Пасат Б5.5 или Форд Мондео Мк3

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: Пасат Б5.5 или Форд Мондео Мк3

Мнениеот bnick » Пет 28 яну 2011 20:35

masiven написа: Мото Пфое е най-евтиния оторизиран сервиз. Само за справка: диагностика на двигател и ходова част, Мото Пфое 52лв= Порше Изток 96лв. Термостат Форд=35лв; VW=68лв. Обслужване масла и филтри: МотоПфое=162лв Порше Изток=309 лв.

Да, добре. Имам колега с Фиеста дизел 2006г, взета от Мото-Пфое. Той плащаше за обслужване на Фиестата
почти 1,5 пъти повече отколкото аз за Пасата в Порше mhihi

Потребителски аватар
Amtela
Автомобил: Lexus IS220d 2010
Двигател: 177hp

Мнениеот Amtela » Съб 29 яну 2011 0:43

Аз като бивш собственик на турбо-дизелово Мондео ще кажа, да не вземаш никога стар дизелов Форд на над 150 000 км.!
Бягай от всички дизели на Форд! Няма по-трошливи и зверски скъпи за поддръжка мотори!

Ако приритваш много: сакън искам да е Мондео...търси само бензин с ръчна ск.кутия и да е с поне 130 коня че иначе са тромави!
Мондео 2.0 л. бензин 145 коня с ръчна ск.кутия препоръчвам аз и по възможност да е фейслифта 2005 г. или поне 2004г.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 29 яну 2011 7:52

Amtela написа:Аз като бивш собственик на турбо-дизелово Мондео ще кажа, да не вземаш никога стар дизелов Форд на над 150 000 км.!
Бягай от всички дизели на Форд! Няма по-трошливи и зверски скъпи за поддръжка мотори!

Имаме такъв стар дизел и мога да кажа,че мотора е бетон! По принцип старите дизели на форда са много здрави,но и доста тромави (особено ако са без турбо).По-новите им дизели са екстра (TDCI)- мощни и икономични което в комбинация със стегнатото и стабилно окачване води до приятно управление. Наистина от второто поколение на фокус Форд значително вдигна качеството на колите.
Пасата е по-престижната кола но и много по-скъпата.Въпрос на личен избор е.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Съб 29 яну 2011 9:45

Шофирал съм на дълго Torneo TDCI. Двигателят действително е приятен за каране. А като цяло Торнео-то ми харесва много повече от Пежо Партнера, с който се придвижвах няколко месеца. Не мога да споделя как са като поддръжка, обаче. Служебни коли... :oops:

П.П.: Мондеото като дизайн ми харесва! :oops:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 29 яну 2011 10:06

Mondeo mk3-mk4 са много добри коли!!! Аз лично бих избрал Форда без да се замислям - окачването е дори по-добре балансирано от това в пасата, а за здравината няма какво да говорим :да: Мондеото е по-близко до пасат б6 отколкото до б5 :да:

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Съб 29 яну 2011 15:46

Благодаря на отзовалите се! Виждам, че има и безпристрастни мнения, които са доста полезни.
Аз карам Голф 3 вече 4-та година и съм изключително доволен от него, фен съм на VW и не бих заменил Г3-ката с Астра или Ескорт, или Фокус!

Въпроса е, че при колите от средния клас след 2000 VW никак не е народна марка. С тези сложни алуминиеви окачвания, надлъжно разположени мотори и т.н. поддръжката на Б5.5 е като на Ауди А4, което си е премиум автомобил. В този ред на мисли, ако човек иска нещо по-голямо от Голф, на поносима цена и поддръжка няма как да не погледне Мондеото. Питам за бензин понеже пробега ми не е толкова сериозен, че да рискувам с модерните дизели, ремонтите при които са 4-цифрени суми :roll:
Ако не се смогва на харч винаги може да се сложи някакъв евтин ГИ. При пасата 1.6 и ГИ положението ще е трагедия, затова смятам, че ще ме посъветвате за 2.0!?? А някой знае ли 1.8, 2.0 на форда дали се газифицират?

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Съб 29 яну 2011 16:38

От познат газаджия съм чувал че самите легла на клапаните били с "по-мека" сплав и не са особено подходящи за газ, но както сам той казва няма невъзможни неща и имало някаква добавка флаш люб, която си стои в отделно резервоарче с цел да смазвала стеблата на клапаните (тук не съм сигурен дали правилно съм разбрал).Но с тези цени на газта и аз започнах да се ослушвам за подобна алтернатива и със сравнително евтина поддръжка на фона на колите от себеподобния клас.На година вече не правя както преди по 40-55к а смао по 7-8к. така,че ..........а пък от друга страна ............ а бе ако имах достатъчно пари директно пасат, ама ..............УжасТ.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 29 яну 2011 18:32

[quote="Jetman"]
Въпроса е, че при колите от средния клас след 2000 VW никак не е народна марка. Питам за бензин понеже пробега ми не е толкова сериозен, че да рискувам с модерните дизели, ремонтите при които са 4-цифрени суми :roll:
Ако не се смогва на харч винаги може да се сложи някакъв евтин ГИ. !?? quote]
Огледай се за Шаран , Алхамбра 2л ADY = бетон , ако искаш има и VR6 <яасто за багаж мноогоо.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Съб 29 яну 2011 18:57

kris11 написа:
Jetman написа:
Въпроса е, че при колите от средния клас след 2000 VW никак не е народна марка. Питам за бензин понеже пробега ми не е толкова сериозен, че да рискувам с модерните дизели, ремонтите при които са 4-цифрени суми :roll:
Ако не се смогва на харч винаги може да се сложи някакъв евтин ГИ. !?? quote]
Огледай се за Шаран , Алхамбра 2л ADY = бетон , ако искаш има и VR6 <яасто за багаж мноогоо.

Нещо много се оплакват Собствениците от Скоростна кутия(била на Форд),карета(много скъпи) и много ниско качество на интериора(резлепване на голям процент от детайлите с изкуствената кожа)!Иначе си е Хамбар,обаче Автора на темата май си търсеше Мондео!

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Съб 29 яну 2011 21:04

eng написа:От познат газаджия съм чувал че самите легла на клапаните били с "по-мека" сплав и не са особено подходящи за газ, но както сам той казва няма невъзможни неща и имало някаква добавка флаш люб, която си стои в отделно резервоарче с цел да смазвала стеблата на клапаните (тук не съм сигурен дали правилно съм разбрал).Но с тези цени на газта и аз започнах да се ослушвам за подобна алтернатива и със сравнително евтина поддръжка на фона на колите от себеподобния клас.На година вече не правя както преди по 40-55к а смао по 7-8к. така,че ..........а пък от друга страна ............ а бе ако имах достатъчно пари директно пасат, ама ..............УжасТ.

това е най-големия проблем на бензиновите фордове след 98. И не са само митове, много се надах да са, с много четене стигнах до постове със снимки от английски форум, където се потвърди мнението, че си потъват леглата:(
иначе 2.0 на форд е със система за променливо газоразпределение /не точно де, променя се колектора и съответно количеството постъпващ въздух/ и има въртящ момент още от ниските. Предполагам е добре.

Потребителски аватар
puredevotion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот puredevotion » Нед 30 яну 2011 3:05

love.vw B5 няма друго какво да кажа !

M.KoBrEtI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M.KoBrEtI » Пон 31 яну 2011 14:44

И аз така знам че Фордовете не са за гаЗ mhihi По-добре пасата и то задължително на газ щото този 2.0 в града харчи като за световно. Ами това е, ако искаш виж и Вектра, здрава е но дизайна е отврат и вътре и вън.
Аз бих избрал по добре BMW 318 2000 преди фейслифта - същите пари за ще даваш за поддръжка като на Пасат. Мотора се води 118к.с. и е доста здрав. Проблеми ще имаш с окачването щото е алуминии, но поне е с 2 носача а не като пасата с 4 :wink:

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Вто 01 фев 2011 21:22

Значи ако ще се слага газ, да отпиша форда така ли, остава само пасата в този случай. Ако някой колега има Б5.5 1.6 или 2,0 на газ нека да сподели как е вървежа/разхода. Пробега ми варира между 10к и 15к км на година, като градско е не повече от 4-5к. Дали има смисъл от ГИ изобщо, макар че колегата преди мен пише, че за 2.0 мотора е задължително?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 01 фев 2011 23:05

Дали има смисъл от ГИ изобщо

Не,няма смисъл...

Малък ти е пробега за газ...

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 01 фев 2011 23:15

10 000 км годишно при усреднен разход 10 на 100 => 1000 литра. На газ сложи 1100 литра и направи сам сметката. ;)

Ако ще го караш повече километри или планираш следващите 5 години да не го сменяш - струва си.
Ако догодина ще го разкарваш - не особено, защото тъкмо ще си избил цената на газовия инжекцион. ;)

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”