Имам отношения с една банка. Проблемът е че са не само финансови, а ми се струва че минават и леко в сексуални- клатят ме яко си мисля. Какво си мисля и как стоят нещата юридически обаче, са две съвсем различни неща...
По тази причина ако има колега, който се занимава в тази сфера(предполагам че има) да си каже мнението.
Мнения от морална гледна точка ги оставяме на страна.
Случаят е следния:
Септември 2007 подписвам договор за ипоечен кредит. Усвоявам го месец след това. Оказва се обаче, че 5дена след подписването, банката си вдига лихвата с половин пункт. Естествено незнам нищо- по никакъв начин не ме уведомява, изготвя ми погасителен план при подписаните условия, даже и първите 4 мес. вноски вървят по стария план. После си увеличава вноската заради тия 0.5%. Но тогава почна и едно покачване на лихви и въобще не съм разбрал какво става. Наскоро почнах да ровя каква разлика точно плащам и се стигна до този отговор- обяснението по-горе.
Не питам нормално ли е това, а законно ли е?
Имам куп още неуредици с тях... На много мои въпроси се отговаря така-"вътрешни правила на банката"
Наскоро пуснах молба за предоговаряне на срока- да го скъся, плащайки по-висока месечна вноска. Отказаха ми с мотива че е паднала оценката на имота. Пак казвам тръгвам да го скъся, плащайки им по-висока месечна вноска, не да го удължа! Понеже ми прозвуча абсурдно и задълбахме в темата- естествено пак стигаме до -"вътрешни правила на банката" Само че тия вътрешни правила не са упоменати в условията на договора, а пряко го касаят. То в един момент се оказва че договора не е договор м/у две страни,а просто частичен списък със задължения.
и други неща има, ама тия са ми на дневен ред. Ако действително има незаконосъобразни неща, съм готов с най-голямо удоволствие да ги подхвана.
Колега дето да е в час на тема банки- служител или юрист
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Re: Колега дето да е в час на тема банки- служител или юрист
морал и право
за лихвата най-вероятно са прави
тя е сложен комплекс от надбавки, базови лихвени проценти на банката и тинтири минтири
не можеш я хванеа как се променя
иначе във всички договори и общи условия са си вързали гащите-вдигат я без твое съгласие, уводомяват на сайта на банката и т.н. Затова народът търси и сменя банки. Лошото е с ипотечен кредит е скъпо смяната на банката-заличаване на старата ипотека, вписване на нова...
п.с. А коя е банката-може и на ЛС
за лихвата най-вероятно са прави
тя е сложен комплекс от надбавки, базови лихвени проценти на банката и тинтири минтири
не можеш я хванеа как се променя
иначе във всички договори и общи условия са си вързали гащите-вдигат я без твое съгласие, уводомяват на сайта на банката и т.н. Затова народът търси и сменя банки. Лошото е с ипотечен кредит е скъпо смяната на банката-заличаване на старата ипотека, вписване на нова...
п.с. А коя е банката-може и на ЛС
Re: Колега дето да е в час на тема банки- служител или юрист
Всички го правят този номер. Ако питаш мен направи си вноската от работа по-голяма. Моя не е ипотечен, но тка съм си решил проблема. Вноската е малко вдигната, е той и не е голям, но внасям по-голяма сума. Окчаквам да го върна малко по-рано от установения срок.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”