ама да си мери приказките):

dandan написа:
Гледам че си затрил темата където имахме спорове. Следващия път няма да се заяждам с теб ако го приемаш така, но бъди по-толерантен и търпелив и си преглеждай добре нещата. Не е трудно човек да си пресметне малко преди да го направи. Не за друго ама с тая свещ дето е кипнала 300гр за 30 сек ще накаряш някой да си сложи свещи на бойлера и да очаква космически резултат. Същото беше и с колата. Достатъчно беше да я запалиш на място с подгрев и без , с един сравнително точен термометъе в казанчето или където намериш за добре, за да кажеш загрява с 20% по-бързо да речем за да знаят другите които не могат да смятат какво правят всъщност. Слагал съм доста нагревателчета за подгряване на масло и др. течности в хидравлични системи и сметките винаги са били верни. Имам доста опит и съм разработвал над 30 машини за производство и стендове за изпитание на хидравлични изделия в това число и серво-управления. Това не е някой гараж, а фирма коато беше на 3-то място в света по производсто. Така че нещата и там са ми доста ясни за да ми обясняваш къде минава маслото и как 2кW ей така се изпаряват. Най-малкото е неуместно да сложиш един постоянен консуматор на мощност който не върши работа в автомобила. Имам известен опит и в климатични системи, моите коли винаги сам съм ги ремонтирал сам в това число и климата, още имам фреон и инструменти в БГ, и мога да услужа ако се наложи. Така че да твърдиш че не съм си цапал ръцете е доста невярно. Изобщо малко са областите в които можеш да ме хванеш на тясно но не парадирам с това пред всички. Още се уча на много неща както и езиковите ми познания са далеч от желаните, но никой досега не ме е нагрубил за това. Така че бъди по-толерантен към другите и ще спечелиш много повече от похвалите за постиженията си. Ако ли не давай както си знаеш, аз съм далече мисля дори да поостана тука

Поздрави и умната

отговора ми
ако това те интересува толкова, има два варианта- единия е питаш , другия пробваш. В единия случай информацията ти идва на готово, стига да има някой който да я сподели. Смятам че във форума ще се намерят хора, пусни си тема... ако ти се струва съмнително, вземаш три свещи, закачаш ги на един акумулатор и пробваш, елементарно е. След практическата част ще си нагодиш и теорията към получения резултат...

последващия отговор !

Карай както знаеш
Аз тия опити съм ги правил когато бях малък, сега захитрях и пак мога да ги направя но... не вярвам да се съгласиш и на тоя вариант. Явно си костелив орех.
Човек какъвто се роди, такъв си умира. Изключения засега не съм наблюдавал, което не значи че няма.
Градете нова България, това го можете.Успех

ако са 500евро, ако нямаш нищо против да ми ги пратиш като част, останаха ми някой дреболии да си окомплектовам кита. Също така ако е възможно- има част дето няма да стигнат 500евро, има ли начин да ти доплатя и да ми я псунеш до БГ? :kissy:

как точно да направя така че да не се усъмниш в истинността на опита. Ще си отвия 3-те свещи и трябва да повиша Т на 1л вода за 1мин с 20 градуса, нали така? Никакъв проблем нямаш.

Понеже закъснях с пускането на мнението...

Извинението НЕ се приема. Тази вечер трябваше да празнувам, аз съм стоял пред компа щото си ме вбесил до крайна степен. Съсипах определено полезна тема заради теб, при това я писах с голям мерак. Писахме си с един колега на скайп- няма да кажа кой, само ще го цитирам анонимно, от това по-точно и кратко немога да го кажа.
но мисля че ме разбираш аз защо не исках да пускам тема. вече като гледам и ти няма.

С това приключвам, а до въпросния колега- за мен до тук...

трийте я цялата простотия че не е за четене и ме е срам... :banghead:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 26 яну 2011 23:27

Пак стана като детска градина :screwy
А можеше просто да премериш цялата далавера с едно шише бензин и щяхме всички да ти повярваме :beer
Относно темата ти - да, беше подредена и добре оформена, само че крайният резултат от сорта "загрява по-бързо" или "по-бързо духа топло в купето" не бе особено достоен за адмирации, тъй като така и не се разбра нито колко бензин повече харчи, нито пък от колко до колко градуса се качва за еди си колко време с и без свещите.
Ако искаш и във форума изобщо недей писа, това е твое право на избор и никой не може да ти го отнеме.
Наздраве и Честит Рожден ден. :beer
п.п. основната ти грешка е, Пешка, че не носиш на критика. А това е много важно за един творец. :Mr Green Fun

Последна промяна от stefan4o на Сря 26 яну 2011 23:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 26 яну 2011 23:28

трябва стартовата температура да е или -23, -24 градуса, или >+5 и < +76 и поне +102, +105, тъйкато водата се нуждае от допълнително енергия за да премине от едно агрегатно състояниe в друго и това оказва влияние в/у времето.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Сря 26 яну 2011 23:36

Трийте, щом толкоз се е засегнал.
Ако все пак някой успее да го направи това, офертата ще важи. Ставаше въпрос за вода не за лед или пара, макар че пропуснах да го уточня.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 26 яну 2011 23:53

dandan написа:Трийте, щом толкоз се е засегнал.
Ако все пак някой успее да го направи това, офертата ще важи. Ставаше въпрос за вода не за лед или пара, макар че пропуснах да го уточня.
И пак пропускаш нещо важно: в охладителната система на колата обикновено не слагаме вода, а антифриз, който има различни физични показатели от водата...

За протокола - аз също на МК3-то (1.8 моно/бензин) съм с 3 подгревни свещи от дизел на малкия кръг и определено колата загрява доста по-бързо, отколкото без тях.
Колко точно - не съм мерил, а и ги включвам и изключвам ръчно, така че все ми е тая.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 27 яну 2011 0:30

vasstop написа:
dandan написа:Трийте, щом толкоз се е засегнал.
И пак пропускаш нещо важно: в охладителната система на колата обикновено не слагаме вода, а антифриз, който има различни физични показатели от водата...

За протокола - аз също на МК3-то (1.8 моно/бензин) съм с 3 подгревни свещи от дизел на малкия кръг и определено колата загрява доста по-бързо, отколкото без тях.
Колко точно - не съм мерил, а и ги включвам и изключвам ръчно, така че все ми е тая.

Напълно съгласен, но ставаше въпрос за вода. Няма проблем да се сметне и за антифриза ако се знае топлинния капацитет.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 27 яну 2011 0:50

Във Форума на Ситроен четох, че на по-модерните коли компютъра включва мощни елконсуматори (включително вентилатора на радиатора) за да се натовари алтернатора и да загрява по-бързо двигателя. Свещите на колегата със сигурност ще имат по-голям ефект и това, което е направил е много полезно, жалко, е че се засегна толкова много от предположението, че разхода може да се вдигне.
Пешка, виж в моята тема за бойлера колко народ ме убеждава, че съм се захванал с безмислица.
Защо трябва да се засягаш толкова много, просто всеки си казва мнението :beer

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Чет 27 яну 2011 13:18

:applause:
Евала,давайте в същия дух..Имам чувството че някои колеги са във форума само за да "игарят на контра".
Много е лесно да се каже:Да,ама това не е така....е,като не е така как е?Разбирам да са го тествали практически,а те не-тука тая формула така,оная иначе.
Пешо пише колата ми загрява приблизитено за двойно по кратко време..... Ееееее ама трябва да кажеш с колко точно градуса щото иначе не важиш....Чакай малко бе аланкоолу,Пешо да не се бори за патент?,като си толкова стриктен защо не направиш сам устройството,да го тестваш и тогава да опонираш?
Данадана много лесно можеше някой да го "изклати" щото нали и той е много точен и взискателен към техническата точност на мненията на колегите...ама самия той беше забравил да спомене агрегатното състояние на водата за експеримента :lol: Щеше да има после да се оправдава като ощипана невеста.Ама иначе:Дай градуси,дай ватове,прав ток,крив ку... опаааа ТОК mhihi
Всички знаеме че разхода на студен мотор е по голям от тази при мотор с работна температура...така че е близко до акъла че повишения разход с включен подгрев се компенсира от по краткото време за достигане на работна температура..
Пешо е написал че проблизително за двойно по кратко време достига работна температура....е кой познава по добре колата на Пешо от самия него?Дандан ли,или аз?
Дори да няма полза откъм разход(макар че аз вярвам че има) то другите ползи си заслужават-
по бързо загряване-по намалено износване на двигателя(по дълъг живот)/парното идва по бързо-ползите от това през зимата мисля че са известни на всички/и куп други....
Пешка ти се радвай че все още не са се сетили да ти искат да разцепиш двигателя и да кажеш с колко микрона се намалява износването на цилиндрите при по бързото загряване :)
Или с колко градуса в секунда се повишава температурата в купето от парното при така загрята течност mhihi
п.п.-Пешка качи си ги на К.....лона :wink: да не ходят пеша,и си пиши-за болшинството колеги смятам че това са полезни неща.....
Както и аз,бих си направил такъв подгрев защото виждам потенцяла...но съм технически неграмотен,остава ми само да се радвам и впечатлявам когато колеги споделят такива идей. :да:

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Чет 27 яну 2011 14:43

dandan тази тема не ти прави чест и се надявам вече да си го осъзнал. Предлагането на награда за каквото и да е било с цел оборване на "хаплив колега тука" е доста жалко. Финансовите ти възможности няма да променят мнението на колегите и от двете страни на спора ви.
П.С. Аз давам 1000 евро на човека, който заключи тая пуста тема и повече да няма дразги. Да дразги, а не цивилизован спор в който да "изкочи" истината.
П.С. Дано повече колеги да ме подкрепят и да си делнем парите - все пак и жена имам. :063:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 27 яну 2011 15:27

Да подходиш скептично към нещо не значи, че си "на контра". Всичко в темата беше подредено, със снимки, точно описано кое как. Моят скептицизъм иде оттам, че аз също като Пешката имам приятел, който е с такава система за подгрев на антифриза. Същият този мой приятел, който на всичкото отгоре ми е колега и се виждаме с него всеки ден е голяма пинтия и сметкаджия. Както се казва "цепи стотинката". Та той в началото като си сложи подгрева беше много ентусиазиран, понеже колата му е с ГИ (Поло Комби 1.4 APQ) и си правеше сметка, че така инжекционът ще превключва по-бързо на газ. След известен опит с тая система се оказа, че акумулаторът му е за смяна, ама дори и той самият не разбра дали по принцип е бил или просто свещите са му помогнали. Та сега вече си седи само за украшение на полото и не я ползва. Също така колата му е с 90А алтернатор (120 при пешката), което може би не е много добре при тази консумация усреднено 45А. Колата му се кара на къси разстояния, знам, че това също има значение.
Тази система е предназначена за дизелови автомобили и то такива, които се карат при предимно зимни условия (България е далеч от такива), затова така съответно и подходих към смисъла от тази система за подгрева. Ако парното на една кола е изправно и е профилактирано да не говорим, ако колата седи в гараж (в моят температурната разлика вътре-вън е около и над 15градуса по Целзий)че тая система е просто един допълнителен консуматор и товар, от който конкретно моята кола, няма нужда.
Ако някой все още мисли, че се заяждам да пие една бира от мене :beer
п.п. никога не съм искал да умаловажа ничий труд за каквото и да било щом иде реч за подобрения по автомобила. Но има такива, които според мен не си заслужават труда и инвестицията. Както всеки в тоя форум предполагам, че имам право на мнение, дори и то да е грешно. Все пак аз си зареждам автомобила с гориво и на мен ми духа парното не много топло (щото ме мързи да си направя профилактика).

Последна промяна от stefan4o на Чет 27 яну 2011 15:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 27 яну 2011 15:29

Разбирам си грешката и апелирам за триенето на тази и други мои теми по съображения за нелоялност
Надявам се да е достатъчно

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Чет 27 яну 2011 15:34

Благодаря за разбирането.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 27 яну 2011 23:14

pensiq написа:П.С. Аз давам 1000 евро на човека, който заключи тая пуста тема и повече да няма дразги.
Мод екипът с удоволствие ще се почерпи за Ваша сметка! :twisted:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”