Лаптоп от САЩ до тук?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Лаптоп от САЩ до тук?

Мнениеот sebastianz55 » Сря 19 юли 2006 8:35

Здравейте, я да видим кой е наясно с вноса и износа на стоки в страната.

Става дума за следното. Имам приятел в САЩ, който може да ми купи лаптоп за 600 долара, което е доста прилична цена всъщност и да ми го донесе. Въпросът ми е обаче , дали някаде ще му се таксуват на границите това, че е купил лаптопа и го е внесъл в страната.

Т.е. след като е нямал лаптоп на отиване регистриран при излизането а се връща с такъв ще трябва ли да се плати някаква цена отгоре от рода на данъзи, такси, мита?

:roll:

Последна промяна от sebastianz55 на Сря 19 юли 2006 8:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 19 юли 2006 8:42

при износ от САЩ трябва теоретично да му бият печат или нещо подобно за тоа че изнася стоката и на бг граница да си плати ДДС....после като се прибере в САЩ си прибира тамошното ДДС обратно, мисля че така беше. Но във фактурата/касовата бележка да пише че е TAX FREE или нещо подобно и да говори с продавача дали ше му върнат ДДС.

ПС. Имах предвид, че това трябва да е легалната процедура....иначе никой на Бг граница не те гледа какво вкарваш, обаче гледат какво изкарваш. По темата малка случка:

Вкарал съм си лапа за лична употреба Бг през летище Бургас, 2 седмици по-късно тръгвам да си ходя....нося си лаптопана рамо с билет в ръка, едно зелено човече ме спира и първия му въпрос беше "Колко пари носите"....па аз за щастие носех само 10 Евро или нещо таково...и му казах. И от там тоя кат се заяде: а тва лаптоп ли е? вие що не сте го декларирали? къде ви е касовата бележка? а лапа ми е подарак от фирмата, ква касова бележка кви пет лева...викам му - служебен ми е бе, отварям да види че е ползван ала бала....а той една стара щайга, ама ми върши работа :) мазало, зачждаше се и щял да го конфискува абе едвам се отървахме, ама рушвет немаше да му дам....и си викам зимата - тоя път ше го декларирам на влизане. Отивам на Калотина и викам на униформения "имам за декларация лаптоп, дигитален апарат и еди кво си" а ония ме гледа на криво и вика "абе я ми се разкарай от главата с твойта декларация, нищо няма да декларираш"....

Последна промяна от buFka на Сря 19 юли 2006 8:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Сря 19 юли 2006 8:48

Ами той си е от тук и няма да се връща в САЩ, а какво остава да си търси ДДС...то.

А това ДДС в какъв размер е?

---

Съжалявам ама много се чудих къде да я пусна и...

Последна промяна от sebastianz55 на Сря 19 юли 2006 8:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Bratt
Drivers wanted
Автомобил: MKII
Двигател: EZhko

Мнениеот Bratt » Сря 19 юли 2006 8:49

ОФФ.
Местя. ;)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 19 юли 2006 8:53

sebastianz55 написа:Ами той си е от тук и няма да се връща в САЩ, а какво остава да си търси ДДС...то.

А това ДДС в какъв размер е?

---

Съжалявам ама много се чудих къде да я пусна и...

Варянт 1: купува, пазари се с продавача за ТАКС ФРИЙ, зима си митото САЩ на излизане (не съм сигурен дали става) и си влиза в България правейки трайчо костов :)

Варянт 2: взима лапа и го вкарва и пак си прави трайчо костов, само да го разопакова така, че се едно е ползван вече...тва и за горе важи. и да не го носи в чанта за лаптоп, по-добре раница за лаптоп или знам ли какво. аз откакто съм с раница за лаптоп не съм имал проблеми.

Варянт 3: купува го там, на Бг граница го декларира и плаща ДДС и ти излиза 120 $ по-скъп :) ама тоз варянт е неприятен...

ВАЖНО! ДА НЕ ВЗЕМЕ ДА ГО СЛОЖИ В КУФАРА! ДА ГО НОСИ КАТО РЪЧЕН БАГАЖ!

Последна промяна от buFka на Сря 19 юли 2006 8:58, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 19 юли 2006 8:54

Tъща ми така внесе 2 лаптопа. Никой никъде не й е правил проблеми

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Сря 19 юли 2006 9:06

добре де, аз толкова пъти съм пътувал със самолет, винаги съм си носил лаптопа (като ръчен багаж) и никой нищо не ме е питал. Пускам си го през лентата на скенера, взимам си го от другата страна и толкова......./

единия път даже 2 носех на връщане, защото един колега имаше доста багаж и ми го даде при мен да стои....

вече доста от хората се разнасят с лаптопи, може мобилния ти телефон да е по-скъп от компютъра ти, а никой не проверяват за мобилни телефони.......

:dontknow: :hmmmm

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Сря 19 юли 2006 9:09

Да си го носи в личния багаж и няма проблеми.
Щом не е в кашон, го описват като втора употреба за лични нужди и никъде нищо не плаща.

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Сря 19 юли 2006 9:13

малко е извън темата, но да си кажа ;)
значи единственат а уж цивилизована държава в която "трябва" да се декларира лаптоп, и некви техники, неща за лично ползване е България :(
но като искаш да ги декларираш , както казаха по горе не има се занимава :)
айде ходи ги разбери!!!

по темата:
слагай го в ръчния багаж и да си гледат работата!!!!!

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Сря 19 юли 2006 9:16

Благодаря хора, така ще му кажа да постъпи.

8)

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Сря 19 юли 2006 10:07

Мен една приятелка ми донесе фтотоапарат за 400$ от САЩ и въобще не беше го разопаковала, директно с кутията, както е от магазина и никакви мита не са и искали.

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Сря 19 юли 2006 10:15

единственото дето най-требе те притеснява е въпроса с гаранцията...

гледай като купуваш да е с международна гаранция щот а нещо се пре**е а дупе ти яко.....

позната си донесе чистак бърсак DELL Inspirion съвсем наскоро (кат ти гледам цената и твоя на делл-че ми мяза) и на 3-тия месец бум матричката аут... носи го в разни фирми, хорицата казват дай гаранционната карта... дава тя а там пише 90 дена УСА уоранти....

лошу... момето отшуме с 340 оиро за нова матрица внос от Ивропата...

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 19 юли 2006 12:22

Memo написа:Мен една приятелка ми донесе фтотоапарат за 400$ от САЩ и въобще не беше го разопаковала, директно с кутията, както е от магазина и никакви мита не са и искали.

не са щото не са обърнали внимание или не им се е занимавал....на летището си пише ясно, вещи на стойност примерно 100 Евро или повече трябва да се декларират...ако ти правят няква проверка ше увиснеш :)

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Сря 19 юли 2006 13:56

Ами, за да обмислям такъв случай явно гаранцията е по-скоро на късмет... не знам, ще видим . Ще го разпитам как е по-точно положението там.

А сега пък да ви попитам според вас тогава, кой лаптоп с 15'4 монитор вади най-читав образ като цветове и въобще... и да е от диапазона 600-700 долара в Американско... то ясно, че второто бая трудно ще го разберете, но поне споделете мнения и опит.

Защото всъщност най-много ми трябва читав и голям монитор...

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Сря 19 юли 2006 13:58

На една позната и донесоха от сащ тошиба с 15.4 дисплей от тези "лъскавите" mhihi
Да ме прощават разбирачите, ама не знам термина

Върни се в “ОФФ-Топик - други”