Имате ли винетка ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Имате ли винетка?

Анкетата завърши на Вто 06 юли 2010 1:43

Да
151
80%
Не
25
13%
Протестирам
13
7%

Общо гласове: 189
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Имате ли винетка ?

Мнениеот velinsl » Съб 29 яну 2011 1:18

Stivi написа:Дали ?? Има едно понятие, което доколкото знам се използва само в БГ " несъобразена скорост" ,та със него директно те отсвирват от КАТ.

За съжаление си прав. И явно тук е мястото да споделя, нещо което видях по телевизията и във вестниците. Случката става в София, но остави много силно впечатление, за да се помни вече може би десетилетие и повече.
Валяк попада в дупка в София, по лошо стечение на обстооятелствата и се "чупи" на две. За да не се съди общината от фирмата, която стопанисва машината КАТ глобява водача на валяка за "несъобразена скорост". Не знам какво е това съобразена и несъобразена скорост и с колко може да се движи валяка, но е факт.

Пиша това без грам майтап и ирония. Прост това едно понятие, с което шофьора е "роден виновен".

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 29 яну 2011 6:36

Amtela написа:
go4o написа:по-добре да ги дам на някоя кака на която името и се римува с Винетка :seeex
Глобата за без винетка вече е 400 лева при първо нарушение и 600 лв. при второ за лека кола и 3000 лв. за камион - автобус.
За оставен стар стикер с изтекъл срок на челнато стъкло има допълнителна глоба от по още 400 лв. на бройка! За пет зарязани стари стикера - 2000 лв.
Това още не е прието, а е само предложение.
Докато не бъде гласувано от НС и обнародвано в ДВ няма как да стане.
Ще цитирам едно мое мнение в една друга тема:
viewtopic.php?f=59&t=240687&hilit=%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD&start=30

One написа:казах ли, че цялата работа с винетките е малоума ???
казах ли, че "мислителите" на всичко това и не само са убедени, че населението на тази територия РБ е изключително просто и затова си правят каквото искат ?
казах ли, че не сме народ, а стадо овце ?
както и да е

ново 20 от днес :

Глоби за невписан регистрационен номер на колата във винетката ще се налагат, но не тази година, а от 1 януари 2012 г., съобщи вчера агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). "Корекцията" се прави след публикация на в. "Сега".
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000604
Такаам, малък цитат от статията на в. Сега:
Наказанията се отнасят за всички възможни казуси - както за липсата на актуална винетка, ползване на фалшива и дори само за непопълнено поле с номера на возилото.

Нека някой да ми покаже в закона къде го има това болднатото горе?
За липсата на винетен стикер в закона нищо не е упоменато, написано е само за "неплатена винетна такса".
Идиоти!!!

И все пак, за да не съм голословен ще цитирам ЗДвП:

Чл. 100.
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
ж) (нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) когато не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата или е залепен невалиден винетен стикер;

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 200 лв.;

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Съб 29 яну 2011 8:37

dandan написа:Сумата събирана от винетки ми се струва смешна. Освен това не е честно, това става един вид данък+ . Топлата вода е измислена отдавна. В други държави това са акцизите върху горивата- доста е справедливо, ако отиват там където трябва. Така като караш много- "рушиш" много и плащаш повече. Караш по-мощна кола-гори повече, замърсяваш повече, "рушиш" повече - и плащаш пак повече. Данъците са еднакви и за мощните и малките коли, докарват го от това колко гориво си купуваш.
Не мислите ли че е доста справедлива системата и ако хората го искат може да стане и в БГ.

Напълно съм съгласен с колегата.При новата система за контрол на количеството продавани горива в бензиностанциите тази идея може да се осъществи.Друг е въпроса дали ще има интерес от страна на държавата.Все пак някои сега си пълни гушата от продажбата на винетни стикери. :не:

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Съб 29 яну 2011 10:13

Купих си от новите оня ден. Без да се замислям почнах да отлепям стикера на гражданската, видях преди да я скъсам :)
Иначе забелязах че има предприемчиви търговци които предлагат "уред за отлепяне на винетка" за 3 лв, представлява една остра пластмаса. Макетен нож и малко спирт и памук свалят всичко.

Потребителски аватар
Ицку®
Автомобил: 2xTouran TDI
Двигател: CAYC 2014 и CFHF 2015

Мнениеот Ицку® » Пон 31 яну 2011 23:19

Някой да знае къде в Бургас има налични годишни винетки?

Потребителски аватар
gogevv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogevv » Пон 31 яну 2011 23:22

Ицку® написа:Някой да знае къде в Бургас има налични годишни винетки?

Всички бензиностанции на Лукойл

Потребителски аватар
Ицку®
Автомобил: 2xTouran TDI
Двигател: CAYC 2014 и CFHF 2015

Мнениеот Ицку® » Пон 31 яну 2011 23:25

gogevv написа:
Ицку® написа:Някой да знае къде в Бургас има налични годишни винетки?

Всички бензиностанции на Лукойл

Всички без тези в Поморие и Ахелой .

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Пон 31 яну 2011 23:27

от днес и аз имам вече винетка

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 31 яну 2011 23:27

Аз сега ще си приготвя макетното ножче да си сваля сабале старата, че минавам покрай 2 карулки :Mr Green Fun
Да не ме плескат по джоба.

Като тръгнем да излизаме от София ще взема май пак годишна. (От както се качих на нафтова печка взех много да се возя :D )

Потребителски аватар
BS
Автомобил: A6
Двигател: BAU
Контакти:

Мнениеот BS » Вто 01 фев 2011 0:24

Ицку® ако имаш път към Бургас, виж на "Новата Поща" там има винетки.
:beer

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 01 фев 2011 0:26

От няколко минути наистина вече нямам. Иначе днес даваха по новините, че за годишни винетки не е задължително да се вписва номера. Останалите обаче- глоби, глоби.

http://topnovini.bg/node/16858

Последна промяна от velinsl на Вто 01 фев 2011 13:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Вто 01 фев 2011 7:57

аз си я надписах че не се знае какъв полицай ще ме спре да си нямам главоболие

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Вто 01 фев 2011 13:06

BOCOO написа:аз си я надписах че не се знае какъв полицай ще ме спре да си нямам главоболие

И аз така направих :)

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 01 фев 2011 13:16

Я да питам - за несвалена винетка в град ще ми направят ли проблем? Примерно в София ако си карам в границите на околовръстното?

kalin_peev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin_peev » Вто 01 фев 2011 13:22

да ама ме е яд че не знам за какво ги давам тези пари

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”