restless написа:Колега, вЕрвай, последните 25 години живо съм се интересувал от компютри и индустрията. Дел почнаха като Джар (но по-рано

) и пробиха точно с продажба на компютри сглобени от най-евтини части, на най-ниска цена, с най-калпав съпорт, но - продавани "директно на потребителя", без магазини посредници. И все още това им е бизнес модела. В доста по-голям мащаб.
Че имаха и имат серии предлагащи отлично качество на добра (сравнена с ХР, Компак и ИБМ) цена никой не го оспорва. В САЩ Дел си е синоним на евтин компютър, не на качествен.
Колега - съвсем случайно и аз последните 25 години живо съм се интересувал от компютри и индустрията. Само малко може ли да поясниш това "Дел почнаха като Джар" - преди 25 години да разбирам че си бил над 20 годишен и си живял в САЩ? Ако да - ок, напред си. Ако не - не ползвай думи като "почнаха", а казвай "Дел са започнали". Защото когато са започнали ти 99.99% не си се интересувал от тях и не си ги следил отблизо. Да разбирам, че скоро JAR ще пускат поточна линия за платки и вече са минали милиардния оборот? DELL не е върха на марките и сглобките - тук говорим какво да си вземе човека и някой се изхвърля че Гаражна Фирма Х били "най-добрите". В блока или квартала може да са най-добрите, ако говорим за "най-" изобщо като понятие, то Дел трябва да са марсианци.
По въпроса с цената - не са толкова неземно скъпи колкото им се струва на някои хора. Просто не са се интересували. Заблудата идва от подробностите - ако всеки си избира колата по обем на двигателя и външни габарити, всеки щеше да се смее как може да се набутва човек с VW, след като за по-малко пари има Фиат, Алфа, Ровър, Дачия и ред други коли със същите общи показтели, но забележимо по-евтини.
Последно да уточня - не съм маниак точно на Дел - има НР, Леново и други от категория "не-нашенска сглобка от жълти части". Както стана дума, ако човек разбира може да си подбере каквито компоненти му вършат работа и да си сглоби система. В случая с "марков" ПЦ говорим за човек без особени познания - да даде веднъж парите макар и малко повече и да знае, че няма грижи.