Повреден датчик или термостат ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Повреден датчик или термостат ?
Здравейте, колеги! Искам да попитам как мога да разбера, дали датчика за температурата мери вярно. Проблемът е, че пасата (b3) върви на 70 - 72 градуса . Днес (временно) закрих голяма част от радиатора с балатум, но се замислих, дали проблемът не може да е в датчика за температурата и така двигателят да прегрява?
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Повреден датчик или термостат ?
За да си сигурен от какво е трябва с външен термометър да премериш температурата и да я сравниш с тази на таблото. Ако показва вярно-датчикът си е ок и проблемът е в термостата!
За датчиците-
1) имаш датчик на радиатора, който включва перката;
2) имаш датчик, който дава информация на компютъра;
3) имаш датчик, който дава информация на стрелката на таблото;
2 и 3 понякога са в един двоен датчик.
За датчиците-
1) имаш датчик на радиатора, който включва перката;
2) имаш датчик, който дава информация на компютъра;
3) имаш датчик, който дава информация на стрелката на таблото;
2 и 3 понякога са в един двоен датчик.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
van4ov написа:Здравейте, колеги! Искам да попитам как мога да разбера, дали датчика за температурата мери вярно. Проблемът е, че пасата (b3) върви на 70 - 72 градуса . Днес (временно) закрих голяма част от радиатора с балатум, но се замислих, дали проблемът не може да е в датчика за температурата и така двигателят да прегрява?
Виж дали когато стрелката стои на 70-72 както казваш, т.е. точно над минимума, дали в това време стрелката на бензина не стои съмнително ниско. Ако е това, мисля проблема е в таблото ...
Датчика е двоен на АБС моторите.
А дали ако е прецакан термостата няма да загрее бързо, а не да стои температурата долу ? Нещо се омотах ..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Има и друг момент. Ако колата прекъса при работа на място без подаване на газ, то може да се каже, че е прецакан темепратурния датчик. Лъже колата, че не е заграла и се подава повече гориво, което я дави. Ако има такива симптоми почти сигурно е датчика 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ми тя стрелката на бензина си променя с малко положението, ако колата е под наклон. Незнам дали е нормално, но съм го отдавал на това. Мотора е RP.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако пробвам дали перката включва малко над 90 по показание на стрелката, това дали ще е показател за изправността на урада ?
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
van4ov написа:Ако пробвам дали перката включва малко над 90 по показание на стрелката, това дали ще е показател за изправността на урада ?
Ще покаже, че ти е отишъл термостата (в движение отваря рано и охлажда ненужно), защото електрониката ще сработва правилно.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
van4ov написа:Ми тя стрелката на бензина си променя с малко положението, ако колата е под наклон. Незнам дали е нормално, но съм го отдавал на това. Мотора е RP.
Не, имам предвид да стои също ниско дори и при пълен резервоар ... един вид горе-долу симетрично на другата ... с други дими нищо фатално.
Можеш за всеки случай да удариш по-силно таблото ... моето се лекува точно така