при износ от САЩ трябва теоретично да му бият печат или нещо подобно за тоа че изнася стоката и на бг граница да си плати ДДС....после като се прибере в САЩ си прибира тамошното ДДС обратно, мисля че така беше. Но във фактурата/касовата бележка да пише че е TAX FREE или нещо подобно и да говори с продавача дали ше му върнат ДДС.
ПС. Имах предвид, че това трябва да е легалната процедура....иначе никой на Бг граница не те гледа какво вкарваш, обаче гледат какво изкарваш. По темата малка случка:
Вкарал съм си лапа за лична употреба Бг през летище Бургас, 2 седмици по-късно тръгвам да си ходя....нося си лаптопана рамо с билет в ръка, едно зелено човече ме спира и първия му въпрос беше "Колко пари носите"....па аз за щастие носех само 10 Евро или нещо таково...и му казах. И от там тоя кат се заяде: а тва лаптоп ли е? вие що не сте го декларирали? къде ви е касовата бележка? а лапа ми е подарак от фирмата, ква касова бележка кви пет лева...викам му - служебен ми е бе, отварям да види че е ползван ала бала....а той една стара щайга, ама ми върши работа

мазало, зачждаше се и щял да го конфискува абе едвам се отървахме, ама рушвет немаше да му дам....и си викам зимата - тоя път ше го декларирам на влизане. Отивам на Калотина и викам на униформения "имам за декларация лаптоп, дигитален апарат и еди кво си" а ония ме гледа на криво и вика "абе я ми се разкарай от главата с твойта декларация, нищо няма да декларираш"....